Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Reģionos \ Jēkabpils

Gatavi ziemai

© publicitātes

SIA JK Namu pārvalde ir pieredzes bagāts uzņēmums, kas veic 230 namu apsaimniekošanu Jēkabpilī.

SIA JK Namu pārvalde ir pieredzes bagāts uzņēmums, kas veic 230 namu apsaimniekošanu Jēkabpilī. Galvenie uzņēmuma darbības veidi ir namu un piegulošās teritorijas apsaimniekošana, ūdensvada, kanalizācijas, koplietošanas telpu elektroapgādes un siltumapgādes sistēmu apkalpošana.

Regulāri tiek veikti nozīmīgi darbi kvalitatīvāku dzīves apstākļu izveidei Jēkabpils iedzīvotājiem – izņēmums nav arī šis gads.

Patlaban turpinās iepriekšējos gados labi iesāktie darbi – daudzdzīvokļu namu kāpņu telpu sakārtošana, kas ietver PVC logu uzstādīšanu, metāla durvju un kodu atslēgu ierīkošanu. «Siltināšanas nolūkos mūrējam ciet pagrabu logus un veicam cauruļvadu siltumizolāciju,» stāsta JK Namu pārvaldes valdes priekšsēdētājs Juris Kozuliņš. Pēc viņa sacītā, apkures sezonas uzsākšana noritējusi samērā gludi – šobrīd bez siltumapgādes palikušas vien divas mājas. Vienā no tām maksājums bijis mazāks par 20 procentiem un sakrājušies milzīgi parādi, savukārt otras mājas iedzīvotāji paši lēmuši apkuri pieslēgt vēlāk, jo namam daļēji ir malkas apkure. «Manuprāt, katram pakalpojuma sniedzējam būtu jābūt tiešajam līgumam ar dzīvokļa īpašnieku, lai katrs atbild par savu, jo pašlaik liela daļa parādu nastas gulstas uz godīgo maksātāju pleciem, un tas nav pareizi,» uzskata J. Kozuliņš. Viena no iespējām, kā ievērot godīguma principu, ir atsevišķs siltuma uzskaites mezgls katrā dzīvoklī. Šāds princips jau ieviests renovētajos namos Liepājā un Cēsīs.

Aizvien lielāku atsaucību jēkabpiliešu vidū gūst māju siltināšanas projekti. Kā zināms, siltināšanas projektus iespējams veikt, izmantojot Eiropas Savienības finansējumu, kas sedz pusi no renovācijas izmaksām. Lai māju iedzīvotāji nonāktu līdz siltināšanas projektam, vispirms tiek veikta aptauja par šāda projekta nepieciešamību, pēc tam rīkotas sapulces, kurās tiek sīki iztirzātas projekta izmaksas un visi interesējošie jautājumi. Šovasar renovācijas darbi pilnībā noslēdzās divām mājām, bet kopumā nepieciešamā dokumentācija sagatavota 14 namu siltināšanai. Vienā no mājām patlaban vēl norit darbi, kurus plānots pabeigt līdz šā gada nogalei. Nākamajā gadā jāturpina darbs ar 11 mājām. «Katra no mājām atrodas dažādos projekta attīstības posmos. Dažām jau noslēgti līgumi ar valsts aģentūru Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, bet citās vēl notiek iedzīvotāju sapulces un tiek risināti jautājumi, kas saistīti ar kredītu ņemšanu, un apspriestas dažādas nianses,» skaidro J. Kozuliņš. Viņš atzinīgi vērtē banku atsaucību un sadarbību ar iedzīvotājiem. Iestāžu pārstāvji ierodas uz kopsapulcēm un atbild uz iedzīvotāju jautājumiem, vajadzības gadījumā tiek sniegtas arī individuālas konsultācijas.

Namu apsaimniekošana lielā mērā balstās arī uz komunikāciju starp namu iedzīvotājiem un namu apsaimniekotāju, šeit ir svarīga savstarpēja izpratne un uzticība. JK Namu pārvalde katru gadu rīko aptuveni 200 iedzīvotāju sapulces, kurās tiek sniegta sīkāka informācija par katras mājas apsaimniekošanas līdzekļu izlietošanu, apspriesti nepieciešamie remontdarbu apjomi un plānota to veikšana atbilstoši katras mājas rīcībā esošajiem finanšu resursiem. «Visās renovētajās un renovējamajās mājās ir ievēlēta mājas pilnvarota persona, kura mums palīdz dokumentācijas kārtošanā, sarunās ar iedzīvotājiem, kontaktējas ar mums, izsaka mājas iemītnieku kopējās vēlmes un vajadzības. Tā ir vieglāk rast kopēju valodu,» uzsver J. Kozuliņš. Par to, kā pilnvaroto personu atalgot, lemj paši iedzīvotāji. Viņi zina, kāds ir mājas kopējais budžets un cik no tā var atļauties novirzīt atlīdzībai.

Lai arī ziema tā īsti vēl nav sākusies, svarīgi būt gataviem nenovēršamajai laikapstākļu maiņai. J. Kozuliņš apstiprina, ka JK Namu pārvalde ir pilnībā sagatavojusies ziemas sezonai. Pārvaldes rīcībā ir trīs dažāda izmēra ziemas traktorvienības sniega tīrīšanai māju iekšpagalmos un citās teritorijās, kas atrodas tās pārraudzībā. «Darbu grafiks jau sastādīts, un, ja uzsnigs sniegs, strādāsim visu diennakti,» sola J. Kozuliņš.