Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Reģionos \ Jēkabpils

Samazina siltuma zudumus trasēs

Pēc šajā vasarā veiktās siltumtrašu rekonstrukcijas siltuma zudumi trasēs samazināti par apmēram 2 procentiem. Ietaupījums daļēji amortizēs tarifa pieaugumu, ko rada paaugstinātā gāzes cena.

Samazinās zudumus vēl par 4 procentiem

Siltumtrašu rekonstrukcija ir izvirzīta par vienu no SIA Jēkabpils siltums aktuālākajiem uzdevumiem. Pirmkārt, nepieciešamību nosaka trašu tehniskais stāvoklis – siltumtrases ir fiziski nolietojušās; otrkārt – esošo trašu diametrs neatbilst šodienas vajadzībām. Tās ir būvētas daudz lielākam siltuma patēriņam – sarūkot rūpnieciskajai ražošanai, vajadzība pēc siltuma ir būtiski samazinājusies, bet neatbilstība rada siltuma zudumus trasēs.

Šogad, iesaistoties Es līdzfinansētajā projektā, SIA Jēkabpils siltums realizēja projektu 478 000 LVL (bez PVN) latu vērtībā. Par šiem līdzekļiem pret atbilstoša diametra rūpnieciski izolētām caurulēm ir nomainīti 2 km pazemes komunikāciju un 1 km ēku tehnoloģiskajos koridoros. SIA Jēkabpils siltums valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko skaidro: «Padomju laikos būvētās siltumtrases ir novecojušas, to ekspluatācija rada zaudējumus uzņēmumam, un vairāk ir jāmaksā arī patērētājiem. Pagājušajā apkures sezonā siltuma zudumi sasniedza 26% no saražotā, bet jau šoziem plānojam, ka siltuma zudumi trasēs samazināsies par 2%. Līdz ar to mums būs iespēja patērētājiem siltumu piegādāt praktiski par tādu pašu cenu kā iepriekšējā sezonā, kad gāzes cena bija zemāka. Atzīmēšu, ka sabiedrisko pakalpojumu regulators esošo tarifu apstiprināja jau 2009. gadā un tarifa aprēķināšanas kārtība līdz šim nav mainījusies. Izmaiņas tarifā rada gāzes cena. Pēc esošajām prognozēm šogad Jēkabpilī centralizētās siltumapgādes klientiem par 1 MWh būs jāmaksā 44,65 lati.»

Domājot par turpmāko siltuma apgādes uzņēmuma attīstību, SIA Jēkabpils siltums ir izsludinājis jaunu būvdarbu iepirkuma konkursu par vēl 2 km siltumtrašu rekonstrukciju. Plānots, ka līdz jaunajam gadam būs zināms būvdarbu veicējs un jau nākamā gada maijā sāksies reālie darbi. Līdz nākamajai apkures sezonai būvdarbiem jābūt pabeigtiem – rezultātā siltuma zudumiem trasēs vajadzētu samazināties vēl par apmēram 4 procentiem. Aleksandrs Karpenko uzsver: «Rekonstrukcijai pakļautais posms ir sliktā stāvoklī, un esošais cauruļu diametrs ir daudz lielāks par šodienas apstākļiem nepieciešamo. Tāpēc, rekonstruējot salīdzinoši nelielu posmu, mēs iegūsim ļoti labu rezultātu. Arī šo rekonstrukcijas projektu līdzfinansē ES.»

Cīņa ar nemaksātājiem neapstāsies

Patlaban Jēkabpils siltumapgādes uzņēmumam patērētāji ir parādā 1,1 miljonu latu. Nenoliedzami, ka daļai parādnieku ir pamatots iemesls nesamaksāt par saņemto pakalpojumu, bet daudz ir arī to, kuri nemaksā apzināti – ja var nesamaksāt, tad kāpēc gan to darīt?! Ļaunprātīgo nemaksātāju ir daudz – viņi strādā un brauc ar labām mašīnām, bet par siltumu nesamaksā. Tā ir necieņa ne tikai pret siltuma ražotājiem un piegādātājiem, bet arī pret kaimiņiem un sevi pašu. Kā cilvēks var cienīt sevi, ja viņš neciena citu cilvēku darbu un ieguldījumu – viņi neciena arī savus kaimiņus, radus un draugus, kuri godprātīgi norēķinās par saņemto siltumu. Ja visi cilvēki laikus samaksātu, siltuma tarifu varbūt varētu pat samazināt, jo iegūtos līdzekļus varētu novirzīt uzņēmuma modernizācijai – siltumtrašu un katlu māju rekonstrukcijai, kā rezultātā siltuma pašizmaksa samazinātos. «Mēs izmantosim visas likumiskās tiesības, lai panāktu parādu atmaksu! Mājās, kur ir vislielākie parādi, siltumu pieslēdzam visvēlāk. Neapmierinātajiem klientiem gribu pateikt: ja ļoti gribas kādu izlamāt, tad zvaniet man, nevis grāmatvežiem vai citiem darbiniekiem. Viņi tikai godprātīgi pilda savus darba uzdevumus un neglītus vārdus nav pelnījuši,» teic uzņēmuma vadītājs.

Asociācija ietekmē noteikumu saturu

Latvijas siltuma ražotāju asociācija ir viena aktīvākajām nozaru asociācijām, kura kā sabiedriska organizācija iesaistās Ministru kabineta noteikumu un likumu izstrādē. Aleksandrs Karpeno stāsta: «Siltuma ražotāju asociācijas biedri tiekas reizi mēnesī. Tā nav tukša papļāpāšana, bet gan reālu problēmu risinājumu meklējumi. Mēs izsakām savus priekšlikumus gan ministriem, gan Saeimas deputātiem – ne viens vien mūsu ieteikums ir ieviests dzīvē. Siltuma ražotājiem saspringts laiks ir gan ziema, gan vasara, jo vienmēr ir uz ko tiekties, lai pilnveidotu uzņēmumu, padarītu siltuma ražošanas izmaksas zemākas un nodrošinātu iedzīvotājiem kvalitatīvu un drošu pakalpojumu bez pārtraukumiem par adekvātu cenu.