Cēsīs būvēs jaunu skolas korpusu un iegādāsies mūsdienīgas tehnoloģijas

© Ojārs Lūsis

Saruna ar Cēsu profesionālās vidusskolas direktori Mairu Apsīti

– Parasti profesionālās izglītības iestādes ir valsts pārziņā. Kā tas nāca, ka pašvaldība pārņēma šīs skolas uzturēšanas un attīstības funkcijas, kas nebūt nav tā pateicīgākā nozare?

– Pagājušā gada nogalē Cēsu profesionālā vidusskola kļuva par Cēsu pašvaldības izglītības iestādi, kas mums dod pleca un drošās aizmugures sajūtu.

Cēsu pašvaldība arī šajā jomā ir pionieri, jo līdz šim līdzīgi darbojas Mālpils profesionālā vidusskola, bet tur nosacījumi ir mazliet citi. Pagaidām mūsu skola saņem valsts finansējumu pilnā apmērā, taču skolas dibinātājs ir pašvaldība, kas mums rada papildu priekšrocības. Uzskatu, ka tas bija ļoti drosmīgs solis, kas ilgtermiņā dos reālu labumu profesionālās izglītības sistēmai reģionā.

– Kāpēc ir tāda pārliecība?

– Kā jau teicu, mūsu skolā ir notikušas vairākas pārmaiņas – Cēsu profesionālā vidusskola ir viena no 11 profesionālās izglītības iestādēm valstī, kura arī turpmāk varēs saņemt ES fondu līdzekļus savas darbības pilnveidošanai. Viens no iemesliem bija garantētais pašvaldības līdzfinansējums 24% apmērā no kopējā ERAF projekta summas, kā arī enerģētikas un kokapstrādes nozaru asociāciju atbalsts.

– Izglītības programmas ir akreditētas uz sešiem gadiem. Vai tam ir nozīme?

– Tas ir vēl viens stabilitātes un kvalitātes rādītājs, kurš dod pārliecību par savu darbu pasniedzējiem, kā arī drošības sajūtu audzēkņiem, kuri izvēlējušies šo skolu. Esam jau daudz paveikuši gan mācību procesa pilnveidošanā, gan arī skolas vides sakārtošanā, nodefinējuši attīstības stratēģiju un vīzijas turpmākajiem 10 gadiem – atliek tikai strādāt.

– Vai uzņemšana šim mācību gadam ir noslēgusies?

– Ir nokomplektētas trīs pilnas mācību grupas – namdariem, mēbeļu galdniekiem, elektriķiem, bet kokapstrādes iekārtu mehāniķu grupu nav izdevies nokomplektēt arī šogad, kaut arī tā ir viena no profesijām, kas Latvijas kokrūpniecības nozarē ir ļoti pieprasīta. Diemžēl ne vienmēr tas, ko pieprasa darba devējs, šķiet interesants arī piecpadsmitgadīgam jaunietim.

No savas puses profesionālajā orientācijā un karjeras izvēlē esam ieguldījuši milzīgu darbu – esam stāstījuši par to, cik plašas iespējas darba tirgū paver kokapstrādes iekārtu mehāniķa zināšanas, taču dzirdīgas ausis tas nav sasniedzis. Metāla un kokapstrādes iekārtu operatori un mehāniķi ir salīdzinoši jauna profesija, un informācijas par tās iespējām laikam vēl ir pārāk maz.

Nākamajam gadam sagatavosim jaunu izglītības programmu – koka izstrādājumu restauratora asistents, kas būtu piemērota profesija arī meitenēm

– Cēsu arodskola ir viena no vecākajām Latvijā – tā darbojas jau 92. gadu. Jau 1939. un 1989. gadā ir bijuši mēģinājumi paplašināt un uzlabot mācību un darbnīcu telpas. Vai šoreiz izdosies?

– Jā, mēs jau trešo reizi mēģinām kāpt stikla kalnā, bet līdz šim tas palicis tikai projektu līmenī. Šoreiz mums ir jātiek tajā kalnā, jo esam saņēmuši ERAF programmas atbalstu jaunu korpusu būvniecībai. Kopējā projekta vērtība pārsniedz 3 miljonus latu.

Cēsu pašvaldība mūsu rīcībā nodod Cēsu 2. vidusskolas ēku, kurā atradīsies teorijas mācību kabineti un enerģētikas nozares darbnīcas. Savukārt blakus esošajā zemes gabalā tiks būvēta jauna kokapstrādes nozares praktisko nodarbību ēka. Minētajā finansējumā ir paredzēta arī jaunu tehnoloģiju iegāde, lai mēs spētu sagatavot audzēkņus darbam ar mūsdienīgām ražošanas iekārtām.

– Vai paredzēts, ka praktiskajā būvniecībā vai remontos tiks iesaistīti arī skolas audzēkņi, kuri apgūst radnieciskās profesijas?

– Būvēs profesionāļi, taču mēbeles noteikti gatavos paši audzēkņi. To nu mūsu puiši var izdarīt vislabākajā līmenī. Par to liecina arī pozitīvās atsauksmes par mūsu skolas audzēkņu darbu ārvalstīs apmaiņas programmu ietvaros.

– Vai arī vietējie darba devēji pieprasa jūsu skolas absolventus?

– Vislielākais pieprasījums ir pēc elektriķiem, bet arī citu profesiju pārstāvjiem ir labas iespējas ne tikai dabūt darbu, bet veidot savus uzņēmumus. Pirmās iemaņas uzņēmējdarbībā viņi iegūst jau skolas laikā, – mācību firmas strādā ļoti veiksmīgi un guvušas novērtējumu arī valsts mērogā.

Strādāju šajā skolā pirmo gadu un esmu ļoti pārsteigta, cik laba ir šī skola, cik draudzīgs un profesionāls ir kolektīvs – ar pozitīvu attieksmi pret darbu un dzīvi.

– Cik plaša reģiona jaunieši šogad brauks mācīties uz Cēsīm?

– Tradicionāli tie ir jaunieši no visas Latvijas, bet priecē, ka šogad visvairāk pirmkursnieku nāk no bijušā Cēsu rajona. Jauniešiem nodrošinām dzīvesvietu dienesta viesnīcā, kuru patlaban vēl mazliet remontējam, taču jau tuvākajā laikā gaidām, ka skolas dienesta viesnīcas vajadzībām pašvaldība mūsu rīcībā nodos citas – plašākas un labākas – telpas, kas atradīsies tuvāk centram, tātad tuvāk jaunajam skolas kompleksam.

Svarīgākais