Godprātīgs darbs kvalitatīvam rezultātam

© Ojārs Lūsis

Veiksmīgs bizness iet roku rokā ar tālredzīgu un mērķtiecīgu skatījumu, pastāvīgiem klientiem un saliedētu komandu. Piemērs tam, ka šī formula patiesi darbojas, ir metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmums VAR C, kas nule kā nosvinēja 16 pastāvēšanas gadus.

«Visu šo laiku kā galveno prioritāti esam izvirzījuši kvalitāti, garantiju un sadarbību ar klientiem, kā arī vienmēr esam turējuši doto vārdu. Uzskatu, ka tieši viss iepriekšminētais ne tikai ļāva pārvarēt ekonomisko krīzi, bet arī piedzīvot stabilu augšupeju,» saka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Gints Vārtiņš.

VAR C darbība ir saistīta ar tirdzniecību un ražošanu. Galvenā ir ražošana, kura attīstās divos virzienos. Pamats ir mašīnbūve – kravas automašīnu virsbūvju projektēšana un izgatavošana. Otrs virziens serviss – virsbūvju un hidraulisko iekārtu apkope un remonti. 2008. gadā uzņēmums veica nozīmīgas investīcijas – iegādājās ražošanas iekārtas 576 400 latu vērtībā, kas ļāva efektīvāk un kvalitatīvāk veikt mašīnu virsbūvju ražošanu. G. Vārtiņš uzskata, ka ieguldījums ir atmaksājies, jo «bez šīm iekārtām ražot pašizgāzēju, kravas kokvedēju un citu tipu virsbūves nebūtu iespējams».

Šobrīd dažādu tipu kravas pašizgāzēja un kokvedēja virsbūves tiek ražotas arī Lietuvas tirgum. Uzsāktas pārrunas ar partneri Zviedrijā par kravas automašīnu aprīkošanu ar dažādu tipu virsbūvēm Skandināvijas tirgum. Pēdējā gada laikā ir radītas vairākas jaunas virsbūves. Viena no tādām tapusi ciešā sadarbībā ar automašīnas SCANIA dīleri Scania Latvija. Uzņēmuma konstruktori izveidojuši pašizgāzēja virsbūvi, kas paredzēta birstošu materiālu – skaidu, šķeldas – transportēšanai. Tai raksturīga hidrauliskā vadība, kas nozīmē, ka gan kravas kastes izgāšana, gan bortu atvēršana un citas manipulācijas tiek veiktas attālināti, šoferim neizkāpjot no kabīnes.

Uzņēmums VAR C sadarbojas ar lielākajiem kravas automašīnu dīleriem Latvijā: Scania Latvija, Domenikss, Volvo Truck, Avar Auto.

«Viens no nesenākajiem jaunumiem ir kravas pašizgāzēja virsbūve, kas domāta karjeru izstrādei. Pirmo prototipu radījām pēc SIA Rīgas tilti pasūtījuma, un līdz šim jaunā mašīna strādā veiksmīgi. Savukārt nākamais jaunums, pie kura radīšanas jau cītīgi strādā mūsu konstruktori, top sadarbībā ar Latvijas autoceļu uzturētājiem. Tā būs profesionāla sniega lāpsta lielo maģistrālo ceļu tīrīšanai, īpaši piemērota Latvijas apstākļiem,» stāsta G. Vārtiņš. Individuāla pieeja katram klientam ir viens no būtiskākajiem uzņēmuma stūrakmeņiem, jo vēlmes un iespējas ir daudz un dažādas. «No sākuma noskaidrojam, kādam nolūkam tehnika nepieciešama, un tad, balstoties uz savu pieredzi, iesakām atbilstošāko risinājumu,» tā viņš.

Līdztekus mašīnbūvei uzņēmums joprojām veic kokvedēju, celtniecības hidromanipulatoru un hidrocilindru diagnostiku un remontu, un piedāvā arī jaunu pakalpojumu – nerūsējošā tērauda iekārtu remontu un apkopi. Arī šajā sfērā tiek ievēroti godprātīgas un uz rezultātu orientētas sadarbības principi. G. Vārtiņš uzsver: «Katram veiktajam darbam dodam garantiju. Ja to nevaram izdarīt, tad brīdinām klientu, ka remontam nav ekonomiska pamata, un iesakām apsvērt citus risinājumus. Bez garantijas nesniedzam nevienu pakalpojumu, jo mums ir svarīgi, lai klientu bizness ietu no rokas un viņi nezaudētu savus ietaupījumus.»

Domājot par klienta drošību un sirdsmieru, firma VAR C veic klienta mantas un visa ražošanas procesa apdrošināšanu.

Jebkura tehnoloģija ir tikai palīglīdzeklis ideju īstenošanai – īstais radītājs ir cilvēks. VAR C var lepoties ar stabilu komandu, ko veido savas nozares profesionāļi, bet iespēja sevi apliecināt tiek dota arī jaunajiem speciālistiem. Uzņēmums sadarbojas ar Cēsu arodskolu, Rīgas 4. arodskolu un RTU, piedāvājot audzēkņiem prakses vietas. Daļa no viņiem pēc skolas absolvēšanas kļūst par pilntiesīgiem komandas locekļiem. Tāpat regulāri tiek īstenotas darbinieku apmācības profesionālo kompetenču paaugstināšanai.

Svarīgākais