Plāno attīstīt liellopu gaļas ražošanas industriju Latvijā

© Ojārs Lūsis

Drosmīgu soli spēris Latvijas uzņēmējs Rinalds Rode, kurš uz bijušā Ruks Cēsu gaļas kombināta kautuves bāzes izveidojos uzņēmumu SIA Cēsu miesnieks. Līdz ar to Latvijā ir radīts viens no retajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kam pamatā ir Latvijas uzņēmēju kapitāls.

Uzņēmuma darbības paplašināšanai un modernizēšanai tuvāko gadu laikā plānots kopumā investēt vairāk nekā 500 000 latu. Nepieciešamo investīciju piesaistei, pašu līdzfinansējuma daļas un nepieciešamo garantiju nodrošināšanai tika piesaistīta Latvijas Garantiju aģentūra, kas pēc rūpīgas biznesa plāna analīzes izsniegusi Latvijā pirmo mezanīna kredītu. Par šiem līdzekļiem tiks veikta apkures, aukstuma, ventilācijas un ūdens apgādes sistēmas rekonstrukcija, kā arī tiks uzstādītas rekuperācijas iekārtas.

SIA Cēsu miesnieks valdes locekle Līga Langmane norāda: «Gaļas pārstrāde ir viens no pārtikas ražošanas perspektīviem segmentiem, kas vertikālā integrācijā saistīts ar lopkopības un lauksaimniecības attīstību Latvijā, kura pamatā ir būtiskākais Latvijas dabas resurss – zeme. Tāpēc valsts un finanšu sektora atbalsts, jo īpaši ar lauksaimniecību saistītām industrijām, ir būtisks tautsaimniecības izaugsmes veicināšanai. Esmu gandarīta par līdz šim paveikto un pateicos LGA un Norvik bankai par finanšu resursu pieejamību, kas ir bijis izšķirošs priekšnosacījums veiksmīgai uzņēmējdarbības attīstībai un kopējai ekonomikas augšupejai.»

Savukārt izpilddirektors Ingus Kasparāns uzsver: «Uzņēmums jau pašā sākumā ir definēts kā ilgtermiņa sadarbības partneris vietējiem zemniekiem un produkcijas patērētājiem. Mūsu vīzija ir skaidra – mēs esam, mēs būsim pēc gada un arī pēc desmit. Tāpēc jau tagad esam izstrādājuši sadarbības modeļus, kā motivēt zemniekus ražot liellopu gaļu, kam ir laba cena un labs pieprasījums Eiropas tirgos. Šobrīd kautuvē pamatā nonāk piena lopkopībā nederīgie liellopi. Taču ir jārada industrija, kuras pamats ir gaļas liellopu audzēšana. Ceram, ka mums izdosies rast pietiekami daudz ticības mūsu zemniekos, ka liellopu gaļas ražošana ir ekonomiski izdevīga, tai ir stabils noiets gan vietējā, gan Eiropas tirgos. Tieši liellopu gaļas ražošana Latvijā vēl ir līdz galam neapgūta niša – pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu.»

Šobrīd esošās kautuves jaudas vēl nav pilnībā apgūtas, tāpēc Cēsu miesnieks meklē jaunu sadarbības partnerus, kuri savus izaudzētos liellopus vēlas pārdot par izdevīgu cenu. Jāatzīmē, ka Cēsu miesnieks iepērk tikai Latvijā audzētus lopus. Taču kautuves pakalpojumus izmanto arī Igaunijas lopkopji un pārstrādātāji. Līga Langmane uzsver: «Igauņi saņem tikai kautuves pakalpojumus – gaļa nepaliek Latvijā, bet tiek nogādāta atpakaļ Igaunijā. Savukārt Latvijas zemnieku izaudzētais apmēram 10 procentu apjomā paliek Latvijā, bet pārējais eksportēts uz Eiropu – galvenokārt uz Nīderlandi un Vāciju.» Kā vienu no vietējā tirgus trūkumiem Ingus uzsver tirdzniecībā pieejamās gaļas produkcijas izsekojamību – ne vienmēr var paļauties uz to, ka zem preces rakstīts, ka tā ir Latvijā audzēta gaļa. «Tāpēc Cēsu miesnieks ļoti piesardzīgi izvēlas tirgotāju – pagaidām vēl neesam izvēlējušies uzticamu tirdzniecības partneri, bet pie tā strādājam. Mums ir svarīgi, ka tirgotājs garantē, ka zem mūsu zīmola tiks piedāvāta tikai Cēsu miesniekā saražotā svaigā gaļa.»

Strādājot pie nozares attīstības, Cēsu miesnieka lopu audzēšanas speciālisti ir gatavi sniegt konsultācijas zemniekiem gan par pareizo liellopu šķirnes izvēli, kuri paredzēti tieši gaļas ražošanai, gan par to barošanas specifiku, kas veicina maksimāli laba rezultāta iegūšanu. Jau tagad piedāvājumā ir arī specializētās lopbarības piedevas.

Svarīgākais