Cēsu amatnieki 90 gadus vairo savas skolas prestižu

© Ojārs Lūsis

Cēsu Profesionālā vidusskola jau 90 gadus nemaina savas tradīcijas un vēl arvien ir viena no labāko Latvijas amatnieku kalvēm, it īpaši galdniecības un elektriķu specialitātēs.

"Saņemdams sava amata meistara godu, es izlūdzos Visu Augstākā svētību latviešu tautai un zvēru izpildīt pienākumu pret savu amatu līdz galam." Tā 1923. gada vasarā Cēsu Valsts Amatniecības skolā izskanēja tās pirmo absolventu, jauno amatnieku svinīgais zvērests. Ir pagājis daudz gadu, bet šī skaitliski nelielā skola, kas ir spējusi izaudzināt daudz labu amatnieku, vēl arvien ir viena no vadošajām profesionālajām izglītības iestādēm valstī. Par to, ka skola tās audzēkņiem ir ielikusi zeltā kaltu dzīves pamatu, liecināja arī šāgada sākumā rīkotās skolas dzimšanas dienas svinības, uz kurām ieradās ap 500 bijušo absolventu un pasniedzēju.

Ilggadējais skolas direktors Vincents Naglis ne bez pamata lepojas ar savu audzēkņu sasniegumiem – ir nācies pat doties kopā ar audzēkni starptautiskajai amatnieku balvai pakaļ uz Franciju. Apbalvojumus, ko skolas audzēkņi saņem Latvijas profesionālajos konkursos, ir pat grūti saskaitīt. Vaicāts, kur tad ir tā panākumu atslēga, kas tik daudzus gadus ļāvusi saglabāt augstu vērtējumu un darba devēju atzinību, direktors saka: "Tās ir tradīcijas, ko turam augstā godā, tās ir specialitātes, kas tik ļoti nepieciešamas mūsu tautsaimniecībai, un tie ir pasniedzēji, kuri par visu augstāk savā darbā vērtē iemācīt jauniešiem darba tikumu. Mēs iemācām jaunietim arī pašam domāt, ko tālāk darīt ar savām prasmēm, kas iegūtas skolā. Tas nebūt nenozīmē būt darba ņēmējam, tikpat labi tas var kļūt arī par darba devēju vai pašnodarbināto. Pamats ir ielikts."

Skolas stratēģijā neatņemama sastāvdaļa ir pasniedzēju un pedagogu turpmākā izglītība. Šogad skolā būs jau 9 pedagoģijas maģistri, tostarp arī skolas direktors, kurš uzskata, ka pedagoģijā nekad nevar zināt visu – jo vairāk mācāmies, jo labāk saprotam, ka zinām pārāk maz. Pedagoģiskais kolektīvs kopumā ir jauns – vidējais vecums ir ap 30 gadiem. Lielākā daļa meistaru ir bijušie skolas audzēkņi.

Skolā uzņemšana turpināsies līdz 25. augustam. Patlaban ir nokomplektētas trīs mācību grupas, bet līdz uzņemšanas beigām plānots uzņemt maksimālo audzēkņu skaitu – četras pilnas grupas. V. Naglis informē: "Mēs atrodamies vecā ēkā, kas skolas vajadzībām ir kļuvusi par šauru, taču mums ir cerība, ka vietējai novada domei izdosies atrast mūsu skolai citas, plašākas un modernākas telpas. Mums nav tik svarīgi, cik naudas dome spēj mums iedot, bet gan sajūta, ka esam vajadzīgi šai pilsētai un reģionam. Atzīmēšu, ka šogad 70% no visiem potenciālajiem audzēkņiem nav cēsnieki. Viņiem spējam piedāvāt dienesta viesnīcu par saprātīgu cenu, kas šajā ekonomiskajā situācijā daudziem ir ļoti svarīgi."

Oktobrī Cēsu Profesionālajā vidusskolā tiks piedāvāta vēl nebijusi iespēja – mācīties tiks aicināti jaunieši ar vidusskolas izglītību, kuri vēlas pusotra gada laikā apgūt kvalificēta galdnieka profesiju. Patlaban jaunā mācību programma ir atestācijas procesā Izglītības un zinātnes ministrijā.

***

TURPINĀS DOKUMENTU IESNIEGŠANA

– Cēsu Profesionālā vidusskola līdz 2010. gada 25. augustam turpinās dokumentu pieņemšanu šādās specialitātēs:

– mēbeļu galdnieks;

– namdaris;

– metālapstrādes iekārtu mehāniķis.

– Skolai ir dienesta viesnīca.

– Skolā ir iespējams iegūt autovadītāja apliecību (B un C1 kategorija).

– Dokumentu iesniegšana katru darbdienu no plkst. 9.00 līdz 16.00 (Cēsīs, Piebalgas ielā 3)

– Kontakttālrunis papildu informācijai 64122971, (direktora mob.t.) 26157835

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais