Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Reģionos \ Cēsis

LABADABA – labs pasākums labiem cilvēkiem

© Publicitātes foto

Nākamās nedēļas nogalē – no 6. līdz 8. augustam – visi labdabīgie un saulainie ļaudis tiek aicināti uz Ratniekiem Līgatnes novadā, kur norisināsies saulainākais un labdabīgākais festivāls – LABADABA.

LABADABA līdz šim vienīgo reizi notika 2006. gadā, bet šogad spēkus ir apvienojuši pasākumu aģentūra Pareizā ķīmija un Radio Naba, kas sola, ka divu dienu laikā uzstāsies vairāk nekā piecdesmit mūziķu un DJ apvienību no Latvijas un ārvalstīm.

"Festivālā Ratniekos tiks sapulcināti ne tikai lieliski mūziķi, bet tiks organizētas arī radošās darbnīcas, pļava nodota bērnu spēlēm, būs labdarības apģērbu veikaliņš, izjādes ar zirgiem un ponijiem, sadziedāšanās mežā, Veselības centra 4 dakteru skoliņa bērniem. Par vides izglītību festivāla laikā gādās Zaļā josta. LABADABA ļoti mīl mūsu uzticamos draugus suņus un kaķus. Tieši tāpēc ciemos ar dažādām aktivitātēm ieradīsies Juglas suņu patversme. Profesionālu kinologu vadībā tiks rādīti suņu paraugdemonstrējumi, suņi rādīs, ko prot, sporta spēlē Pitch&Go, kurā iesaistīs arī publiku. Tāpat varēs aplūkot to dzīvnieku foto, kuri meklē mīļus saimniekus. LABADABA cer, ka palīdzēs kādam atrast sev uzticamu draugu! Notiks daudzas citas labas lietas," stāsta festivāla līdzorganizatore Lienīte Ormane.

Ratnieku kompleksa teritorijā festivāls piedāvās četras mūzikas skatuves. Apmeklētājiem būs pieejamas bezmaksas autostāvvietas, kā arī telts vietas skaistajā ābeļu dārzā. Šogad organizētāji piedāvā apmeklētājiem īpašu komfortu – iespēju festivāla laikā izīrēt labiekārtotas, mājīgas istabiņas turpat Ratniekos (vietu skaits ierobežots).

LABADABA viesus sāks uzņemt jau piektdienas pēcpusdienā, un vakarā uz Eža skatuves uzstāsies folkgrupa no Sanktpēterburgas OTAVA YO. Pēc tās uz skatuves kāps pašmāju leģendārā avangarda popmūzikas grupa Dzeltenie pastnieki. Jāteic, ka Dzeltenie pastnieki aktīvi iesaistās festivāla sagatavošanā un kopīgi ar uzaicinātajiem mūziķiem darbojas pat desmit stundas dienā, veltot šim pasākumam visu vasaru. Tādu aizrautību mūziķos izraisījusi iecere atjaunot un iestudēt pirms divdesmit pieciem gadiem tapušo muzikālo materiālu no viņu trešā albuma Alise. Festivālā LABADABA notiks vienīgais šīs vasaras Dzelteno pastnieku koncerts, un, klausoties Inga Baušķenieka stāstījumā, šķiet, ka uzstāšanās būs tikpat leģendāra, kāda ir pati grupa. Albumu iecerēts uz skatuves nospēlēt tādu, kāds tas bijis ierakstīts lentē. Šīs ieceres īstenošanā piedalās apmēram divdesmit cilvēku, un Ingus Baušķenieks atzīst, ka neatceras, kad viņam pēdējo reizi būtu bijusi tāda aizrautība, – varbūt pirms gadiem divdesmit, trīsdesmit. Procesā vissarežģītākais ir atšķetināt visas ieraksta skaņas. "Kad pirms tam mēs taisījām koncertprogrammas, faktiski darījām tā – ir dziesma, un tā tiek veidota ar pieejamiem līdzekļiem – divas bungas, divas ģitāras un balss. Šajā gadījumā koncepts ir otrāds, nevis nospēlēt dziesmu ar pieejamo, bet gan izdarīt to tāpat, kā tas bija tolaik. Tad sanāks gandrīz ideāls dziesmu izpildījums." Uz skatuves būs septiņi mūziķi, kuri visas dziesmas izpildīs dzīvajā, pat bungmašīnu skaņas no ieraksta spēlēs reāli cilvēki, rezultātā veidojot tādu kā jocīgu orķestri, stāsta Ingus Baušķenieks. Jāpiebilst, ka taustiņinstrumentālists Zigmunds Streiķis, viens no oriģinālajiem pastniekiem, koncertos nav uzstājies gandrīz divdesmit gadus. Papildus oriģinālajam skanējumam koncertam būs īpašs vizuālais noformējums un iespēja uzzināt, kas ir Jaunā viļņa valsis.

Piektdienas vakarā uz LABADABA Lāča skatuves kāps reggae un dancehall izpildītājs no Lielbritānijas Macka B. Viņa īpatnējā balss padara viņu viegli atpazīstamu starp pārējiem reggae un dancehall izpildītājiem. Festivālā Macka B. uzstāsies kopā ar dīdžeju Junior Harvey. Šogad bez uzstāšanās Latvijā Macka B. dodas koncertēt uz dažādām tālām vietām, kā Havaju salas un Meksika, kā arī uz visām Eiropas pusēm, sludinot mieru, prieku un savstarpēju saskaņu.

Pusdivos naktī uz Eža skatuves kāps pašmāju grupa Dzelzs vilks. LABADABA festivāls grupai būs atšķirīgs koncerts, jo Dzelzs vilks tajā izpildīs dziesmas tikai ar tautas tekstiem, radot īpašu programmu. "Vairākas dziesmas esmu rakstījis, sēžot liepziedu laikā zem milzīgām liepām. Tā bija īpaša sajūta – smaržas, nedaudz lipīgas sajūtas un dziesmas bez piepūles pašas rakstījās," saka grupas solists Juris Kaukulis, aicinādams arī klausītājus attaisīt acis, ausis un pārējās maņas.

Uz Suņa skatuves piektdien festivāla LABADABA apmeklētājiem Inokentijs Mārpls sola jaunas un pavisam nedzirdētas dziesmas.

Sestdien uz Lāča skatuves kāps grupa Zig Zag, kuras uzstāšanās ir svētki ikvienam šīs grupas klausītājam, – tā koncertē reti un vienmēr rūpīgi izvēlas, kuriem aicinājumiem piekrist spēlēt. "Festivāla nosaukums, grupu sastāvs un ideja ir laba, tādēļ arī piekritām piedalīties." stāsta Juris Lasinskis. Pirms atbildīgas uzstāšanās grupa vienmēr saspēlējas, domājot arī par to, kā iepriecināt savus klausītājus, – festivālam LABADABA tiek gatavots jauns skanējums vecām un labi zināmām dziesmām, un Juris sola, ka, protams, neiztikt arī bez grupas hitiem.

Pēc Zig Zag uz Lāča skatuves uzstāsies The Ukrainians no Lielbritānijas, kuriem šī būs pirmā un pagaidām vienīgā viesošanās Baltijas valstīs. Pēc britu mūziķu uzstāšanās sekos Latvijā iemīļotās grupas Iļģi priekšnesums.

Uz Suņa skatuves sestdien uzstāsies grupa Voiceks Voiska, kas nupat ierakstījuši savu jauno albumu, no kura daudzas dziesmas tiks spēlētas arī festivāla koncertā. Tiesa, kādā secībā un ar kādiem šova elementiem, joprojām nav zināms, jo grupa visas uzstāšanās izdomā desmit minūtes pirms uzkāpšanas uz skatuves. Viņi arī sola, ka cilvēki noteikti varēs "laimē diet" visas festivāla dienas.

"Uz festivāla mūzikas skatuvēm apmeklētāji redzēs vēl daudzas citas leģendāras un interesantas mūziķu apvienības no Latvijas un ārvalstīm," piebilst Lienīte Ormane. "Protams, ļoti gribas izcelt arī citus mūziķus, kas mūs priecēs festivālā! Dzirdēsim etnofolk, rock, elektro un citu pasaules mūziku, kuras spektrs būs plašs un ko vieno kopīga iezīme – gaišs un labdabīgs skatījums uz apkārtējo pasauli!"