Vinda neapstājas pie sasniegtā

2008. gada 22. oktobrī starp Vides ministriju un SIA Vinda tika noslēgts līgums par projekta Cēsu ūdenssaimniecības attīstības projekta III kārta īstenošanu. Projektu īstenos ar ES KF atbalstu, un tā kopējās izmaksas ir gandrīz septiņi miljoni latu.

Cēsu ūdenssaimniecības attīstības projekta III kārtas galvenais mērķis ir vides kvalitātes saglabāšana, aizsardzība un uzlabošana. Tā izpildes gaitā paredzēta Krasta ielas kanalizācijas sūkņu stacijas rekonstrukcija Cēsīs un ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcija, kas ietver

15 780 m kanalizācijas gravitācijas tīklu (t. sk. 1784 m jauno rajonu vajadzībām), 735 m jauna kanalizācijas spiedvada un 12 249 m jaunu ūdensvada tīklu izbūvi (t. sk. 512 m perspektīvās apbūves vajadzībām), kā arī 6301 m kanalizācijas tīklu un 2333 m ūdensvada tīklu rekonstrukciju.

2010. gada 7. jūlijā Cēsu pilsētas SIA Vinda noslēdza pēdējo no trijiem un apjomīgāko ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijas un izbūves līgumu projektam Cēsu ūdenssaimniecības attīstības III kārta ("Ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūve un rekonstrukcija Puķu ielas rajonā, Ķiršu ielas rajonā, Līgatnes–Viestura ielas rajonā, Avotu–Gaujas ielas rajonā, R. Blaumaņa ielas rajonā, Celtnieku ielā, Gaujaslīču ielā, Briežu ielā, Piebalgas–Raiņa ielā, KSS izbūve Egļu, Piebalgas un Mūrlejas ielā un datu savākšanas, pārraidīšanas un kontroles sistēmas (SCADA/AVS) izbūve ūdensapgādes sistēmai, III pacēluma ūdens sūkņu stacijas ēkas remontdarbi, 2 urbumu tamponāža". Līguma kopējā summa ir 2 miljoni latu. Līguma izpildītājs – SIA Water Ser.

Vaicāts par ES līdzfinansēto projektu ietekmi uz cēsnieku dzīves kvalitāti, SIA Vinda valdes priekšsēdētājs Varis Ādamsons saka: "Mēs esam daudz padarījuši, jo bijām vieni no pirmajiem, kas jau 1994. gadā sāka strādāt ar ES fondu projektiem. Daudziem jau ir aizmirsies, ka vannā nevarēja savas kājas redzēt un ūdeni no krāna dzert nevienam neieteicām. Tagad situācija ir būtiski mainījusies – ūdens atbilst visiem kritērijiem un ir droši lietojams pārtikā. Tāpat visi Cēsu pilsētas un arī Priekuļu notekūdeņi tiek attīrīti atbilstoši standartiem un neapdraud vidi. Faktiski pēc trešās kārtas realizācijas 95% iedzīvotāju būs pieejami centralizētie ūdens apgādes un kanalizācijas tīkli."

SIA Vinda materiāli tehniskā bāze dod iespēju sniegt dažādus pakalpojumus arī citām pašvaldībām. V. Ādamsons iesaka: "Visiem, kuri pieņem ekspluatācijā no jauna izbūvētus kanalizācijas tīklus, iesaku veikt TV inspekciju, lai pārliecinātos, ka visi darbi ir veikti korekti un atbilst kritērijiem, lai kanalizācija tīklos plūstu vienmērīgi. Diemžēl esam pārliecinājušies, ka ne visi būvnieki savu darbu ir veikuši kvalitatīvi. Ja runājam par Cēsu projektiem, tad tie ir izbūvēti pareizi, jo sistemātiski kontrolējam būvdarbu procesus un nepieļaujam atkāpes no augstas kvalitātes standartiem." SIA Vinda piedāvā ne tikai pieminēto TV inspekciju veikšanu, bet arī kanalizācijas tīklu tīrīšanu ar hidrodinamisko mašīnu, iespējama arī sakņu izgriešana no kanalizācijas vadiem. "Ūdensapgādē svarīgākais pakalpojumu veids, kuru sniedzam, ir ūdensvada noplūžu meklēšana. Nosakot maksimāli precīzi ūdensvada noplūdi, tiek būtiski samazināti rakšanas un asfaltēšanas darbu izdevumi. Uzskatu, ka tikai ar mūsdienīgu tehniku un profesionāliem tās apkalpotājiem ir iespējama efektīva un stabila tīklu apkalpošana un uzturēšana," noslēgumā uzsver Ādamsona kungs.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais