Cēsu klīnika – plaša profila veselības aprūpes iestāde

© Ojārs Lūsis

Saskaņā ar slimnīcas reorganizācijas plānu kopš 2010. gada 1. janvāra bijusī pašvaldības aģentūra Cēsu slimnīca ir tapusi par SIA Cēsu klīnika ar 100% pašvaldības kapitālu.

SIA Cēsu klīnika ir apvienota slimnīca, poliklīnika, kā arī izveidota filiāle Limbažos. Iedzīvotājiem tiek piedāvāti tie paši pakalpojumi, kas pirms reorganizācijas, tajā skaitā neatliekamā medicīniskā palīdzība, ko apmaksā valsts.

Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētājs Guntars Kniksts skaidro: "Izvēloties jauno nosaukumu, mēģinājām tajā iekļaut jēdzienu, kas raksturotu mūsu veselības aprūpes iestādes mērķus un uzdevumus, jo vairs nevēlamies būt klasiska slimnīca, kur veic tikai stacionāro pacientu ārstēšanu un izmeklēšanu, bet gan komplicēta iestāde, kas sevī iekļauj sadarbību ar ģimenes ārstiem, ambulatoro un primāro aprūpi, diagnostiku, iedzīvotāju, ārstu un medicīnas personāla izglītošanu, neatliekamo un plānveida palīdzību, dienas un diennakts stacionāru, pacientu viesnīcu, kur nakšņot lauku cilvēkiem, kas nav paguvuši vienā dienā veikt veselības pārbaudi vai saņemt ambulatorās medicīniskās manipulācijas, kā arī rehabilitāciju un mājas aprūpi. Vēlamies radīt sistēmu, kurā pacientam ir nepārtraukta uzmanība ar sekojošu pēctecību, sākot ar saslimšanas brīdi līdz pilnīgas izveseļošanās stāvoklim, ja tas ir iespējams. Bieži vien pacients pat īsti nezina, kādu ārstēšanu tas saņēmis slimnīcā un kāds ārstēšanas vai atveseļošanās kurss viņam jāturpina. Tāpēc mēs ļoti lielu uzmanību veltām tieši saiknes izveidošanai starp primāro veselības aprūpi, ko nodrošina ģimenes ārsti un slimnīcas speciālistiem, kā arī citām specializētajām un rehabilitācijas iestādēm, garantējot pacientam nepārtrauktu mediķu palīdzību un padomu."

Cēsu klīnika lepojas ar saviem ārstiem. Viens no lepnuma iemesliem ir to augstā kvalifikācija un pieredze. Lai šo speciālistu palīdzība būtu pieejama pēc iespējas plašākam Vidzemes iedzīvotāju skaitam, Cēsu klīnikas speciālisti konsultē arī Limbažos izvietotajā filiālē Jaunajā ielā 1. Cēsu klīnika piedāvā arī plānveida medicīnisko palīdzību, t.sk., operācijas, kas gan šobrīd valsts noteiktās politikas dēļ ir par maksu. Šogad darbu uzsācis jaunais un labi aprīkotais fleboloģijas centrs. Vēnu diagnostikas un ārstēšanas aprīkojums iegādāts 2009. gada septembrī. G. Kniksts uzsver: "Iegāde un uzstādīšana realizēta, pateicoties vadošo flebologu neatlaidībai. Mūsu cilvēkresursi un tehnoloģijas dod iespēju veikt lāzeroperācijas un pēcoperāciju kvalitatīvu aprūpi, tāpēc gaidām Cēsu klīnikā visas Latvijas iedzīvotājus ar vēnu saslimšanām."Pēdējā gada laikā būtiski palielinājies Cēsu klīnikā pieņemto dzemdību skaits. G. Kniksts tam redz divus iemeslus: "Pirmkārt, tā ir ļoti labi aprīkota nodaļa ar lieliskiem profesionāļiem. Ne bez iemesla mūsu dzemdību nodaļai piešķirts statuss mazulim draudzīga slimnīca. Nereti redzam slimnīcā topošās māmiņas, kuras atbrauc apskatīt mūsu slimnīcu, pirms pieņem lēmumu, kur laist pasaulē mazuli. Visbiežāk viņas šeit atgriežas, kad ir pienācis īstais brīdis. Otrs iemesls ir samazinātais dzemdību nodaļu skaits Vidzemē – nodaļas slēgtas Smiltenē, Limbažos un citviet, tāpēc topošajām māmiņām īpaši lielas izvēles vairs nav."

Absolūts jaunums ir Cēsu klīnikas piedāvātās dāvanu kartes, ko var iegādāties un uzdāvināt saviem tuviniekiem gan diagnostikai, gan rehabilitācijai, gan ārstniecībai vai citu pakalpojumu saņemšanai, ko piedāvā Cēsu klīnika.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais