Cēsīs attīsta zinātnes centru

© Ojārs Lūsis

"Kad dzirdu, es aizmirstu, kad redzu, es atceros, taču, kad daru, es saprotu": mācīšanās ar iesaistīšanos un praktisku pieredzi ir viena no galvenajām zinātnes centru iezīmēm.

Zinātnes centru uzdevums ir tuvināt zinātni cilvēkiem, veicināt vēlmi patstāvīgi izzināt un pētīt dažādus procesus. 2011. gada pavasarī Cēsīs tiks atvērts pirmais zinātnes centrs Vidzemē. Projekts tiek īstenots EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētā projketa Vidzemes Inovāciju un uzņēmējdarbības centrs ietvaros.

"Lielās izmaiņas pasaules ekonomikā ikvienam no mums atgādina, ka nedrīkstam apstāties attīstībā, jaunu lietu veidošanas procesā, jo strauji mainās pieprasījums, pieaug konkurence un teju visās nozarēs ir jāmaina ierastie biznesa modeļi," stāsta Vidzemes inovāciju un uzņēmējdarbības centra projekta attīstības vadītājs Pauls Irbins. Tas nozīmē, ka jau kopš skolas sola ir jāattīsta bērniem tik dabiskā zinātkāre, radošā domāšana un sadarbība. Skolēni vēlas mācīties, aktīvi iesaistoties un darot, nevis nepacietīgi trinoties skolas solā un iekaļot faktus. Veidojot zinātnes centru, domāts, lai centra apmeklējums būtu interesants visai ģimenei, lai interesi par jaunu prasmju un zināšanu apguvi rastu arī pieaugušie.

Inovāciju un uzņēmējdarbības centra zinātnes ekspozīcijas galvenās tēmas būs koksne un ar to saistītās nozares. "Mēs ar interaktīviem piemēriem rādīsim koku kā ekosistēmas sastāvdaļu, kā enerģijas avotu, kā būvmateriālu un meklēsim koksnes pielietojumus netradicionālās nozarēs," skaidro P. Irbins. Jaunā zinātnes centra ekspozīcijas piedāvās līdzdarboties, lai skolēnos veidojas zinātkāre un studentus rosinātu padziļināti apgūt dabas un inženiertehniskās zinības.

"Nākamais mūsu darbības virziens ir sadarbība ar izglītības iestādēm," zinātnes centra plānus iezīmē P. Irbins. "Tiks izstrādāta mācību programma radošās domāšanas un uzņēmējdarbības iemaņu attīstībai. Skolu klases, kuras apmeklēs centru, varēs piedalīties šādu apmācību programmās. Šoruden vairākās Vidzemes profesionālajās vidusskolās un koledžās norisināsies inovāciju ideju konkursi Ideju kauss."

Vietējiem uzņēmējiem un iestādēm centrā būs iespējams saņemt nepieciešamo atbalstu jaunu produktu vai pakalpojumu ideju ģenerēšanā, atrast inovatīvus veidus, kā iesaistīt sabiedrību un potenciālos patērētājus savu produktu izstrādē, saņemt atbalstu eksperimentālo moduļu veidošanā un prototipu testēšanā, kā arī iesaistīties kopīgos projektos ar citiem uzņēmumiem vai inovatīvu ideju autoriem. Tiks organizētas arīdzan ideju talkas – radošas un ikvienam atvērtas prāta vētras, kurās tiek meklēti risinājumi dažādiem aktuāliem jautājumiem.

P. Irbins uzsver, ka centra veidotāji vēlas uzbūvēt tiltus starp skolēniem, studentiem un zinātni, lai veicinātu interesi par dabaszinātnēm un inženierzinātnēm; starp uzņēmumiem un zinātni, lai veicinātu produktu ar augstu pievienoto vērtību tapšanu; starp uzņēmumiem un pašvaldības iestādēm, lai kopīgi īstenotu novada attīstības ieceres. "Mēs dzīvojam augstas konkurences apstākļos, taču mums ir vērtīgi resursi tepat uz vietas, un tie ir prasmīgi jāizmanto," saka P Irbins.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais