SEB banka: Cēsu Mākslas festivāls ir viens no vērienīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā

© Ojārs Lūsis

Ik vasaru Cēsis kļūst par vienu no karstākajiem kultūras punktiem Latvijā, uz virkni pasākumu aicinot ikvienu mākslas un mūzikas mīļotāju.

Ar grandiozu atklāšanas koncertu 23. jūlijā sevi pieteicis jau 4. Cēsu Mākslas festivāls. "Tieši tāpat kā ikdienā klientiem piedāvājam labākos finanšu pakalpojumus, ar Cēsu Mākslas festivāla starpniecību vēlamies piedāvāt krāšņāko mākslā un mūzikā," uzsver SEB bankas Cēsu filiāles pārvaldnieks Aleksandrs Bimbirulis.

– Ko SEB bankai nozīmē būt par Cēsu Mākslas festivāla patronu?

– Mums tas ir ļoti liels pagodinājums un vienlaikus arī ļoti liela atbildība. Cēsu Mākslas festivāls ir viens no vērienīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā, ko ik gadu gaida gan mūsu klienti, gan darbinieki. Ir ļoti patīkami dzirdēt no klientiem labas atsauksmes par jau dzirdēto un skatīto un arī saņemt jautājumus par šā gada festivāla programmu – māksliniekiem, kino programmu, teātra izrādēm, koncertiem, kā arī jaunumiem. Ik gadu festivāls programmas ziņā kļūst aizvien bagātāks, nebeidzot pārsteigt tā apmeklētājus. Līdz ar festivālu jāaug arī SEB bankai. Šogad arī mēs esam iesaistījušies festivāla programmas veidošanā. Starp veco Alus brūzi un Pils klēti, Lenču ielā 9 esošajā mājā, ir atvērta mākslas un atpūtas telpa SEB Grīnrūms jeb SEB Zaļā istaba. Tā kā festivāla programma ir ļoti piesātināta, mēs gribējām radīt vietu, kur ikvienam festivāla apmeklētājam ir iespēja redzēt, kā mākslas iedvesmu ir likusi lietā banka. Šī telpa ļauj atvilkt elpu un pārdomāt festivālā iepriekš redzēto, kā arī sagatavoties jaunajam. Aizvadīto dienu laikā šo telpu jo īpaši ir iemīļojušas ģimenes ar bērniem. Kāpēc? Izskaidrojums jāmeklē klātienē.

– Jūsu banka ik gadu atbalsta dažādus pasākumus reģionos. Vai arī šogad esat kopā ar klientiem?

– SEB grupai Latvijā šis ir īpašs – jubilejas gads. SEB dzīvības apdrošināšana svin savu 70 gadu jubileju, un svētkos vēlamies būt kopā un priecāties ar saviem klientiem, piedāvājot īpašus jubilejas pasākumus visā Latvijā. Jubilejas gads ir arī SEB atklātajam pensiju fondam, kas par mūsu nākotnes uzkrājumiem rūpējas jau 10 gadus un ir lielākais atklātais pensiju fonds Latvijā. SEB dzīvības apdrošināšana jau dāvinājusi patīkamus mirkļus Ventspils, Bauskas, Jelgavas, Valmieras, Liepājas, Latgales reģiona klientiem, kā arī klientiem Kuldīgā un Jēkabpilī. Un tieši šodien SEB dzīvības apdrošināšanas Cēsu un Vidzemes novadu klientiem būs iespēja baudīt fantastisku mūziku Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un operas mākslinieku izpildījumā vēl dienu pirms Cēsu Mākslas festivāla galā koncerta.

– Kas SEB bankas darbībā pēdējo mēnešu laikā ir bijis tāds, ko, jūsuprāt, klienti īpaši novērtē? Cēsu Mākslas festivāls noteikti ir viena no jomām!

– Mūsu mērķis ir stiprināt un paplašināt sadarbību ar saviem klientiem, būt labam sadarbības partnerim, kas apzinās klientu vajadzības un tās īsteno savos piedāvātajos pakalpojumos. Runājot par privātpersonām, esam novērojuši pozitīvu tendenci, proti, pieaug to cilvēku skaits, kas aktīvāk iesaistās savu finanšu pārvaldīšanā un budžeta plānošanā. Cilvēki sāk lielāku uzmanību pievērst savām izmaksām un ieņēmumiem, vēlas zināt, kur paliek viņu nauda un par ko viņi maksā. Tas attiecas arī uz bankas sniegtajiem pakalpojumiem. Tieši tāpēc privātpersonām kopš maija piedāvājam divus jaunus pakalpojumu komplektus – Pamata un Aktīvo. Piesakoties Pamata komplektam, klients par ikdienā biežāk izmantotajiem finanšu pakalpojumiem – maksājumi Ibankā latos savas bankas ietvaros un uz citu banku Latvijā un maksājuma kartes gada maksa – var norēķināties reizi mēnesī, maksājot tikai vienu latu, un šīs mēneša maksas ietvaros veikt neierobežotu skaitu pārskaitījumu Ibankā bez maksas. Šis pakalpojums šobrīd ir ļoti aktuāls, un to apliecina arī pieaugošais gan jauno, gan jau esošo klientu skaits, kas šo risinājumu izmanto. Tie ir vairāk nekā 6000 klientu.

– Šobrīd aizvien vairāk tiek minēti dažādi fakti, kas liecina par ekonomikas atveseļošanos un uzņēmēju aktivitātes palielināšanos. Kāds ir SEB bankas ieguldījums, strādājot ar jau esošajiem un jaunajiem uzņēmējiem?

– Jāsaka, ka liela daļa uzņēmēju pēdējo gadu laikā ir izgājuši pamatīgu biznesa pārvaldīšanas skolu, mācoties praksē, kā būt efektīvākiem un konkurētspējīgākiem, kā padarīt savu pakalpojumu vai preci pievilcīgu ne tikai vietējam pircējam, bet arī ārpus Latvijas robežām. Tāpat šobrīd ir kļuvuši aktīvāki jaunie uzņēmēji ar labi pārdomātām un pamatotām biznesa idejām. SEB bankai vienlaikus ir jābūt gan kā padomdevējam klientam par to, kā labāk pārvaldīt savas finanses, gan arī piedāvāt šim brīdim uzņēmējiem aktuālus pakalpojumus. Mūsu klienti ir ļoti pozitīvi novērtējuši jauno elektronisko norēķinu sistēmu uzņēmumiem Telebanka. Tāpat esam noslēguši līgumu ar Eiropas Investīciju fondu par aizdevumu piešķiršanu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem sava pamatbiznesa attīstībai, un ir liels gandarījums, ka tieši Vidzemes uzņēmums Konvert Plast ir pirmais, kas saņēmis aizdevumu. Pēdējā pusgada laikā SEB banka ir izsniegusi virkni mazāku un lielāku kredītu vietējo uzņēmumu attīstībai, par to liecina arī fakts, ka šā gada 2. ceturksnī salīdzinājumā ar 1. ceturksni par 59% ir palielinājies no jauna izsniegto kredītu apjoms uzņēmējiem. Varu teikt, ka uzņēmēju un arī iedzīvotāju noskaņojums pakāpeniski uzlabojas valstī kopumā un arī pie mums Cēsīs, un es ceru, ka būs aizvien vairāk uzņēmēju un privātpersonu, kas nebaidīsies realizēt savas biznesa idejas dzīvē.

– Kā SEB banka redz savu attīstību Cēsīs?

– Kopš SEB banka uzsāka savu darbību Cēsīs, esam attīstījušies kopā ar saviem klientiem, ņēmuši vērā viņu ieteikumus un centušies nodot arī savas zināšanas klientiem. Man ir liels gandarījums, kad izdodas piepildīt klientu ieceres. Tāpat zinu, ka noteiktās situācijās klienti saprot arī mūsu vērtējumu, kas ne vienmēr ir bijis identisks klienta vērtējumam. Ir virkne uzņēmēju, par kuru darbību man ir prieks un lepnums, piemēram, SIA Staļi, SIA Vinnis, z/s Kliģeni, AS CATA un citi. Ir svarīgi, lai katras pilsētas uzņēmumi būtu tās atpazīstamības zīmes, manis minētie uzņēmumi tādi ir noteikti. Pārdomāta un sakārtota vide pilsētā noteikti ir pašvaldības nopelns. Līdz ar to uzņēmēju, arī bankas attīstība ir bijusi ar ilgtermiņa perspektīvu, pateicoties profesionālajai sadarbībai ar novadu pašvaldībām. Domāju, ka bankas, pašvaldības un uzņēmēju veiksmīga sadarbība ir priekšnosacījums mūsu novadu attīstībai arī nākotnē.

– Ko jūs novēlētu iedzīvotājiem šajā vasarā?

– Noteikti izbrīvēt kādu brīdi, lai pabūtu Cēsīs un baudītu plašo un krāsaino Cēsu Mākslas festivāla programmu.

Svarīgākais