Gardi un kvalitatīvi nēģi

Katram novadam un pilsētai ir kāds simbols, kas to atšķir no citiem un padara pazīstamu. Carnikavas vārds jau izsenis ir saistīts ar nēģu zveju, un tieši nēģis, kas daudziem cilvēkiem ir īpaša delikatese, pazīstamu padarīja arī Zigrīdas un Eduarda Skavenecu ģimenes uzņēmumu SIA Krupis.

Kā stāsta Eduards, nēģu kūpināšanas bizness sācies 1993. gadā, bet lielāku atpazīstamību uzņēmums ieguva Rīgai 800 svētku laikā, kad cilvēki veidojuši garas rindas, lai varētu nogaršot koka kubliņos sakārtotos nēģīšus. Šobrīd SIA Krupis produkcija nopērkama arī Rīgas lielveikalos. "SIA Krupis ar nēģu pārstrādi nodarbojas jau 15 gadus. Visu šo laiku esam cītīgi strādājuši, lai uzņēmuma vārds kļūtu aizvien pazīstamāks un cilvēki zinātu, no kurienes nāk viņu iecienītā delikatese. Esam reklamējušies gan dažādos laikrakstos un žurnālos, gan televīzijas raidījumos. Atpazīstamība ir ļoti svarīgs komponents ceļā uz attīstību un panākumiem," stāsta Z. Skaveneca.

SIA Krupis piedāvā trīs veidos pagatavotus nēģus – ceptus uz oglēm, sutinātus, kas vislabāk garšo kopā ar karstu kartupelīti, un nēģus želejā. "Recepte, kā pagatavot nēģi, ir zināma, jaunu Ameriku atklāt mums nebija nepieciešams. Bet, ja jautā, kāpēc vienam sanāk garšīgāk, bet otram – nē, tad atbilde slēpjas dažādās niansēs. Citi liek klāt konservantus, kas jūtami maina garšu, vai arī, vēloties procesu padarīt lētāku, neizcep nēģus līdz galam, jo tad tie ir smagāki. Knifi ir dažādi," klāsta E. Skavenecs. Viņa dzīvesbiedre Zigrīda papildina sacīto, lai garša būtu nevainojama, nēģiem jābūt svaigiem. Nēģus uzņēmums pamatā iepērk no vietējiem zvejniekiem, bet, ja šeit to nav gana, brauc uz Kuldīgu, Pāvilostu, Ventspili.

Nēģu zvejas sezona sākas augustā un turpinās līdz 1. februārim. Vaicāti, vai pavasari un vasaru var uzskatīt par atelpas laiku, abi uzņēmēji nogroza galvu – brīvu dienu praktiski neesot. "Bieži viesi pie mums ir lielākas un mazākas tūristu grupas. Rādām viņiem nēģu cepšanas procesu, notiek degustācija. Sadarbojamies ar zvejnieku, kuram pieder laiva, un, ja cilvēki vēlas, izvizinām viņus pa jūru un pastāstām par nēģu zveju," saka E. Skavenecs. Augustā, kad notiek tradicionālie Nēģu svētki, novērojams sevišķi liels viesu pieplūdums.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais