LEADER – iespēja realizēt sapni

Dzīves kvalitātes uzlabošana ir bijis un būs viens no aktuālākajiem sabiedrībai nozīmīgajiem jautājumiem.

Eiropas Savienības atbalstītā Lauku attīstības programma (2007.–2013. gads) LEADER ir viens no veidiem, kā rosināt sabiedrību meklēt jaunus risinājumus esošajām lauku problēmām un uzlabot dzīves kvalitāti cilvēkiem laukos. Carnikavas novadā šo programmu realizē publisko un privāto partnerattiecību biedrība Sernikon, kas dibināta 2009. gada jūlijā. "Saņēmām lielu atbalstu no jaunās novada domes, kas tāpat kā mēs vēlas strādāt attīstības virzienā," saka biedrības vadītāja Ulrika Auniņa.

PPP biedrībā Sernikon šobrīd darbojas vairāk nekā 30 aktīvu biedru, kuru vidū ir gan Carnikavas invalīdu biedrība, gan SIA Gaujas krasti un citi vietējie uzņēmēji. Kā norāda U. Auniņa, biedrības galvenā prioritāte ir sekmēt iedzīvotājiem nepieciešamo pakalpojumu pieejamību un atbalstīt vietējo iedzīvotāju iniciatīvu, iesaistoties sabiedriskajās aktivitātēs. "LEADER programmas pamatmērķis ir panākt saiknes nodibināšanu starp iedzīvotājiem, sabiedrību un pašvaldību, vairākām pašvaldībām, kā arī Eiropas valstīm, jo programma piedāvā ne tikai realizēt savas ieceres, bet arī mācīties no citu pieredzes," stāsta U. Auniņa.

Piedaloties LEADER programmā, iespējams saņemt pat 90 procentu līdzfinansējumu projekta realizācijai. Maksimālā projekta summa ir 20 tūkstoši latu, minimālā nav noteikta – var iesniegt projektu arī par pāris simtiem latu. "Programma paredz, ka biedrība savām aktivitātēm var iegūt avansa maksājumu jeb priekšfinansnējumu 90 procentu apmērā. Ko tas nozīmē? Uzsākot darbību, nav jāiegulda savi līdzekļi. Tiek piešķirts finansējums projekta realizācijas uzsākšanai, un līdz projekta realizācijas beigām jāiegulda atlikušie 10 procenti," skaidro Sernikon valdes locekle.

Šobrīd beigusies projektu pieņemšana Eiropas zivsaimniecības fondam. Biedrība saņēmusi piecus projektus, kas nosedz visu izsludināto summu – vairāk nekā 50 tūkstošus latu. Savukārt projektu pieteikšana nākamajai LEADER kārtai plānota septembrī. "Gribētu aicināt cilvēkus būt aktīvākiem un izmantot LEADER sniegtās iespējas! Mēs ne tikai pieņemam un kontrolējam projektus, bet arī sniedzam konsultācijas, ja radušās kādas neskaidrības. Drīzumā organizēsim vairākus seminārus, kuros informēsim par projektu rakstīšanu," stāsta U. Auniņa.

Kopējais PPP biedrības Sernikon piešķirtais finansējums līdz 2013. gada decembrim pārsniedz 151 tūkstoti latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais