Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Reģionos \ Bauska

Šveice palīdz mācīties mūsu bērniem

© Ojārs Lūsis

Mēs katrs esam individualitāte ar saviem plusiem un mīnusiem, ar savām stiprajām un vājajām pusēm, taču izglītības sistēma veidota, pamatojoties uz vidējo statistisko bērnu.

Lai risinātu problēmas, ar ko saskaras bērni ar citādu pasaules un lietu uztveri, Bauskas 2. vidusskola jau otro gadu realizē projektu Iekļaujoša ģimene, bērnudārzs, skola un sabiedrība.

Projektu finansē no Latvijas un Šveices sadarbības programmas līdzekļiem, un tā galvenais uzdevums ir radīt iespēju visiem bērniem apgūt zināšanas vispārizglītojošajās skolās un kopā ar spējīgākajiem bērniem. Lai sasniegtu šo mērķi, ir izveidota sociālo darbinieku, pedagogu un skolotāju palīgu atbalsta komanda. Sociālā pedagoģe Jadviga Anduža skaidro: «Bērniem daudz var palīdzēt, ja ar viņiem nodarbojas individuāli, pat stundu laikā blakām sēž skolotāja palīgs un palīdz risināt matemātikas uzdevumus, lasīt un rakstīt. Mūsu skolā šajā programmā ir iekļauti 11 pirmo un otro klašu audzēkņi. Taču tas nav vienīgais veids, kā viņiem palīdzēt – strādājam arī ar vecākiem, un reizēm tieši tas ir izšķirošais aspekts, kas vai nu liks bērnam saņemties un mācībās panākt vienaudžus, vai arī viņš paliek tāds, kāds bijis. Dažādi ir ne tikai bērni, bet arī vecāki.»

Konsultējot mērķa grupu dalībniekus un organizējot grupu darbu, projekta ietvaros izveidotā profesionāļu komanda turpina darboties – šobrīd uzsākts darbs pie trešo, nu jau pēdējo grupu komplektēšanas. Grupas darbu uzsāks februārī, un tas galvenokārt notiks Sociālā dienesta atvēlētajās telpās.

Projekta ietvaros audzēkņi var piedalīties dažādos kultūras un kopīgas atpūtas pasākumos, kuros iesaistās arī kompetenti lektori – praktiķi. Kultūras pasākumu laikā ir iespēja apmeklēt muzejus, izstādes, mākslas salona darbnīcu.

Vaicāta par ne tikai šā, bet arī citu ESF projektu lietderību, struktūrvienības vadītāja Irēna Kalniņa teic: «Ieguvumi ir milzīgi. Arī pērn īstenotajā projektā Sociālās atstumtības riskam pakļauto bērnu un jauniešu mācību atbalsta sistēmas izveide Bauskas novadā bija ļoti labi rezultāti. Uzskatām, ka, tieši pateicoties šim projektam, vairāki devīto klašu audzēkņi saņēma atestātu par pamatskolas izglītību. Tas vien ir iemesls būt apmierinātiem ar paveikto ne tikai mums, bet arī audzēkņiem pašiem un viņu vecākiem.