Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Reģionos \ Bauska

Profilakse – veselīgas dzīves pamats

© Ojārs Lūsis

Ir jāievēro trīs priekšnoteikumi, lai saglabātu labu mutes veselību: jāapmeklē zobārsts un zobu higiēnists, regulāri un pareizi jātīra zobi, profilaktiski jāsaņem fluorīdi, jo Latvijā dzeramajā ūdenī tie ir nepietiekamā daudzumā.

NaF tablešu lietošanas profilaktiskā programma Bauskas rajonā darbojas kopš 1996. gada un pastāv arī šobrīd. Tas ir iespējams, pateicoties pašvaldību finansiālajam atbalstam, izglītības nodaļu speciālistu un pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku atsaucībai, kā arī vecāku sapratnei par šīs programmas nepieciešamību.

Pateicamies visiem, kas sadarbojas ar mums mutes veselības veicināšanas jomā. Labus vārdus pelnījuši novada domes izglītības speciālisti Valda Liekne, Laila Jurcika, Zinaida Sparāne un Vija Beļūna.

Pirmsskolas izglītības iestādē veselības veicināšanas darbu organizē medicīnas māsas. No viņu darba atkarīga regulāra un uzraudzīta zobu tīrīšana un NaF tablešu izsniegšana bērniem. Paldies par ilgstošu sadarbību Intai Meimerei, Olitai Gāberei, Edītei Rudzei, Zaigai Vereščaginai, Rutai Kārkliņai, Odetai Briedei.

Katru pavasari PII Mārpuķīte notiek mutes veselības veicināšanai veltīti nodarbību cikli. Tos pirms daudziem gadiem uzsāka iestādes vadītāja Indra Konstantinova. Tā ir laba tradīcija, kas dod pamatu bērnu izpratnei par mutes veselību.

Priecē tas, ka arī krīzes apstākļos pašvaldību deputāti atrod iespēju piešķirt līdzekļus NaF programmai. Šogad Bauskas, Rundāles, Iecavas un Vecumnieku novadu pirmsskolas izglītības iestāžu 1361 audzēknis vecumā no 3 līdz 7 gadiem ar vecāku rakstisku piekrišanu saņems NaF tabletes.

Lai ietaupītu līdzekļus, SIA Zemgales mutes veselības centrs ir noslēgusi līgumu ar zāļu ražotājfirmu AS Grindeks, kas ļauj iegādāties NaF tabletes par ražotāja cenu.

Kopīga, regulāra un ilgstoša darba rezultātā ir gūti panākumi. Par to liecina 2010. gada Latvijas Veselības aprūpes statistikas gadagrāmatā publicētie dati. Latvijā zobārstniecības izmaksas uz 1 ārstēto bērnu ir Ls 27,34. Bauskas, Rundāles un Iecavas novados tās ir no 18,00 līdz 20,00 latiem.

Smaids sevišķi pievilcīgs ir tad, ja zobi un smaganas ir veseli. Tā nav tikai dabas dāvana, bet arī sistemātiskas kopšanas rezultāts. Smaidīsim!