Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Reģionos \ Bauska

Mācīties nekad nav par vēlu!

© Ojārs Lūsis

Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centrs (P.I.T.E.C.) ar Eiropas Savienības Sociālā fonda finansiālo atbalstu dzīvē īsteno bezdarbnieku un bezdarba riskam pakļauto personu profesionālo apmācību, kas tiem palīdz integrēties darba tirgū un veicināt profesionālo izaugsmi.

P.I.T.E.C. ir izveidotas filiāles Latvijas lielākajās pilsētās: Aizkrauklē, Alūksnē, Balvos, Bauskā, Dobelē, Gulbenē, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Kuldīgā, Liepājā, Līvānos, Ludzā, Madonā, Ogrē, Preiļos, Rēzeknē, Rīgā, Saldū un Tukumā. Kopumā P.I.T.E.C. filiālēs var apgūt aptuveni 100 dažādu profesiju. Galvenais ESF projekta Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība Latvijā mērķis ir piedāvāt cilvēkiem iespēju apgūt jaunas profesijas, pārprofilēties un atrast darbu. Tāpēc sadarbība ar potenciālajiem darba devējiem ir ļoti svarīga. Katra filiāle meklē sadarbības partnerus starp vietējiem uzņēmējiem. Bauska filiāles mācību procesa organizatore Ligita Boikova norāda: "Piemēram, SIA Brands palīdz mūsu studentiem apgūt bruģēšanas darbus. Savukārt SIA Mārksmens, t.i., veikalu ķēde Top!, ņem praksē pavārus un noliktavas pārziņus. Ļoti atsaucīgas ir arī pašvaldību administrācijas. Piemēram, Ceraukstes pašvaldība piedāvāja prakses vietu mūsu studentei, kas apguva profesiju – informācijas ievades operators. Tāpat mūsu studenti ir taisījuši pašvaldību mājas lapas. SIA Bērzkalni piedāvā prakses vietas pavāriem, pie reizes noskata sev darbiniekus vasaras sezonai, kad apgrozījums palielināsies, vai arī nākamos darbiniekus, ja atbrīvosies štata vietas. Turklāt par pavāriem mācīties izsaka vēlēšanos tieši pie mums, jo mums ir ļoti zinoša, profesionāla pasniedzēja. Cilvēki, kuri šobrīd ir bez darba, bieži vien ir ar labu izglītību, un, ja viņi ir nolēmuši apgūt citu profesiju, viņi vēlas to apgūt labā līmenī, lai tiešām pēc tam arī meklētu darbu un konkurētu darba tirgū."

Ligita Boikova vēsta, ka, iekārtojot Bauskas filiāles jaunās telpas, īpaši uzmanība tikta veltīta to interjeram un iekārtojumam, lai cilvēki šeit justos kā mājās. Tas ir ļoti svarīgi, jo uz P.I.T.E.C. mācīties nāk dažādu vecumu cilvēki un cienījamā vecumā uzdrošināties mainīt savu dzīvi un profesiju psiholoģiski nav viegli. "Mēs šos cilvēkus saucam par studentiem, jo neatkarīgi no mācību programmas ilguma viņi tiešām studē – lasa, jautā, izzina, meklē un mācās. Mūsu uzdevums ir radīt apstākļus, kas viņiem palīdz mainīt dzīvi."

P.I.T.E.C. piedāvā apmācību arī strādājošajiem, kuri vēlas uzlabot savu konkurētspēju darba tirgū. Patlaban kuponu izsniegšana uz laiku ir pārtraukta, un jau izņemtie ir derīgi līdz aprīlim. Tos izmantot Bauskas filiāle aicina, apgūstot programmas Namu pārvaldīšana un apsaimniekošana un Tūristu grupas vadīšana.