Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Reģionos \ Bauska

Kā atjaunot izsmeltās rezerves?

© Publicitātes foto

Skriešana un cita fiziskā slodze pamatīgi iztērē organisma enerģijas rezerves, radot nogurumu. To ignorēt nedrīkst, un, lai ķermeņa atjaunošanās notiktu optimāli, jāievēro daži nosacījumi.

Konsultē sporta ārste, homeopāte, Reinholda Folla, elektropunktūras diagnostikas speciāliste Maruta Noveičuka.

Atjaunošanās procesi pēc fiziskās slodzes ir vistiešākajā veidā saistīti ar to, kas noticis pirms tās, un ikdienas režīmu: kāds ir kopējais veselības stāvoklis, cik veselīgu pārtiku cilvēks lieto un cik gatavs viņš ir fiziskajai slodzei. Pirms sākt gatavošanos sacensībām, ieteicams veikt kardiogrammu un nodot asinsanalīzes. Pilnajā asinsainā redzams, vai nav kāds iekaisums; kāds ir hemoglobīna līmenis, jo tas izturībniekiem ir viens no svarīgākajiem rādītājiem. Vērtīgi veikt arī darbspēju testu ar aerobā un anaerobā sliekšņa noteikšanu. „Treniņu procesā noder gudrs palīgs, kurš, raugoties no malas, novērtē stāju un skriešanas tehniku, lai neiedzīvotos traumās,” teic Maruta Noveičuka. Viņa arī atgādina, ka liela nozīme traumu profilaksē ir labiem apaviem.

Pirmais solis ceļā uz organisma atjaunošanos ir atsildīšanās uzreiz pēc fiziskās slodzes.

Beidzot skrējienu, vēl 10 minūtes jāpasoļo lēnākā tempā un jāizstaipa muskuļi. Kad organisms nomierinājies, laiks domāt par uztura un šķidruma uzņemšanu. „Atjaunošanās galvenais princips ir atgūt tikpat daudz enerģijas, cik patērēts. Uzreiz

pēc fiziskās slodzes muskuļos ir izsmelti glikogēna krājumi, sevišķi tiem atlētiem, kam nepieciešama liela izturība. Skrējiena laikā tiek sadedzināti arī tauki – nedaudz, bet tiek. Ja organismam nav pieticis olbaltumvielu, tās tikušas ņemtas no muskuļiem, tāpēc ir svarīgi patērēto kompensēt. Savukārt ogļhidrātus organisms vislabāk izmanto pirmajā pusstundā stundā pēc fiziskās slodzes. Tūlīt pēc treniņa vislabāk lietot atjaunošanās dzērienu,” stāsta M. Noveičuka. Protams, jādzer arī ūdens. Vaicāta, kas liecina, ka šķidrums pirms slodzes, tās laikā un pēc tam uzņemts pietiekami, speciāliste norāda: svarīgi, lai urīns nav kā ūdens, – tam jābūt viegli dzeltenam. Ja urīns ir ļoti tumšs, dzerts par maz. Jau skrienot, jāuzņem ūdens un sporta dzērieni, kas satur cukurus, nepieciešamākos makroelementus (nātriju, kāliju, kalciju un magniju). „Tagad zinātnieki iesaka slodzes laikā lietot dzērienus, kas satur arī nedaudz olbaltumvielu,” piebilst M. Noveičuka. Pēc tam, kad organisms saņēmis pirmo ogļhidrātu devu, kārtīgi jāpaēd – makaroni, rīsi vai griķi ar piedevām, var ēst arī ko saldu. Būtībā pats galvenais organisma atjaunošanā ir pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs. Produktu daudzums ievērojami atšķiras atkarībā no sportotāja vecuma, dzimuma un ķermeņa uzbūves. Skatiet tabulu, kādi produkti dienas laikā jāapēd vīrietim un sievietei, kuri trenējas garo distanču skriešanā. Ķermenis būs pateicīgs, ja pēc slodzes tiks palutināts ar kādām atjaunošanās procedūrām. Te daudz laba varam darīt paši saviem spēkiem mājas apstākļos. Pozitīvu efektu sniedz auksta vanna kājām – pēc treniņa pārnākot mājās, var 10–15 minūtes pamērcēt kājas. Viegluma sajūtu iespējams panākt ar masāžas

palīdzību. Kājas jāmasē glaudošām kustībām virzienā no apakšas uz augšu – limfas

atteces virzienā. Venozās atteces uzlabošanai palīdz peldēšana, ziedes, piemēram, Lioton. Par ļaunu nenāks arī pirtiņa – ja sacensības bijušas no rīta, tad pirtī var iet tās pašas dienas vakarā. Ja aktivitāte notikusi vēlāk, pirts apmeklējumu labāk atlikt uz nākamo dienu.