Dalīto atkritumu vākšanas pionieri – Vides serviss

SIA Vides serviss Bauskā ir viens no pionieriem, kas uzsāka dalīto atkritumu savākšanas procesu Latvijā. Vides servisa un Latvijas Zaļā punkta sadarbības līgumam ir 2. kārtas numurs.

Līdz šim laikam uzņēmums bijis nepārtrauktā pakalpojumu sniegšanas attīstības procesā – juridisko un fizisko klientu skaits kopš 2000. gada ir desmitkāršojies un ir sasniedzis 3500; Bauskas rajonā un Elejas pagastā, kas arī ir uzņēmuma apkalpošanas teritorijā, ir izbūvēti 105 dalītās atkritumu savākšanas laukumi, no tiem 60 atrodas Bauskas pilsētā. Uzņēmuma atkritumu apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Dzintars Kļava informē: «Aizvadītajā gadā mūsu uzņēmuma apgrozījums ir sasniedzis 1,2 miljonus latu, sezonas laikā darbinieku skaits uzņēmumā sasniedz 100 cilvēku. Mūsu darbības nozares – atkritumu savākšana un apsaimniekošana, labiekārtošana un būvniecība, t.sk. nekustamā īpašuma apsaimniekošana, apzaļumošana, kā arī asenizācija un mobilo tualešu noma.

2008. gadā SIA Vides serviss savākusi 56 tūkstošus m3 atkritumu – apmēram

20% no kopējā apjoma ir dalītie atkritumi, un otrreizējai pārstrādei pērn nodotas 183 tonnas stikla, 30 tonnas plastmasas un PET, kā arī 275 tonnas kartona. Lai arī šie skaitļi uz kopējā Latvijas fona liecina par pozitīvu tendenci,

ES noteiktos kritērijus mēs vēl neesam sasnieguši. Tam ir nepieciešama papildu materiāli tehniskā bāze un iedzīvotāju izglītošana.»

Uzņēmums turpina dalīto atkritumu savākšanu un neplāno atteikties no labi

uzsāktā darba, bet gan uzlabot šķirošanas un presēšanas tehnoloģijas, lai varētu samazināt izmaksas. Otrreizējās izejvielas sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu tiek nodotas pārstrādei. Klientiem jāzina – jāmaksā ir tikai par

nešķirotajiem atkritumiem, tāpēc – jo vairāk atšķiro, jo mazāk jāmaksā. Par šā gada tendencēm, Kļavas kungs spriež: «Līdz ar ienākumu līmeņa samazināšanos iedzīvotājiem samazinās arī atkritumi. Ceram, ka līdz ar novadu

izveidošanu mainīsies arī atkritumu apsaimniekošanas sistēma iepriekšējā

Bauskas rajona teritorijā – esam uzsākuši sarunas ar apkārtējiem novadiem un gaidām administratīvā aparāta sakārtošanu, lai slēgtu līgumus ar pašvaldībām.» Bauskas rajona iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas atbrīvoties no dalītajiem atkritumiem. Viens no pieņemšanas punktiem izvietots Biržu ielā 8b, kur pieņem PET un plastmasu, kartonu un citu iepakojumu, logu stiklu ar vai bez rāmjiem, bet arī neizjauktas elektriskās ierīces un elektroniku, dienasgaismas lampas un akumulatorus.

Tie, kam tuvāk poligons Grantiņi, nevajadzīgās lietas var novietot laukumā

pie poligona. Poligona paplašināšanas celtniecības darbu plānošana tika uzsākta 2009. gadā ar perspektīvu pašus darbus uzsākt 2011. gadā.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais