Lai nu no kā, bet no labas maltītes cilvēks nespēj atteikties pat vistrūcīgākajos laikos, jo neba nu bez iemesla jau senie latvieši teica: ir vēders kungs visaugstākais...
Vēl pirms gada pusotra lielākā daļa sabiedrības galveno uzmanību pievērsa
ēdiena kvalitātei un cena it kā palika otrajā plānā, bet tagad situācija ir diametrāli pretēja – cena preferē visur un visiem – gan tiem, kuri vēlas labi paēst, gan tiem, kuri šo maltīti gatavo. Zemnieku saimniecības Strīķeri pārvaldnieks Raivo Tarvāns atzīst: «Mēs rēķinām un kalkulējam katru
santīmu, jo no mūsu mākas pagatavot garšīgu maltīti, lieki netērējoties, ir atkarīga cena, kas būs jāmaksā ēdējam. Veikalā Rimi izvietotā Krodziņa apmeklētāji nereti ir sašutuši par it kā augstām cenām, bet mums taču ir ne tikai ēdiens jāpagatavo, bet jāmaksā arī nomas maksa Rimi, izdevumi ir arī darbinieku algām un virknē citu lietu. Roku uz sirds liekot, varu apgalvot –
lētāk mēs vairs nespējam piedāvāt... Mēs jau tā izmantojam visus iekšējos resursus, tai skaitā mūsu pašu saimniecībā audzētos dārzeņus un zaļumus, dārza un meža ogas, sēnes, ko lasām paši, un zivis, kuras ķer mans tēvs.»
Vasara ir kāzu laiks, un zemnieku saimniecības pārvaldnieka vietniece Jeļena
Šteinarte ar prieku atzīst: «Cilvēki precas un kāzas rīko, līdz ar to arī mūsu uzņēmumam ir pasūtījumi.» Katra ēdienkarte tiek izstrādāta individuāli. Vispirmstiek izzināts, cik klients ir ieplānojis iztērēt mielastam, tālāk ir jādomā pavāriem un tehnologiem, lai arī ar visai pieticīgu budžetu galds būtu
labi klāts un viesi apmierināti. Banketu galdus saimnieces saklās gan sava uzņēmuma telpās, kafejnīcā Vērdiņš Bauskā, kafejnīca Velves
Rundāles pilī, gan klienta norādītajā vietā, un nav svarīgi, vai tās ir vakariņas pieciem cilvēkiem pilsētas dzīvoklī vai tūkstotim sporta spēlēs kādā pļavā.
Kaut arī jau iepriekš Strīķeros goda maltīti varēja pasūtīt ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī citi, galvenokārt rīdzinieki, šogad viņiem tas izdarāms daudz vieglāk un arī ikdienā var mieloties ar šā uzņēmuma kulinārijas un konditorejas izstrādājumiem – Vidzemes un Centrāltirgū atvērti Strīķeru stendi, kur iegādājami baušķenieku labumi – tos var baudīt uz vietas vai
paņemt uz darbu pusdienu ēdienreizei, vai iegādāties ģimenes vakariņām. Tāpat šeit pieņem pasūtījumus galdu klāšanai un ēdienu sagatavošanai pēc pasūtījuma. Arī viens Rīgas privātais bērnudārzs ik dienu pasūta pusdienas saviem aprūpējamajiem. Tās tiek gatavotas, vadoties pēc pediatru un dietologu norādījumiem. «Diemžēl mājās bērni bieži vien ir saņēmuši absolūti nepiemērotu pārtiku – pelmeņus, cīsiņus, desu maizes, picas... Iemācīt
viņus ēst pareizi sagatavotu un veselīgu ēdienu ir diezgan grūti, bet mēs cenšamies, un cenšas arī bērnudārzu audzinātājas,» saka Jeļena.
Gatavojoties pilsētas 400 gadu jubilejai, Strīķeru saimnieces jau plāno ēdienkartes un kalkulē cenas, jo būs jāspēj pabarot lielu skaitu pilsētas viesu
un pašu pilsētnieku, tāpēc ieplānots lielos katlos brīvā dabā šmorēt kāpostus un vārīt desiņas. Noteikti būs arī pīrāgi, bulciņas un citi gardumi. Arī banketa galdu klāšanu lūgtajiem viesiem Bauskas pilī pēc oficiālās pieņemšanas pilsētas
vadība uzticējusi Strīķeru saimniecēm. Strīķeri gaida svētku reireizēs un ikdienā!