Sorma – ar atbildību pret ceļu un cilvēku

"Latvija šobrīd nav tik bagāta, lai visur būvētu asfaltētus ceļus, tāpēc investīcijas grants ceļos ir labs risinājums, lai par sapratīgu cenu nodrošinātu satiksmi starp apdzīvotām vietām, kā arī nodrošinātu kokmateriālu izvešanu no Latvijas valsts mežiem. Labi uzbūvēts grants ceļš, pareizi to kopjot, kalpo vismaz 20 un vairāk gadu," stāsta ceļu būves uzņēmuma SIA Sorma valdes loceklis Kārlis Smukkalns.

SIA Sorma savu darbību uzsāka 2004. gadā. Visveiksmīgākā un ilglaicīgākā sadarbība uzņēmumam izveidojusies ar VAS Latvijas valsts meži Austrumvidzemes un Ziemeļlatgales mežsaimniecībām, kā arī ar Alūksnes novada pašvaldību. Valdes loceklis Harijs Riekstiņš stāsta: "Alūksnes novada pašvaldība 2009., 2010. gadā aktīvi uzsāka investīciju programmu pašvaldības autoceļu sakārtošanai, piesaistot ES līdzfinansējumu. Šī aktivitāte ir atbalstāma gan no uzņēmēju, gan no iedzīvotāju puses. Laukos labam ceļam ir būtiska nozīme teritorijas kopējā attīstībā – ceļš vajadzīgs, lai nokļūtu no lauku mājām līdz veikalam, pastam un skolai, kā arī, lai sekmētu uzņēmējdarbību. Esam gandarīti, ka tieši mūsu uzņēmums, kas ir ar saknēm Alūksnē, konkursa kārtībā šīs programmas ietvaros ir ieguvis tiesības rekonstruēt vairākus pašvaldības autoceļus. Šogad esam nodevuši ekspluatācijā divus ceļus Pededzes pagastā, kopumā 3,115 km, bet patlaban strādājam Mārkalnes pagastā, kur līdz gada beigām ir plānots ekspluatācijā nodot ceļus 11 km kopgarumā."

Ceļu būve ir ļoti atbildīgs un sarežģīts process, turklāt rezultāts ir atkarīgs ne tikai no darbinieku profesionalitātes un atbildības sajūtas, bet arī no izmantoto materiālu piemērotības konkrētajam mērķim. SIA Sorma izmanto Latvijā iegūtas izejvielas – smiltis un granti, ko iegūst no tuvumā esošajiem karjeriem –, jo tuvāk atrodas izejvielas, jo mazāka ir būves pašizmaksa. Lai nodrošinātu materiāla atbilstību konkrētajam mērķim, SIA Sorma ar ES fondu atbalstu jau pagājušā gada sākumā iegādājās jaunu mobilo drupināšanas līniju Locotrack LT96S (ražotājs Metso Minerals, Somija). Kārlis Smukkalns atzīmē, ka uzņēmuma tehniskais nodrošinājums ir piemērots dažādas sarežģītības un apjoma ceļu būves darbu veikšanai. Arī speciālisti ir ļoti labi – lielākā daļa strādā uzņēmumā jau kopš tā izveidošanas. "Mēs varam paļauties uz saviem cilvēkiem – katrs pats labi pārzina savu darbu.Tas garantē augstu kvalitāti un labu darba ražību. Mūsu vīri vienā dienā spēj paveikt ļoti daudz!"

SIA SORMA PIEDĀVĀ

Ceļu un tiltu projektēšana, būvdarbu veikšana un vadīšana, būvuzraudzība;

meliorācijas sistēmu būvdarbu veikšana, vadīšana, un būvuzraudzība; upju hidrotehnisko būvju būvdarbu veikšana, vadīšana un būvuzraudzība;

ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu būvmontāžas darbu vadīšana un būvuzraudzība.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais