Solis attīstībā

© F64

SIA Alūksnes poliklīnika ir lielisks piemērs tam, ka no jebkurām grūtībām iespējams rast izeju, ja ir prasme organizēt finanšu līdzekļus un darbību. Poliklīnika savulaik bija viena no pirmajām valstī, kas ieguva privātas iestādes statusu, saviem pacientiem piedāvājot dažādus medicīnas pakalpojumus un sertificētu speciālistu konsultācijas, un arī šobrīd sper platu soli pakalpojumu sniegšanas efektivitātes paaugstināšanas virzienā.

"Vadoties pēc Ministru kabineta vispārējām prasībām, esam sākuši poliklīnikas reģistratūras digitalizācijas procesu," apstiprina SIA Alūksnes poliklīnika vadītāja Maija Plahotina. Vēl jo nozīmīgāku šo faktu dara tas, ka poliklīnika projektā iegulda savus finanšu līdzekļus, iztiekot bez ES fondu atbalsta. Reģistratūras digitalizācija ir viens no tā sauktās e-veselības nostādņu ieviešanas posmiem, kas paredz IT infrastruktūras izveidi slimnīcās, ārstu praksēs un poliklīnikās. Galarezultāts tam visam būtu centralizēta informācijas sistēma, kurā atrastos dati par ikvienu esošo vai potenciālo pacientu. "Princips – lai visi izmeklējumi būtu pieejami jebkuram kolēģim jebkurā vietā republikā un tādējādi novērstu situāciju, ka pacients pakļauts dubultai izmeklēšanai. Visi dati būtu apkopoti vienotā sistēmā, garantējot to drošību, jo, lai piekļūtu cilvēka slimības vēsturei, ārstam nepieciešama pacieta parole," skaidro M. Plahotina. Pēc viņas domām, ideja ir laba, jautājums vien – cik ilgs laiks paies, līdz digitalizācijas procesu uzsāks visas ārstniecības iestādes.

Vaicāta, cik saimnieciski stabila šobrīd ir poliklīnika, M. Plahotina atteic – nav iemesla sūkstīties, jo apdalīti viņi nejūtas. "Protams, vienmēr var vēlēties vairāk naudas, bet mēs neesam tie, kuriem klātos visgrūtāk. Manipulāciju cenu svārstības un to sekas attiecībā pret ārstiem noēdušas līdzekļus, ko varētu ieguldīt attīstībā, bet nav ietekmējušas pamatpakalpojumu pieejamību un kvalitāti," skaidro poliklīnikas vadītāja. Pacientiem pieejams tas viss, kam ir pieprasījums un kas ekonomiski attaisnojas. Seši ģimenes ārsti un virkne speciālistu pieņem uz vietas poliklīnikā, savukārt atsevišķu nozaru speciālisti atbrauc, sekojot pieprasījumam. Poliklīnikas telpās joprojām darbojas aptieka un laboratorija, kurā tiek veiktas klīniskās bioķīmiskās analīzes.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais