Veicina iedzīvotāju iniciatīvu

© F64

Biedrība Alūksnes lauku partnerība dibināta 2006. gada 20. septembrī. Tā apvieno 24 biedrus – pašvaldības, NVO un uzņēmējus – un savā darbībā aptver gandrīz visa bijušā Alūksnes rajona teritoriju. Kopējais finansējums, ko līdz 2013. gadam plānots piesaistīt, ir 358 846,93 lati.

Izmantojot sabiedrības līdzdalības principus, biedrība ir izstrādājusi un īsteno stratēģiju teritorijas ilgtspējīgai attīstībai un veicina iedzīvotāju iniciatīvu, kas vērsta uz dzīves kvalitātes uzlabošanu un vides attīstību, kā arī piesaista un koordinē finansiālos un materiālos resursus šo mērķu sasniegšanai. "To mēs darām informējot, aicinot un dodot iedzīvotājiem iespēju rakstīt projektus," paskaidro biedrības koordinatore Santa Harjo-Ozoliņa. Tā kā bieži vien ar informēšanu par vienu vai otru iespēju ir par maz un vajadzīga arī praktiska palīdzība, iedzīvotājiem netiek liegtas konsultācijas par viņus interesējošo tēmu, kopīga projektu caurskatīšana un atbalsts specifisku jautājumu risināšanā.

Alūksnes lauku partnerība ir izsludinājusi atklāta projektu konkursa iesniegumu pieņemšanas III kārtu Alūksnes lauku partnerības teritorijas attīstības stratēģija 2009.–2013. gadam ieviešanai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Lauku attīstības programmas 2007.– 2013. gadam pasākuma (410) Vietējās attīstības stratēģijas ietvaros. Šajā kārtā partnerība īsteno rīcību 1.1.: "Sabiedrisko aktivitāšu (t.sk. apmācību un interešu klubu, kultūras, vides aizsardzības, sporta un citu brīvā laika pavadīšanas aktivitāšu) dažādošana dažādām iedzīvotāju grupām". "Būtībā šī rīcība vērsta uz iedzīvotāju aktivitātes un iniciatīvas veicināšanu. Projektiem piešķirtais finansējums paredzēts vietējo iniciatīvas grupu telpu vienkāršotai rekonstrukcijai, nepieciešamā inventāra iegādei un brīvā laika pavadīšanas aktivitātēm nepieciešamās materiāltehniskās bāzes pilnveidošanai," klāsta S. Harjo-Ozoliņa. Tāpat projektu iesniedzēji aicināti iesaistīties rīcībā 1.2.: "Sociālo pakalpojumu pilnveidošana". Šīs rīcības ietvaros plānota jaunu alternatīvu sociālo pakalpojumu ieviešana un esošo uzlabošana.

Jāpiebilst, ka šī ir projektu konkursa trešā kārta. Līdz šim veiksmīgi realizēti trīs projekti, kas tika iesniegti pirmajā kārtā, savukārt otrās kārtas projekti vēl tiek izvērtēti.

Kādi ir S. Harjo-Ozoliņas ieteikumi visiem, kuri vēlas rakstīt projektus? "Nebaidīties radīt idejas un iesaistīties labākas dzīves vides veidošanā sev un citiem. Meklējot idejas, domāt par unikālo, neparasto, tā saucamajām rozīnītēm. Ņemot vērā, ka šie projekti ir salīdzinoši dārgi, ar diezgan lielu līdzfinansējumu, par oriģinalitāti un unikalitāti jādomā jo īpaši," iesaka speciāliste. Alūksnes lauku partnerība saka paldies savā teritorijā esošajām sabiedriskajām organizācijām, pašvaldībām, uzņēmējiem un aktīvajiem iedzīvotājiem par sadarbību un iesniegtajiem projektiem!

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais