Zināšanas un rehabilitācija

© F64

Alsviķu Profesionālā skola, kas dibināta 1991. gadā, ir akreditēta Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esoša iestāde, kuras galvenais uzdevums – līdztekus kvalitatīvām izglītības programmām profesijas ieguvei vai pārkvalifikācijai nodrošināt profesionālās un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus personām ar īpašām vajadzībām.

Šobrīd skolā mācās 120 audzēkņu, bet līdz 2015. gadam vietu skaitu plānots palielināt līdz 150.

"Uzņemam personas ar 1., 2., 3. grupas invaliditāti vecumā no 15 gadiem līdz pat pirmspensijas vecumam. Audzēkņi pie mums ierodas gandrīz no visiem Latvijas novadiem," stāsta skolas direktore Anita Palma. Alsviķu Profesionālā skola piedāvā apgūt astoņas profesijas, un tās visas ir piemērotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām: šuvējs, pavārs, pavāra palīgs, aprūpētājs, teksta redaktora operators, koksnes materiālu apstrādātājs, apavu labotājs. Šogad ieviesta jauna programma – būvstrādnieks, kas paredzēta korekcijas grupas audzēkņiem, un tajā tiek uzņemti jaunieši ar septiņu klašu izglītību. "Esam vienīgie Latvijā, kas piedāvā apgūt apavu labotāja arodu," uzsver A. Palma. Vairāki skolas absolventi sekmīgi uzsākuši uzņēmējdarbību – atvēruši savas apavu labošanas darbnīcas.

Alsviķu Profesionālā skola ir īpaša ar to, ka piedāvā individuālo sociālo rehabilitāciju ar medicīniskās rehabilitācijas elementiem. Katram audzēknim tiek izstrādāta individuāla programma, izvērtējot viņa veselības stāvokli un spēju mācīties. Pieejami sociālā darbinieka, fizioterapeita, masiera, logopēda un psihologa pakalpojumi, skolā strādā arī zīmju valodas tulks, jo katru gadu iestājas apmēram 15 audzēkņu ar dzirdes problēmām.

"Mūsu uzdevums ir sniegt ne tikai profesionālās zināšanas, bet arī pamatprasmes, kas lieti noder visā turpmākajā dzīvē – kā rīkoties ar naudu, kā uzturēt un iekārtot mājokli, kā kļūt drošam sabiedrībā, nevairīties no komunikācijas ar cilvēkiem un, pats galvenais – kā sadzīvot ar savu veselības problēmu. Sociālās un komunikatīvās prasmes palīdz nostiprināt ārpusstundu nodarbību klāsts – vokālais ansamblis, teātra pulciņš, vizuālās mākslas pulciņš," stāsta A. Palma.

Rūpējoties par mācību iestādes attīstību un vides labiekārtošanu, ir uzsākts projekts Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai Alsviķu Profesionālajā skolā. Projektu līdzfinansē ERAF. "Aktīvi darbojamies ESF un Leonardo da Vinci projektos," piebilst direktore.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais