Līderi ar nākotnes potenciālu

SIA Aloja Starkelsen ir Latvijas un Zviedrijas kopuzņēmums, kas tirgū darbojas jau 21 gadu. Laikam ejot, uzņēmums ir ievērojami attīstījies un šobrīd ieņem ne vien vadošā kartupeļu cietes ražotāja lomu Baltijas valstīs, bet arī kļuvis par otro lielāko bioloģiskās kartupeļu cietes ražotāju pasaulē.

Līdztekus jau pārbaudītām vērtībām uzņēmums attīsta jaunas produktu līnijas un investē ražošanā. «Pēdējo finanšu gadu, kas noslēdzās 31. augustā, esam pabeiguši gan ar ievērojamu apgrozījuma, gan peļņas rādītāju pieaugumu. Šajā periodā tas ir veiksmes stāsts, kura pamatā ir straujā eksporta tirgus attīstība. Patlaban eksportējam vairāk nekā 80 procentus produkcijas,» gandarījumu neslēpj uzņēmuma direktors Jānis Garančs.

Gardas, krāsainas un dabiskas

SIA Aloja Starkelsen piedāvā plaša patēriņa produktus, no kuriem galvenie ir kartupeļu ciete, bioloģiskā kartupeļu ciete, dažādi sausie ķīseļi un jaunākais produkts – Alojas želejas.

Pavisam želeju klāstā ir septiņas garšas: zemene, avene, kivi, apelsīns, ķirsis, persiks, dzērvene. Alojas želejas ir ne vien ātri un viegli pagatavojams, bet arī veselīgs produkts. To sastāvā esošais želatīns labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu – veicina skrimšļu atjaunošanos un samazina osteohondrozes sekas, pozitīvi ietekmē kopproteīna un aminoskābju apmaiņas procesus ādā, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. Želejas ir īpaši piemērots bērniem, jo satur gandrīz visas cilvēka organismam nepieciešamās aminoskābes, turklāt to ražošanā netiek izmantotas sintētiskas krāsvielas.

«Želeju pielietojums kulinārijā ir ļoti plašs. Tas var būt gan saldais ēdiens, gan piedeva citiem ēdieniem,» uzsver J. Garančs. Pasniedzot kā saldo ēdienu, želeju var papildināt ar putukrējumu vai krēmu, kā arī veidot krāsainu, kārtainu gardumu no vairākām želejām. «Saželējot vienu kārtu, tai virsū var liet nākamo – krāsas nesaplūdīs kopā,» iesaka uzņēmuma direktors. Tā kā želeja pieņem jebkuru formu, to var pildīt dažāda izmēra traukos. Interesants veids, kā pārsteigt bērnus, ir iepildīt želeju formās ar dzīvnieku vai multfilmu varoņu motīviem. Tāpat šo gardumu var izmantot kūku dekorēšanai. «Meža ogu želejas ļoti labi sader ar gaļas ēdieniem, tādēļ tās var kalpot par lielisku piedevu pamatēdienam. Savukārt apelsīnu želeja, ja to izveido stingrāku un sagriež gabaliņos, papildinās salātu garšu,» ar receptēm neskopojas J. Garančs. Viss atkarīgs no saimnieces izdomas un iecerētās maltītes! Jāpiebilst, ka želeja nesatur taukus un nav kalorijām bagāta, tādēļ to droši var lietot uzturā arī tie, kuri īpaši domā par svara regulēšanu.

Jaunais produkts ir pieejams Latvijas un Lietuvas lielākajos pārtikas veikalu tīklos, kā arī privātajos pārtikas veikalos. Pagaidām Alojas želejas nav atrodamas vien lielveikala Rimi plauktos, bet jau decembra vidū situācija mainīsies.

Bioloģiskā kartupeļu ciete – deficīts Eiropā

Bioloģiskās cietes ražošana nenoliedzami ir viena no uzņēmuma galvenajām prioritātēm. Sadarbībā ar partneruzņēmumu Somijā ir attīstīts jauns zīmols – Organic Potatoes Starch, kas guvis atzinību Baltijas, Rietumeiropas, Ziemeļamerikas un Āzijas tirgos un dažādās starptautiskās izstādēs. Pieprasījums pēc SIA Aloja Starkelsen ražotās produkcijas aizvien pieaug, un līdz ar to palielinās arī ražošanas apjomi – šogad pat par 40 procentiem. «Bioloģiskā ciete līdz šim Eiropā bija deficīts, tādēļ interese par šo produktu ir ļoti liela. Mūsu sadarbība ar somu kolēģiem nodrošina to, ka varam piedāvāt ilgtspējīgu kvalitatīvas bioloģiskās cietes piegādi,» norāda J. Garančs.

Bioloģiskā kartupeļu ciete tiek iegūta no dabiskos apstākļos, bez ķimikālijām audzētiem kartupeļiem no 50 zemnieku saimniecībām visā Latvijā. «Analizējot tirgus situāciju, manuprāt, audzēt cietes kartupeļus zemniekiem ir izdevīgi, jo pēc novākšanas tos nav nepieciešams pāršķirot un apstrādāt, tāpat nav jālauza galva par uzglabāšanu – ražu uzreiz var nogādāt pie mums,» spriež J. Garančs. Ņemot vērā aizvien augošo pieprasījumu gan pēc parastās kartupeļu cietes, gan bioloģiskās cietes, uzņēmums ir gatavs palielināt ražošanas jaudas un aicina pieteikties zemniekus, kuri varētu piegādāt kartupeļus. «Pieņemsim gan integrēti audzētos, gan bioloģiski audzētos cietes kartupeļus,» sola J. Garančs. Viņa teikto apstiprina fakts, ka jau šobrīd noslēgti un parakstīti līgumi nākamajam gadam par praktiski visu kartupeļu cieti, ko uzņēmums līdz šim saražojis.

Latvijā

Valsts amatpersonu deklarācijas vēsta, ka Latvijas Bankas prezidenta amata kandidātam 2022. un 2023. gadā pamatdarbs bijis nevis "Altum" valdes priekšsēdētāja amats, bet gan valdes priekšsēdētāja amats Rīgas Stradiņa universitātē. Lai gan lielākos ienākumus (algu) šajā periodā R. Bērziņš guvis tieši "Altum" valdes priekšsēdētāja amatā, deklarācija no "Altum" kā pamatdarba pēdējo reizi iesniegta VID tālajā 2021.gadā.

Svarīgākais