Ventspili novērtē Eiropā

Ventspils pašvaldība atzīta par trešo senioriem draudzīgāko pilsētu Eiropā. Līdz ar apbalvojumu Briselē saņemti arī atzinīgi vārdi par pilsētas attīstību. Ventspils dome ir gandarīta, ka augstais novērtējums iegūts ne tikai par vienu projektu, bet par senioriem draudzīgu pilsētas vidi kopumā.

Iegūto balvu – diplomu un naudas prēmiju 500 eiro apmērā no Briseles mājup atgādāja Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks. Viņš atklāj, ka pirmās vietas ieguvēja Dānijas pilsēta Fredericija un otrās – Poznaņa Polijā godalgas izcīnījušas par atsevišķiem projektiem, kas vērsti uz senioru dzīves kvalitātes uzlabošanu, bet Ventspils pašvaldība atzīta par senioriem draudzīgāko pašvaldību.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs neslēpj gandarījumu par augsto novērtējumu starptautiskā līmenī. «Ventspils pilsētas pašvaldības darbības centrā vienmēr ir bijuši visu vecumu cilvēki. Cenšamies vērīgi ieklausīties visu vecumu iedzīvotāju viedokļos un īstenot dzīvē viņu idejas, padarot pilsētu arvien ērtāku dzīvošanai un strādāšanai. Priecājos, ka mūsu rūpes par to, lai Ventspils būtu laba vieta, kur novecot, ir tikušas pamanītas un novērtētas Eiropā.» Vienlaikus A. Lembergs atzīst, ka pašvaldībai ir viegli strādāt, jo arī seniori ir aktīvi un organizē dažādas biedrības. «Viņi nāk ar savu iniciatīvu, izdomu – mēs viņus atbalstām.» Iegūto naudas balvu mērs sola izlietot kādām aktivitātēm senioriem – visdrīzāk sporta vai kultūras jomā.

Jāuzsver, ka Ventspils bija vienīgā no Latvijas pašvaldībām, kas Eiropas Komisijas konkursā Eiropas gads 2012 aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei kategorijā Senioriem draudzīga dzīves vide tika finālā Eiropas mērogā. Kopumā šajā kategorijā bija iesniegti 233 pieteikumi no 24 valstīm. Žūrijas komisijas sastāvā bija Arnolds Abramavičus, Eiropas Komisijas Ekonomikas un sociālās politikas komisijas vadītājs, kādreizējais Utenas reģiona (Lietuva) mērs. «Man pašam kā pilsētas mēram ir patiess prieks, ka Ventspils pašvaldība pati nodrošina aktīvajiem iedzīvotājiem nepieciešamos apstākļus, infrastruktūru un vienmēr padomā par vecāka gadagājuma cilvēkiem – vai tā būtu vides pieejamība cilvēkiem ratiņkrēslos, publiski pasākumi vai sporta nodarbības. Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka Ventspils pilsētas dome saviem iedzīvotājiem visus šos pakalpojumus nodrošina pati.