Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Baltic Pork steidz pabeigt miljoniem vērtos projektus

© Ojārs Lūsis

Vides kvalitātes uzlabošanas un darbības ekonomiskās efektivitātes paaugstināšanas nolūkos SIA Baltic Pork Allažmuižas cūku audzēšanas kompleksā ir uzbūvēta biogāzes koģenerācijas stacija, kas dažādu neparedzētu iemeslu dēļ vēl arvien nedarbojas ar pilnu jaudu.

 Par cēloņiem un risinājumiem stāsta uzņēmuma ražošanas vadītājs Ingus Mālnieks.

– Liela ažiotāža tika sacelta ap šķidrmēslu noplūdi no jaunās biogāzes koģenerācijas stacijas. Lūdzu, paskaidrojiet – kas īsti notika?

– Tā bija avārijas situācija – jaunās biogāzes pēcfermentācijas tvertnē radās sūce, pa kuru vidē nonāca šķidrmēsli. Jau tajā pašā vakarā operatīvi tika veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai šķidrmēsli neizplatītos plašā teritorijā un nenonāktu blakus esošajā Tumšupē. No pēcfermentācijas tvertnes tika atsūknēti tur vēl esošie šķidrmēsli un tā tiešā tuvumā tika izrakta bedre, tādējādi novēršot šķidrmēslu izplūšanu pa visu teritoriju. Šie pasākumi paglāba upi no bioloģiskā piesārņojuma, ko apliecināja arī veiktās upes ūdens kvalitātes analīzes.

– Vides inspektori esot konstatējuši, ka izraktajā bedrē esot plānots aprakt veco šīferi, kas noņemts no rekonstruējamo fermu jumtiem...

– Tās ir pilnīgas aplamības – SIA Baltic Pork regulāri kompleksā veic dažādus pasākumus, lai nodrošinātu augstāko vides standartu ievērošanu, un tieši tobrīd notika viens no šādiem darbiem – bīstamā azbestu saturošā šīfera jumta seguma nomaiņa. Vecais šīferis bija sakrauts kaudzē un sagatavots promvešanai uz Daibes atkritumu noglabāšanas poligonu. Tas, ka šīfera kaudze un bedre atradās tuvu viena otrai, ir tikai sagadīšanās. Šobrīd šīferis vairs neatrodas kompleksa teritorijā un ir nodots Daibes atkritumu noglabāšanas poligonam.

Atzīmēšu, ka pēc avārijas likvidēšanas mēsli no bedres tika pārsūknēti uz mēslu krātuvēm, kā arī veikta grunts izrakšana un jauna tīras zemes iebēršana piesārņotajā vietā.

– Vai turpmāk esat nodrošinājušies pret līdzīgiem gadījumiem?

– Jā, ir uzstādīti papildu drošības stiprinājumi un pilnveidotas iekārtas, lai līdzīgas situācijas neatkārtotos. Būvdarbus veicošais uzņēmums nekavējoties novērsa radušos defektu, kā arī veica preventīvos pasākumus citās vietās, kur ir uzstādītas šāda tipa pēcfermentācijas tvertnes. Uzsveru – šis bija pirmais un, domājam, pēdējais gadījums, kura rezultātā cūku nobarošanas komplekss apdraudēja apkārtējo vidi.

– Vai koģenerācijas stacija dod gaidīto finansiālo efektu?

- Problēmas ir, koģenerācijas stacija strādā testa režīmā, un pilna jauda vēl nav sasniegta, jo bioloģiskā procesa uzsākšana ir laikietilpīga. Kā arī iepriekš pieminētā avārija būtiski pagarināja procesa gaitu, jo nācās pilnībā atbrīvot biogāzes iekārtu no šķidrmēsliem, veikt remontu un sākt visu no jauna.

Taču jau tagad ir jūtams ieguvums no biogāzes iekārtas, jo koģenerācijas rezultātā tiek radīts gan siltums, ko novadām fermu apsildīšanai, gan elektroenerģija, ko pārdodam kopējā Latvenergo tīklā. Tuvojoties ziemai, siltums būs nepieciešams vēl vairāk, jo mazajiem sivēniem nepieciešama silta un gaiša telpa. Tāpēc līdz pirmajiem saliem ir jānoregulē koģenerācijas stacijas darbība tā, lai sivēniem pietiek siltums, Latvenergo tīklā var nodot plānoto elektroenerģiju un atgūt ieguldītās investīcijas.

Atzīmēšu, ka galvenais ieguvums no biogāzes iekārtas SIA Baltic Pork tomēr ir samazinātais gaisa piesārņojums

– Līdzīga koģenerācijas stacija top arī jaunajā Lauberes kompleksā. Vai tur problēmu nebūs?

– Būtiskām problēmām nevajadzētu rasties, jo esam uzkrājuši pieredzi, darbojoties ar esošo biogāzes staciju, un, runājot par avārijas briesmām, biogāzes iekārtas būvnieks ir nodrošinājis dubultu drošību visās iespējamajās noplūžu vietās gan Allažu biogāzes iekārtā, gan Lauberes biogāzes iekārtā.

Runājot par ietekmi uz vidi, atzīmēšu – Lauberes cūku kompleksam tiks uzstādīta ne tikai biogāzes koģenerācijas stacija, bet arī ventilācijas sistēmu gaisa attīrīšanas iekārtas, kas novērsīs smaku pat tiešā kompleksa tuvumā.

Līdz ar to Lauberes cūku kompleksu var uzskatīt par modernāko Latvijā, kas ir kā paraugs visiem pārējiem cūku kompleksiem Latvijā un spēj nodrošināt cūku audzēšanu faktiski bez gaisa piesārņojuma.

– Piebraucot pie kompleksa, vairs nav jūtama specifiskā cūku mēslu smaka. Tas nozīmē, ka biogāzes savākšana un koģenerācijas stacija tomēr darbojas?

– Kas attiecas uz vides kvalitātes uzlabošanu, jaunā biogāzes koģenerācijas stacijas darbojas un efekts tiešām ir labs.