Uzņēmēju klubs Sigulda desmitās jubilejas gadā

© Ojārs Lūsis

Šogad uzņēmēju klubam Sigulda aprit desmit gadu, kopš Siguldas uzņēmēji vienojās kopīgām tikšanās reizēm, lai apmainītos pieredzē un izrunātu dažādas aktualitātes, kas 2004. gada 15. jūnijā pārtapa oficiāli dibinātājbiedrībā.

 Šobrīd kopš šā gada septembra par uzņēmēju kluba Sigulda valdes priekšsēdētāju ir apstiprināts Jānis Odziņš no akciju sabiedrības Siguldas būvmeistars.

– Kādas ir šā brīža aktualitātes – kas jauns?

– Strādājam ļoti aktīvi, tostarp veicinot sadarbību ar Siguldas novada domi un citām organizācijām. Atzinīgi jāatzīmē fakts, ka Siguldas novada dome septembra sākumā ir atklājusi Siguldas novada uzņēmējdarbības atbalsta punktu Siguldā, kura viens no galvenajiem uzdevumiem ir veicināt jaunu uzņēmumu rašanos, iedrošinot jaunos uzņēmējus, kā arī atbalstīt jau esošos, kuriem dažkārt nav vaļas pilnvērtīgi iepazīties ar visām novitātēm uzņēmējdarbības jomā un iespējām ES fondu piesaistē.

Viens no uzņēmēju kluba Sigulda vadmotīviem vēl arvien ir būt savējiem starp savējiem.

Ik mēnesi organizējam uzņēmēju kluba Sigulda biedriem un citiem interesentiem tikšanās ar nozaru speciālistiem un valsts pārvaldes darbiniekiem. Piemēram, pie mums ir viesojušies šādas prominentas personas – Inguna Sudraba, Ilmārs Rimšēvičs, Jānis Endziņš u. c. Šomēnes gaidām viesos Eiropas parlamentārieti Robertu Zīli, kurš informēs mūs par Eiropas politikas virzieniem un aktualitātēm, savukārt oktobra mēnesī pie mums, uzņēmēju klubā Sigulda, viesosies profesors un Saeimas deputāts Andris Buiķis.

Esam uzsākuši aktīvāk līdzdarboties likumdošanas izstrādes procesos, pārstāvot novada uzņēmēju intereses un veicinot uzņēmējdarbības vides sekmīgu attīstību.

– Kā jūs vērtējat uzņēmējdarbības vidi Siguldā, kas daudzējādā ziņā ir atkarīga arī no pašvaldības?

– Atskatoties vairākus gadus atpakaļ un izvērtējot esošo situāciju, var teikt, ka domes sadarbība ar uzņēmējiem ir uzlabojusies. Tiek meklēti jauni risinājumi, kas palīdzētu attīstīties uzņēmējdarbībai un dotu ieguldījumu pilsētas dzīvē. Pašvaldība ir iniciējusi uzņēmēju ikgadējo tikšanos, kurā katram uzņēmējam ir iespēja izteikt vēlmes un vajadzības, kuru realizāciju var ietekmēt pašvaldība. Uzņēmēji vēlētos, ka pašvaldība aktīvāk iestātos kā lobijs novada uzņēmēju interešu aizstāvībai un sekmīgākai uzņēmējdarbības vides attīstīšanai.

– Vai uzņēmēju klubs Sigulda iesniedz pašvaldībai priekšlikumus, kas palīdzētu uzņēmējiem?

– Jā, tas ir mūsu uzdevums, jo uzņēmēju klubam kā juridiskai personai ir vieglāk iesniegt priekšlikumus nekā katram uzņēmējam atsevišķi, iestājoties par savām vajadzībām. Nozīmīgs pašvaldības atbalsts ir jau pieminētā Uzņēmējdarbības atbalsta punkta (UAP) izveide, kura nepieciešamība tika iniciēta no uzņēmēju kluba Sigulda, lai tas būtu vienojošais punkts starp domi un tās pārvaldēm, valsts institūcijām, investīcijām un uzņēmējiem, kā vienas pieturas aģentūra. Šobrīd uzņēmēju klubs Sigulda sniedz priekšlikumus UAP par pakalpojumu piedāvājumu paketi, kā veiksmīgāk attīstīt UAP un kā nodrošināt kvalitatīvu servisu jau šodien. Šobrīd jau ir izveidojusies laba sadarbība ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, kura rīcībā jau šodien ir pieejams plašs pakalpojumu piedāvājuma klāsts – gan grāmatveži, gan juristi.

– Vai atgriezīsies savulaik popularitāti ieguvusī Siguldas uzņēmēju izstāde?

– Siguldas uzņēmēju izstādes koncepts nekur nav pazudis. Šobrīd uzņēmēju klubs Sigulda ir aktualizējis šīs aktivitātes, un nākamajā gadā atkal kopā sanāks Siguldas novada uzņēmēji, lai informētu izstādes apmeklētājus, klientus un sadarbības partnerus par jauniem produktiem, pakalpojumiem, amatniecības izstrādājumiem un novitātēm, parādot, ko mēs protam un spējam paveikt.

– Par patiesi savējiem nevar kļūt tikai darbā – vajag arī kaut ko sirdij un kopā būšanas priekam...

– Jā, mēs labi zinām, ka vislabāk satuvina neformāla atmosfēra, tāpēc jau šajos Ziemassvētkos, ja viss notiks, kā plānots, Siguldas uzņēmējus aicināsim uz balli. Parādīsim, ka protam ne tikai strādāt, bet arī ballēties un priecāties.