Pasažieru vilciens rūpēs par braucējiem

Kā šobrīd kursē vilciens līdz Gulbenei? Vilciens Nr. 604*/603* Rīga–Gulbene–Rīga, kurš līdz 13. jūlijam kursēja katru sestdienu, tika aizvietots ar pasažieriem izdevīgāko un ērtāko reisu Nr. 620/619 ar atiešanas laiku no Rīgas katru piektdienu un svētdienu plkst. 19.07 un ierašanos Gulbenē plkst. 22.54, bet sestdienu un pirmdienu agros rītos plkst. 3.56 vedīs pasažierus darba vai mācību gaitās uz Rīgu.

Kas brauc ar šo vilcienu? Kāpēc tieši tādi laiki?

Jaunais vilcienu kustības grafiks ieviests, rūpējoties par Gulbenes novada attīstību ilgtermiņā, par Gulbenes novada iedzīvotāju dzīves vides un uzņēmējdarbības attīstību. Gulbenes novadā dzīvo liels skaits iedzīvotāju, kuri mācās un strādā Rīgā. Piemēram, studenti piektdienās vēlas no Rīgas nokļūt mājās uz Gulbeni, līdzīgi – ir cilvēki, kuri piecas dienas nedēļā strādā Rīgā, bet nedēļas nogales vēlas pavadīt mājās Gulbenes novadā. Šī ir galvenā cilvēku grupa, kura brauc ar Rīgas–Gulbenes vilcienu.

Kādas ir pasažieru atsauksmes?

Pasažieri ir atzinīgi novērtējuši veiktās izmaiņas, kas nozīmē, ka šis vilciena grafiks attaisno uz sevi liktās cerības. Domājams, ka vairāk braucēju būs līdz ar septembra pienākšanu, kad sāksies studijas augstskolās un došanās no pilsētas uz mājām un otrādi kļūs īpaši aktuāla.

Vai arī tūristi ir iecienījuši šo vilcienu?

Pilnveidotais vilciena kursēšanas saraksts ieviesīs pozitīvas pārmaiņas Gulbenes novada tūrisma nozarē, jo tiks nodrošināta gan Latvijas iedzīvotāju, gan ārvalstu tūristu nepieciešamība atpūsties īsos ceļojumos nedēļas nogalē. Sakārtota transporta infrastruktūra veido attīstītus novadus, kas rada pozitīvu iespaidu visas Latvijas kontekstā.

Kāda ir PV sadarbība ar Gulbenes – Alūksnes bānīti?

AS Pasažieru vilciens un Gulbenes–Alūksnes bānītis ir vienas nozares uzņēmumi, kuri viens otru atbalsta ar publicitāti un pasažieru nodrošināšanu svētku reizēs. Labs piemērs ir 1. septembrī Gulbenē notikušie ikgadējie Bānīša svētki, uz kuriem tika norīkots vilciens no Rīgas, kurš visus interesentus un svētku svinētājus nogādāja uz Gulbeni. Līdzko pasažieri ieradās Gulbenē, par viņu izklaidi un labsajūtu rūpējās Gulbenes–Alūksnes bānīša sarīkojumi.

Vai plānojat maršrutus sadarbībā ar pašvaldībām?

Jā, pašvaldību viedoklis tika ņemts vērā, kad plānojām kustības grafiku šajā maršrutā. Tieši pašvaldības vislabāk zina savu iedzīvotāju vajadzības, tāpēc ieklausīšanās viņu viedoklī ir neatsverams palīgs.

Šobrīd ar tuvējām pašvaldībām tiek veiktas arī pārrunas, lai optimāli sakārtotu autotransporta plūsmu un pievestu pasažierus no tālākiem Gulbenes novada pagastiem kārtējam vilciena reisam uz Rīgu un no Rīgas.

Kāds ir pasažieru skaits šajā līnijā?

Pasažieru skaits šajā līnijā tendenciozi pieaug. Piemēram, salīdzinot 2011. un 2012. gada pirmo pusgadu, redzams aptuveni 10% pasažieru skaita pieaugums, kas ir labs rādītājs. Turklāt šāds pasažieru skaita pieaugums norāda uz mūsu prasmi pareizi izvērtēt cilvēku pārvietošanās vajadzības.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais