Gulbene – zaļa un atraktīva

Harmoniskai un sakārtotai pilsētvidei ir liela nozīme iedzīvotāju dzīves kvalitātes paaugstināšanā. Gulbene var lepoties ar krāšņām puķu dobēm, sakoptiem skvēriem un parkiem, kā arī unikāliem tūrisma objektiem.

Atzinību par paveikto pelnījusi ne vien Gulbenes Labiekārtošanas iestāde, bet arī pašvaldības aģentūra Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs. «Mēs vēlamies, lai Gulbene ir pilsēta, uz kuru cilvēki tiecas – vieta, kurā vienmēr gribas atgriezties. Tikai kopējiem spēkiem, darbojoties plecu pie pleca, iespējams sasniegt uzstādītos mērķus Gulbenes pilsētas labiekārtošanā un attīstībā,» uzsver Gulbenes pilsētas pārvaldnieks Andis Caunītis.

Maģiskās latvju zīmes

Nopietnu darbu Gulbenes Labiekārtošanas iestādei prasīja gatavošanās pilsētas svētkiem, kas izdevās godam. «Man ir patiess prieks, ka pilsētas pārvalde novērtēja mūsu ieguldījumu un pateicās iestādes čaklākajiem darbiniekiem,» ar gandarījumu saka Gulbenes Labiekārtošanas iestādes vadītāja Ligita Miezīte. Ik gadu tiek ieviests kas jauns, un arī šis nav izņēmums – iecerēts rekonstruēt ziemciešu dobes.

Šajā tūrisma sezonā tika atklāts jauns objekts Latvju zīmju vēstījumu taka. Ideja par neparasto taku pieder bijušajam pilsētas pārvaldes vadītājam Osvaldam Lucānam, viņš uzsāka projekta īstenošanu, bet, izlēmis par labu darbavietas maiņai, tā pabeigšanu uzticēja jaunajam pārvaldes vadītājām A. Caunītim un pašvaldības aģentūrai Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs (turpmāk tekstā – aģentūra – aut.). Aktīvi projekta īstenošanā iesaistījās arī Gulbenes Labiekārtošanas iestādes vadītāja L. Miezīte.

«Taka vēsta par senajām latvju zīmēm. Liels paldies medicīnas zinātņu doktorei Intai Paeglītei, kura ir ilgstoši pētījusi latvju zīmes un sniedza mums konsultācijas,» stāsta aģentūras direktore Iveta Kovtuņenko. Visas 18 zīmes gatavotas no ozolkoka, un to uzstādīšanai nav izmantoti mākslīgi materiāli. Uz katras zīmes uzrakstīts tās skaidrojums, turklāt gan pilsētas pārvaldē, gan aģentūrā iespējams saņemt īpašu bukletu, kurā iekļauts ne tikai zīmes apraksts, bet arī atbilstošas latvju dainas. «Manuprāt, tieši tas, ka visas zīmes ir dabīgas, rada takas īpašo auru. Nesteidzīgi izstaigājot taku, cilvēks garīgi bagātinās un gūst pozitīvas enerģijas lādiņu,» spriež I. Kovtuņenko. Jauno objektu atzinīgi novērtējušas visas tūristu grupas, kuras šajā sezonā apmeklēja Gulbeni. Taku vilinājumam ļāvušies arī vietējie iedzīvotāji – daudzi no viņiem pat zīmes pārzīmējuši uz rūtiņu papīra un aiznesuši mājās, lai labā enerģija ik dienu būtu jūtama līdzās. Jāpiebilst, ka ekskursijas vada īpaši apmācīti vietējie gidi.

Tiek domāts arī par tālāku takas labiekārtošanu, izvietojot jaunus soliņus, uzstādot atkritumu urnas, kā arī koka tiltiņus pāri slīkšņainākām takas vietām.

Aicina iepazīt savu dzīvesvietu

Viens no principiem, ko, domājot par tūrisma attīstību, ievēro Labiekārtošanas iestāde un aģentūra – atrast un izcelt labo, kas ir pilsētā un novadā. «Mēs vēlamies popularizēt vietējos tūrisma uzņēmumus un objektus un radīt iedzīvotājos lepnumu par vietu, kurā viņi dzīvo. Šajā mēnesī uzsāksim ekskursiju ciklu Gulbenes novads mūsu ceļotpriekam, kura ietvaros vietējiem iedzīvotājiem būs iespēja iepazīt un varbūt citām acīm ieraudzīt tās bagātības, kas atrodas novadā. Šo unikālo projektu piedāvāsim arī izglītības iestādēm,» vēsta I. Kovtuņenko.

Lielu popularitāti iedzīvotāju vidū guvusi iepirkšanās Zaļajā tirdziņā. Tajā var iegādāties ne tikai Gulbenes novada mājražotāju, rokdarbnieku un amatnieku ražotos izstrādājumus un pašu audzētus stādus un ziedus, bet arī lietas, ko piedāvā tirgotāji no citām vietām. Savu artavu Zaļā tirdziņa idejas īstenošanā ieguldījusi Labiekārtošanas iestāde – tās darbinieki no esošajiem materiāliem izgatavoja tirdzniecības galdus, ko nu var izmantot novada tirgotāji. «Šobrīd meklējam piemērotas telpas, lai Zaļais tirdziņš veiksmīgi varētu darboties arī ziemas sezonā, jo tirgotāju atsaucība ir milzīga,» saka I. Kovtuņenko. Šis ir vēl viens piemērs tam, ka, tikai darbojoties plecu pie pleca, iespējams virzīties uz kaut ko lielu un vērienīgu.

Šogad aģentūra uzsāka sarunas par iespējamo sadarbību ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Tika apspriestas vairākas sadarbības formas, gan studentu – topošo vides dizaineru un tēlnieku – radošās prakses vietas Gulbenes pilsētā, gan topošo mākslinieku gleznotāju prakses vietas Stāmerienas pagastā. I. Kovtuņenko cer, ka jau nākamgad akadēmijas studenti izstrādās diplomdarbus un prakses darbus, kurus eksponēs Gulbenē, kā arī palīdzēs radīt savdabīgu noformējumu pilsētai.

«Gribētos, lai kāds no jaunajiem ainavu arhitektiem padalās ar idejām interesantai puķu dobei vai jaunam stādījumam, lai pilsēta taptu vēl krāšņāka. Tāpat ar prieku uzklausīsim iedzīvotāju domas – ja kādam ir laba ideja, aicinu to neturēt pie sevis, bet uzzīmēt skici un nākt pie mums,» mudina L. Miezīte.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais