Uzlabo un attīsta ūdenssaimniecības pakalpojumus Mārupē

SIA RE&RE, kas dibināta 1993. gadā, ir viens no būvniecības nozares vadošajiem uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmums pamatā darbojas kā galvenais būvuzņēmējs, nodrošinot profesionālus pakalpojumus jaunbūvju, rekonstrukcijas un restaurācijas projektos. Bet ne tikai.

Līdz ar pilsētu un novadu iniciatīvu Eiropas naudas apgūšanā uzņēmums ir īstenojis un turpina īstenot nozīmīgus projektus reģionos. Nereti šie projekti ir apjomīgi un tehnoloģiski sarežģīti, kā, piemēram, ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecības darbi Mārupē.

Līgums par ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecības darbiem Mārupē, kas tiek finansēts no Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda (KF) līdzekļiem, tika noslēgts 2011. gada augustā. Reālie tīklu izbūves darbi sākās novembrī. «Varētu rasties jautājums, kāpēc no brīža, kad tika noslēgts līgums, līdz darbu uzsākšanai pagāja vairāki mēneši. Projekts nav vienkāršs, tas ir gana apjomīgs un sarežģīts – šajā laikā veicām nepieciešamos sagatavošanās darbus, proti, materiālu saskaņošanu ar pasūtītājiem, tehnisko uzraudzību, to pasūtīšana, izveidojām īpašu inženieru komandu, izstrādājām un saskaņojām ar iesaistītajām pusēm transporta kustības shēmu, kā arī laikus informējām iedzīvotājus par plānotajiem darbiem Lai viss izdotos, kā iecerēts – profesionāli korekti, sagatavošanās posmam ir liela nozīme,» stāsta uzņēmuma tehniskais direktors Aldis Gulbis. Šobrīd objektā strādā astoņas brigādes un izbūvēti pieci kilometri tīklu. Vasaras periodā tiek plānots darbaspēka jaudu vēl palielināt. Kopumā projektā paredzēts paplašināt ūdensvadu un kanalizācijas tīklus aptuveni 33 kilometru garumā, to skaitā palielināt pašteces kanalizācijas tīklus apmēram 24 500 metru garumā, ūdensvada tīklus aptuveni 3 000 m garumā, izbūvēt kanalizācijas spiedvadus un septiņas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas. Projekts ir sadalīts trīs daļās, kas paredz ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu paplašināšanu Mārupes novada centra daļā, maģistrālo pašteces kanalizācijas tīklu izveidi Vecā ceļa un Rožu ielas rajonā, kā arī kanalizācijas tīklu rekonstrukciju Tīrainē (Mārupes pagasta Tīraines ciemā).

Būtībā darbs sastāv no divām daļām, no kurām galvenā ir tīklu izbūve, bet otra – ceļu sakārtošana pēc tam. Šo darba daļu sarežģī ceļu tehniskais stāvoklis, jo praktiski lielākā daļa ceļu veidojušies jau vēsturiski un nav būvēti tā, kā tagad pieņemts izbūvēt maģistrāles – ar drenējošiem, salizturīgajiem slāņiem, šķembojumu, nesošo slāni utt. «Šeit diemžēl savā laikā uz melnzemes tika uzbērtas šķembas, un tas arī viss, līdz ar to ceļiem nav vajadzīgo slāņu, lai nodrošinātu nestspēju. Šobrīd risinām jautājumu, kā ceļus, kur notiek darbi, sakārtot, jo nepietiek ar to, ka atjaunojam tikai fragmentāri – tranšejas platuma daļu. Uzskatām, ka ceļi tomēr jāsaved kārtībā pilnībā. Pašvaldība saprot problēmas būtību, un es ceru, ka šīs nedēļas laikā atradīsim kopsaucēju un varēsim uzsākt normālu ceļu atjaunošanu,» paskaidro A. Gulbis.

Vēl viena specifiska Mārupes iezīme ir darbs lielā dziļumā. Projekta ietvaros izveidos tikai septiņas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas, jo pārsvarā visa sistēma plānota kā pašteces, kas ir pašvaldības ieguvums ekspluatācijas izdevumos, toties būvniekiem nozīmē sarežģītāku darbu. «Katrs sūknis patērē elektrību, tam vajadzīgas tehniskās apkopes, bet, izmantojot pašteci, ūdens plūst tā, kā tam dabiski jābūt. Lai panāktu nepieciešamos slīpumus, kanalizācijas tīkli jāizbūvē pietiekamā dziļumā. Dziļākās sūkņu stacijas zemākā atzīme atradīsies gandrīz septiņus metrus zem zemes,» informē uzņēmuma tehniskais direktors. Kopējais līguma termiņš ir divi gadi, bet A. Gulbis norāda, ka uzņēmums centīsies šo laiku maksimāli saīsināt un pabeigt darbus agrāk. Viens no veidiem, kā to izdarīt – izmantot vasaras laiku, kad gruntsūdens līmenis ir zemāks un iespējams piesaistīt vairāk strādnieku. «Darbu gaitā rēķināmies, ka strādājam apdzīvotā teritorijā – cenšamies laikus informēt apkārtējos iedzīvotājus par notiekošajiem un plānotajiem darbiem, kā arī radīt pēc iespējas mazāk neērtību. Liela nozīme ir arī apkārtējo iedzīvotāju pretimnākšanai, pacietībai un izpratnei par šobrīd sagādātajām īslaicīgām neērtībām, jo mēs visi saprotam, ka galarezultātā ieguvēji būs tieši apkārtējie iedzīvotāji.»

RE&RE jaudas un resursi ļauj strādāt vairākos reģionos vienlaikus. Tuvākajā laikā noslēgsies Atbrīvošanas ielas rekonstrukcija Rēzeknē (arī tur tika īstenots projekts par ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecību – aut.), savukārt Jūrmalā uzsākta ūdens attīrīšanas staciju būvniecība. «Turpināsim attīstīt savu darbību šajā virzienā!» ir pārliecināts A. Gulbis.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais