Ar mērķtiecīgu darbu un godīgu attieksmi

Sakārtota saimnieciskā vide, sociālā aizsardzība, laba izglītība un brīvā laika pavadīšanas iespējas ir jebkura novada labklājības stūrakmens.

Ķekavas novadā to zina un, lai arī ekonomiski sarežģītajos apstākļos jāpieņem ne viens vien grūts lēmums, tiekšanās uz izaugsmi ir viena no nemainīgām

prioritātēm.

Top divi dienas centri

Ķekavas novadā par sociāli nenodrošinātajiem cilvēkiem rūpējas Sociālais dienests, kurā strādā 14 darbinieku – divi kvalificēti psihologi un 12 sociālo darbinieku. "Viena no būtiskākajām cilvēka pamatvajadzībām ir vajadzība pēc drošības, tāpēc mēs piedāvājam dažādus pakalpojumus un nodrošinām nepieciešamo sociālo palīdzību, lai šo pamatvajadzību apmierinātu," saka Sociālā dienesta vadītāja Ņina Timermane. Galvenie sociālo pabalstu veidi, ko saviem klientiem sniedz Sociālais dienests, ir garantētā minimālā ienākuma pabalsts un mājokļa pabalsts. Novada pašvaldība sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru Eiropas sociālā fonda projekta ietvaros sekmīgi īsteno nodarbinātības pasākumus – šogad ir organizētas 70 darba vietas, savukārt nākamgad plānots izveidot 160 darba vietas.

Īpaša vērība tiek veltīta ģimenēm ar bērniem – tās veido 40 procentus no kopējo klientu skaita. "Ar domes atbalstu visās skolās otro klašu skolēniem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas apmaksājam brīvpusdienas, tāpat papildus tiek apmaksātas brīvpusdienas piecus un sešus gadus veciem bērniem," stāsta Ņ. Timermane.

Cita darba specifika ir pašvaldības aģentūrai "Ķekavas Sociālās aprūpes centrs", kas darbojas kā ilgstošās aprūpes iestāde un var uzņemt 50 iemītnieku. Šobrīd tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekts "Atbalsts alternatīvās aprūpes pakalpojumu pieejamības attīstībai", kas paredz izveidot divus dienas centrus, kā arī pilnveidot mājas aprūpi, kurā šobrīd atrodas 30 cilvēku. "Dienas centrā varēs uzturēties personas ar vecuma demenci un cilvēki ar invaliditāti – par projekta līdzekļiem varēsim atbilstoši aprīkot telpas," informē centra direktore Inguna Zirne, piebilstot, ka daļu līdzekļu noteikti atvēlēs, lai iegādātos ratiņkrēslus, staiguļus, pacēlājus un citas palīgierīces, kas atvieglos dzīvi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un viņu aprūpētājiem.

Mākslai un mūzikai jābūt!

Būtiska loma novadā ir ne tikai sociālajai aizsardzībai, bet arī izglītībai, ko Ķekavas dome ierindojusi prioritāšu saraksta galvgalī. Kopumā novadā darbojas divas vidusskolas, pamatskola, sākumskola, trīs pirmsskolas izglītības iestādes, kā arī Mākslas skola un Ķekavas mūzikas skola. Kā norāda Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājs Arvīds Platpers, gandarījums, ka abas iepriekšminētās skolas par spīti sarežģītajai ekonomiskajai situācijai izdevies pilnībā saglabāt, tomēr bažas rada neskaidrā situācija attiecībā uz valsts finansējumu nākamajam gadam. "Daudzās jomās, tostarp izglītībā, nav zināms, ar kādu finansējumu mums būs jārēķinās, sākot ar 1. janvāri. Jābūt gataviem dažādiem scenārijiem," stāsta A. Platpers. Mākslas skola saviem audzēkņiem piedāvā apgūt ļoti plašu specialitāšu loku – tēlotājmākslu, datorgrafiku un vēl daudzas citas, turklāt tās telpas un tehniskais nodrošinājums atbilst visām mūsdienu prasībām. Savukārt mūzikas skolai, pēc A. Platpera domām, ir sava loma visa novada kultūrvides veidošanā. "Tai ir jābūt kā lielam un nozīmīgam kultūras centram, kas neaprobežojas vien ar izglītības procesu," spriež komitejas priekšsēdētājs.

Paaugstinās kompetenci

Līdzīgi kā daudzviet citur Latvijā, arī Ķekavas novadā tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" apakšaktivitāte "Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos". Pedagogi var pieteikties atbalsta saņemšanai jaunu prasmju apguvei, pārkvalifikācijai un kvalitātes novērtēšanas sistēmas ieviešanai. "Ķekavas novada pedagogu vidū ir maz pretendentu uz pirmo un otro aktivitāti, kas paredz pārkvalifikāciju un citas profesijas iegūšanu. Esam priecīgi, jo tas nozīmē, ka mūsu pedagogi ir nodrošināti. Krietni lielāka atsaucība gaidāma trešajai aktivitātei – pedagogu kompetences paaugstināšanai, kas nozīmē izaugsmi un soli augšup," ar gandarījumu saka Pļavniekkalna sākumskolas direktore Agita Baltmane. ***

Pielikums NEATKARĪGĀ ĶEKAvĀ veidots no apmaksātiem materiāliem.

NĀKAMAIS PIELIKUMS NEATKARĪGĀ LIMBAŽU, SALACGRĪVAS un ALOJAS novados IZNĀKS 30. OKTOBRĪ.

INFORMĀCIJA PA TĀLRUNI - 29420028

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais