Novada bērniem jauni skolēnu autobusi

© Ojārs Lūsis

Intervija ar Gulbenes novada domes priekšsēdētāju Sandru Daudziņu.

– Ar kādu noskaņojumu šogad sagaidījāt 1. septembri? Vai viss iecerētais, lai bērni justos labi, ir izdarīts laikā?

– 1. septembris ir svētku diena. Gulbenes novadā tam esam gatavojušies un strādājuši, lai gan skolēni, gan pedagogi justos gaidīti savās skolās. Protams, ir vēl darbi, kas jādara, bet tā tas būs vienmēr – izglītības joma mainās un attīstās. Nekad nebūs tā, ka vairs nav ko darīt.

– Vai vasaras laikā skolās un bērnudārzos bija tikai kosmētiskie remonti vai tika realizēts arī kāds renovācijas projekts?

– Lielāki vai mazāki darbi paveikti katrā izglītības iestādē – lielākoties tie bija kosmētiskie remonti. Apjomīgāku darbu veikšanai tika piesaistīti projektu līdzekļi. Piemēram, Lizuma vidusskola 1. septembrī saņēma renovēto skolas sporta stadionu, kas realizēts projektā Sporta un atpūtas teritorijas labiekārtošana publiskās infrastruktūras kvalitātes uzlabošanai Lizuma pagastā, turpinās Galgauskas pamatskolas sporta zāles būvniecība, ko plānots pabeigt līdz septembra beigām, bet Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestādē rit siltināšanas darbi.

Gulbenes novada dome turpina realizēt projektu Izglītības iestāžu informatizācija, kura kopējā vērtība pārsniedz 126 tūkstošus latu. 2011. gada 7. jūlijā tika parakstīts iepirkuma līgums ar AS IT Latvija par izglītības iestāžu informatizāciju – lokālo datortīklu attīstību. Darbus saskaņā ar vienošanos paredzēts pabeigt līdz 2011. gada 30. septembrim. Šo projektu pilnā apmērā finansē ERAF.

– Gan migrācijas, gan demogrāfiskās situācijas iespaidā skolēnu skaits lielā daļā mazpilsētu skolu samazinās. Kā ir Gulbenē?

– Jā, arī mūsu novadā šo mācību gadu uzsāk par 241 skolēnu mazāk nekā iepriekšējā gadā. Skolu audzēkņu kopējais skaits ir 2699. No tiem lielākajā pilsētas vidusskolā mācību gadu uzsāka 388 audzēkņi. Skaitliski mazākajā lauku pamatskolā ir tikai 52 bērni.

– Vai šogad mācību gadu uzsāka visas Gulbenes novada mācību iestādes?

– Jā, salīdzinot ar iepriekšējo, šogad novada izglītības iestāžu skaits nav mainījies. Pirms diviem gadiem gan šajā jomā bijām spiesti pieņemt lēmumu – vienu pamatskolu slēdzām, otru – apvienojām ar vidusskolu. Šobrīd Gulbenes novadā ir 19 vispārizglītojošās skolas. Savu darbu turpina Mākslas, Mūzikas un Sporta skola.

– Kā tiek organizēti skolēnu pārvadājumi no attālākām vietām?

– Papildus tiem, kas tika lietoti līdz šim, šogad novada rīcībā ir vēl deviņi jauni autobusi skolēnu pārvadāšanai. Arī autobusu maršrutus plānojām laikus – jau februārī tika izveidota Skolēnu pārvadājumu maršrutu izstrādes komisija, kura ar izglītības iestāžu un pagastu pārvalžu atbalstu izpētīja situāciju un izstrādāja optimālo maršrutu variantu. Līdz ar to audzēkņu nokļūšana skolās ir pilnībā nodrošināta. Atsevišķās vietās, kur nav pieejams speciālais transports, esam vienojušies ar vietējo sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju SIA Gulbenes autobuss, kas nodrošinās bērnu nokļūšanu mācību iestādē, izmantojot izveidoto talonu sistēmu. Protams, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ceļa izdevumi tiks kompensēti arī tiem skolēniem, kuri izmantos citu pārvadātāju pakalpojumus.

– Rīgā sociālo pabalstu, lai sagatavotu bērnus skolai, šogad prasījušas gandrīz divas reizes vairāk ģimeņu nekā iepriekšējos gados. Kā Gulbenes novada dome atbalsta mazturīgos, lai nodrošinātu bērniem izglītības pieejamību?

– Lai palīdzētu trūcīgajām ģimenēm sagatavoties jaunajam mācību gadam, Gulbenes novada domes sociālais dienests organizēja akciju, kurā aicināja ziedot skolas piederumus vai naudas līdzekļus, tomēr jāsaka, ka akcija neguva cerēto atbalstu. Pašvaldība nolēma katras trūcīgās ģimenes skolēnam piešķirt pabalstu, kas paredzēts pašu nepieciešamāko lietu iegādei un dod iespēju uzsākt mācību gadu. Priecē, ka viens no lielākajiem Gulbenes novada uzņēmējiem jau otro gadu katram novada pirmklasniekam skolas gaitu uzsākšanai izsniedz dāvanu kartes.

– Kādas iespējas Gulbene piedāvā tiem, kuri vēlas mācīties tālāk?

– Mūsu cilvēkiem ir iespēja pilnveidoties – jau vairākus gadus Gulbenē darbojas Juridiskās koledžas filiāle. Pēdējos gados valsts aktualizē profesijas apgūšanu pēc 9. klases. Jāteic, ka mūsu jauniešiem ir iespējas apgūt profesiju un vidusskolas kursu Rankas un Jaungulbenes arodvidusskolās.

Svarīgākais