Bibliotēka Gulbenē – radoša un aktīva

© Ojārs Lūsis

Bibliotēka sen jau vairs nav vieta, kur iespējama tikai grāmatu apmaiņa un periodikas lasīšana – mūsdienīgas bibliotēkas pakalpojumu klāstā ietilpst daudzpusēja sabiedrības izglītošana un kultūras izpratnes veicināšana.

Priekšplānā – cilvēks

Jau ierodoties Gulbenes bibliotēkā, apmeklētājiem nepamanīts nepaliek puisis ratiņkrēslā – Andris, kas šeit strādā jau septiņus gadus un pilda interneta lasītavas konsultanta pienākumus. Bibliotēkas direktore Antra Sprudzāne teic: «Andris ļoti labi komunicē ar apmeklētājiem, un bieži pie viņa ierodas cilvēki, ko piemeklējušas līdzīgas kustību traucējumu problēmas. Puisis ne tikai palīdz saprast, kā jāstrādā ar datoru, bet ir viens no atbalsta punktiem cilvēkiem ārpus mājas. Gan viņam pašam, gan viņa paziņām un draugiem bibliotēka ir vieta izaugsmei. Ne tikai ar Andra klātbūtni mēs palīdzam cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – mums ir izstrādāta speciāla apkalpošanas un apmācības programma gan cilvēkiem ar redzes, gan kustību traucējumiem. Invalīdi var saņemt datorapmācību pie sevis mājās un vēlāk šīs zināšanas izmantot, iepazīstoties ar jaunumiem, lasot grāmatas un atrodot sev interesanto internetā, kā arī iepirkties interneta veikalā vai samaksāt rēķinus. Mūsu praksē ir pozitīvi piemēri – pēc apmācības vairāki ir iegādājušies personiskos datorus un viņu dzīves kvalitāte ir būtiski uzlabojusies. Tāpat piedāvājam parastās un audiogrāmatas, ko bez maksas nogādājam klientiem mājās. Pie mums ir laba tehnika, lai vizuāli ieraudzīt tekstu un attēlus varētu arī ļoti vājredzīgi cilvēki.»

Gulbenes bibliotēkas Reģionālais mācību centrs ir izstrādājis apmācību programmas piecām interesentu grupām. Katrā no tām piedāvājot tieši šai konkrētajai auditorijai aktuālus un interesantus, pilnībā izstrādātus mācību kursus, kurus ir iespēja apgūt bez maksas.

Kultūra, zinātne, izklaide, attīstība, izglītība

Gulbenes bibliotēkā jau par tradīciju iegājies cilvēkus aicināt uz tematiskām lekcijām un semināriem, kā arī tikšanos ar dažādu nozaru izcilākajām personībām. «Tāds ir mūsu virsuzdevums – rūpēties par informācijas pieejamību visos iespējamos veidos. Bibliotēkā ir vieta gleznu, foto izstādēm, tiek organizētas tikšanās ar rakstniekiem, dzejniekiem un publicistiem, kā arī aicinām izcilus pētniekus un zinātniekus. Šā gada sākumā uzvarējām Latvijas konkursā par interneta drošību skolās un bibliotēkās un balvā saņēmām Canon videokameru. Kā reģionālajai bibliotēkai gulbeniešiem ir uzticēta arī bibliotekāru tālākizglītības iespēju nodrošināšana un īstenošana. «Mūsu novadā ir 40 bibliotēku, no tām 21 skolu bibliotēka. Pakāpeniski visās bibliotēkās tiek ieviesta bibliotēku informācijas sistēma, kur gala rezultātā tiek ieviesta automatizēta lasītāju apkalpošana, grāmatu izsniegšana un rezervēšana internetā.

Gulbenes bibliotēka ir nepārtrauktā attīstības procesā, kas vairo tās popularitāti. Viena daļa gulbeniešu šeit ierodas katru dienu – jāpaspēj pārlasīt jaunākais avīzēs un žurnālos, jāpārmij vārds ar domubiedriem. 2010. gadā Gulbenes bibliotēkā dažādus pakalpojumus saņēma 37% pilsētas iedzīvotāju, vidēji dienā bibliotēku apmeklē 291 cilvēks. Gulbenes bibliotēkai internetā ir sava mājaslapa: www.gulbenesbiblioteka.lv.

Svarīgākais