Labiekārtos Brīvības pieminekļa apkārtni

© Ojārs Lūsis

Ventspils Latvijā pamatoti tiek daudzināta par skaistāko un sakoptāko pilsētu, tāpēc vārdi «Gulbenē tikpat tīrs kā Ventspilī» Gulbenes labiekārtošanas iestādes darbiniekiem skan kā uzslava un augsts ieguldītā darba novērtējums.

Un patiesi – ik gadu šī nelielā Vidzemes pilsēta pārsteidz ar jaunām puķu dobēm, maziem, bet pārdomātiem un vizuāli pievilcīgiem skvēriņiem, perfekti nopļautu zālīti un gluži vai uzpucētām ielām un ietvēm. Iestādes vadītāja Ligita Miezīte teic: «Mēs tiešām cenšamies – neskaitām stundas, ja vajag, tad arī piecos no rīta esam pilsētas ielās, parkos un skvēros, lai brīdī, kad sāks ļaudis staigāt un ierasties viesi, viss būtu vislabākajā kārtībā. Diemžēl to grūto ikdienas darbu – pļaut, slaucīt, grābt un uzlasīt smēķu galus – cilvēki nepamana. Arī pārējo skaistumu, ko veidojam mēs un arī vietējie uzņēmumi, izrotājot un uzkopjot piederošās teritorijas, visbiežāk novērtē tieši iebraucēji. Darba mums ir daudz, un viesi brauc bieži – faktiski jau no 25. marta, kad tiek atzīmēta represēto diena, līdz pat Ziemassvētkiem un Jaungadam, nemaz nerunājot par kulmināciju vasarā – pilsētas svētkiem un kapu svētkiem, mums vispirms viss jāsapoš, bet tad atkal jānovāc pēcsvētku draza.»

Gulbenes ierastajā ainavā notiks pārmaiņas – ar Meža attīstības fonda atbalstu, kas paredzēts koku iegādei, tiks labiekārtota Brīvības pieminekļa teritorija. Nozāģēs divas vecās tūjas un uz citu vietu pārvietos esošo klinteņu dzīvžogu. Tā vietā tiks stādīta 51 jauna tūja. Ligitas kundze teic, ka darbus pabeigs līdz septembra vidum, jo tūjas no Baltezera kokaudzētavas jau ir atvestas un zemes darbi paveikti.

Šķiet, viss ir kārtībā – cilvēki strādā un rada skaistumu, kas citiem dod prieku, taču šiem cilvēkiem nākas piedzīvot arī ļoti sāpīgus brīžus, kad atkal un atkal kādam ir pacēlusies roka pret kokiem, krūmiem un ziediem. Komunālās saimniecības nodaļas vadītājs Jānis Krastiņš saka: «Pavisam nesen vienā naktī bija nolauztas un pat ar motorzāģi nozāģētas liepas. Tas, ka kokiem ir aplauzti zari, no dobēm izrautas un izmētātas puķes, izsvaidītas atkritumu tvertnes, vispār nav retums. Viens no vandalisma aktiem ir nofilmēts pilsētas novērošanas kamerās, un redzams, ka smalkas meitenes naktīs dara briesmu darbus – lauž un posta visu, kas pa rokai. Ja cilvēks nesaprot, ka tā ir viņa pilsēta un skaistums domāts viņa dzīves vides uzlabošanai, tad ir jādomā, kas notiek ar mūsu cilvēkiem?!» «Lai arī reizēm ļoti sāp sirds par slikto cilvēku izdarīto, saulaino un patīkamo brīžu ir daudz vairāk,» noslēgumā teic Ligitas kundze.

Svarīgākais