Ventspilī atklās par ES finansējumu izbūvētās ielas

BNS – Ventspilī sestdien atklās pēdējo divu gadu laikā izbūvētās ielas pilsētas privātmāju rajonos Žāžciemā un Gāliņciemā, aģentūru BNS informēja pašvaldībā.

Pirmie centralizētā ūdensvada un kanalizācijas tīkli Gāliņciemā, piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, izbūvēti 2004.gadā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, I kārta" laikā.

Realizējot projekta trešo kārtu, 2010. un 2011.gadā privātmāju rajonos Žāžciemā un Gāliņciemā jauns pilsētas centrālais ūdensvada un kanalizācijas tīkls izbūvēts 25 ielu posmos. Tādējādi vēl 336 mājsaimniecībām nodrošināta iespēja saņemt ūdenssaimniecības pakalpojumus – dzeramo ūdeni no krāna un sadzīves notekūdeņu novadīšanu pilsētas kopējā tīklā.

25 ielu posmos izbūvēti jauni ūdensvada tīkli vairāk nekā sešu kilometru garumā un kanalizācijas tīkli vairāk nekā piecu kilometru garumā par 2,19 miljoniem latu bez pievienotās vērtības nodokļa, informēja Liepiņa. Atjaunots arī ielu segums un ar pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde" finansējumu sakārtotas ielu nomales, apgaismojums un veikti citi labiekārtošanas darbi.

Projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, III kārta" īstenošanu plānots pabeigt 2013.gada beigās.

Projekta īstenošanas dēļ centralizēti ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi būs pieejami aptuveni 93% ventspilnieku. Pašreiz centralizēti ūdensapgādes pakalpojumi ir pieejami 91%, bet kanalizācijas pakalpojumi – 89% pilsētas iedzīvotāju.

Projekta ietvaros kopumā paredzēta maģistrālo ūdensvada un kanalizācijas tīklu rekonstrukcija un jaunu tīklu izbūve gandrīz 38 kilometru garumā, kā arī maģistrālo tīklu atzaru izbūve uz privātīpašumiem 11 kilometru garumā.

Kopējās izmaksas projekta trešajai kārtai plānotas 10,4 miljonu latu apmērā (ar PVN). No Eiropas Savienības Kohēzijas fonda piesaistīti septiņi miljoni latu, savukārt pārējos līdzekļus nodrošinās "Ūdeka", finansējot pievienotās vērtības nodokļa nomaksu un piesaistot ilgtermiņa kredītu projekta līdzfinansēšanai.