Kuldīgas slimnīca cer uz jauno veselības ministru

Kuldīgas slimnīca un pašvaldība cer, ka jaunā Saeima un jaunais veselības ministrs neatliekamo medicīnisko palīdzību noteiks par prioritāti un finansējums tiks sadalīts tā, lai par katru akūtu pacientu slimnīcas saņemtu vismaz minimālo samaksu – 171 latu, aģentūru BNS informēja domes pārstāve Anita Zvingule.

Otrdien Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa un Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Eglītis, kurš pats savulaik ieņēmis veselības ministra amatu, apmeklēs Veselības ministriju (VM), lai tiktos ar ministrijas valsts sekretāru Rinaldu Muciņu un runātu par papildu finansējumu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai Kuldīgas slimnīcā.

Kuldīgas slimnīca iepriekš pavēstīja, ka no 1.septembra plāno pārtraukt akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā, bet pēc solījuma par papildu finansējuma piešķiršanu turpinās uzņemt pacientus.

Eglītis cer, ka saruna VM vainagosies ar panākumiem un no valdības apsolītā papildu 6,1 miljona latu veselības aprūpes nozarei aptuveni 2 miljoni latu atradīsies, lai visām neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcām Latvijā nodrošinātu minimālo samaksu – 171 latu par katru akūtu pacientu.

Saskaņā ar Kuldīgas slimnīcas vadības sniegto informāciju gada pirmajos piecos mēnešos Tukuma slimnīca saņēmusi tikai 54 latus par viena akūta pacienta ārstēšanu stacionārā, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība – 70, Kuldīgas slimnīca – 93, Cēsu klīnika – 119, Preiļu slimnīca – 221. Savukārt tā saukto reģionālo slimnīcu grupā zemākā samaksa tikusi Jelgavas pilsētas slimnīcai – 132 lati, bet visaugstākā – Liepājas reģionālajai – 213.

Jau vēstīts, ka, pārdalot līdzekļus nozares budžeta ietvaros, VM slimnīcām, tostarp Kuldīgas slimnīcai, papildus atvēlēs 700 tūkstošus latu. Vienlaikus ministrija gan aicina pašvaldības uzņemties lielāku atbildību par savu slimnīcu vadītāju darbību.

Finanšu ministrija sagatavos priekšlikumus, lai veselības aprūpes sistēma papildus iedalīto 6,1 miljonu latu saņemtu jau septembrī, pirmdien žurnālistiem norādīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"). Papildu finansējuma piešķiršana veselības aprūpes iestādēm tiks skatīta otrdien valdībā.

"No Finanšu ministrijas būs priekšlikums, kā šos līdzekļus var piešķirt ātrāk – faktiski jau septembrī, ja ir Saeimas apstiprinājums līdzekļu pārdalei," sacīja Dombrovskis.

Svarīgākais