Atsevišķi reģionālie mediji laikrakstus nākamgad sestdienās neizdos

Saistībā ar Latvijas pasta kompānijas "Latvijas Pasts" (LP) lēmumu preses piegādi no nākamā gada sestdienās nodrošināt kā papildu pakalpojumu ar atsevišķu tarifu daži reģionālie mediji atteiksies no iznākšanas sestdienās, savukārt citi turpina sarunas ar LP par piegādes tarifu, ziņo mediju pārstāvji.

Ziemeļvidzemes laikraksta "Liesma" redaktore Antra Lāce aģentūrai BNS sacīja, ka LP tarifu nākamgad izdevniecība nemaksās, jo tas ir pārāk augsts. "Ir divi varianti: iznākt nevis sestdienās, bet ceturtdienās, piektdienu veidojot kā nedēļas nogales numuru, vai arī pāriet uz trim [iznākšanas] reizēm, kas maz ticams," viņa teica un minēja, ka pašlaik laikraksts iznāk četras reizes nedēļā.

Arī Aizkraukles rajona laikraksta "Staburags" galvenā redaktore Silvija Piļka norādīja, ka "Staburags" neslēgs līgumu par laikraksta piegādi sestdienās, jo LP piedāvātā maksa ir pārāk augsta. "Meklējam citu risinājumu – acīmredzot mainīsim avīzes izdošanas dienas," viņa pieļāva un piebilda, ka lēmums vēl gan nav pieņemts.

Laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" galvenā redaktore Ivonna Plaude aģentūrai BNS apstiprināja, ka pašlaik ir nolemts, ka laikraksts sestdienās neiznāks arī piegādes izmaksu dēļ. Saskaņā ar viņas pausto laikraksts, tāpat kā līdz šim, nākamgad iznāks trīs reizes nedēļā – tikai nevis otrdienās, ceturtdienās un sestdienās, bet gan otrdienās, ceturtdienās un piektdienās.

"Lai arī šādam variantam ir savas priekšrocības (piemēram, varēsim nenodarbināt kasieri un sludinājumu pieņēmēju arī sestdienās, arī citiem redakcijā darba organizācija, iespējams, būs kompaktāka), taču jau pavisam noteikti tie būs arī zināmi zaudējumi, piemēram, sludinājumu un reklāmas, kā arī mazumtirdzniecības jomā," viņa piebilda.

Savukārt reģionālo mediju izdevniecības "Kurzemes Vārds" valdes priekšsēdētājs Edgars Lūsēns aģentūrai BNS uzsvēra, ka laikraksts "Kurzemes Vārds" nākamgad noteikti iznāks sešas reizes nedēļā, arī sestdienās. "Šādu lēmumu varējām pieņemt, pateicoties tam, ka "Abonēšanas centrs "Kurzemes Vārds"", kas apkalpo divas trešdaļas no laikraksta abonentiem, spēs 2012.gadā nodrošināt šīs preses piegādes sešas reizes nedēļā tādā pašā apmērā, kvalitātē un izmaksām, kā to veic 2011.gadā," viņš piebilda.

"Par līguma slēgšanu ar LP par sestdienas piegādēm 2012.gadā mēs varēsim lemt pēc tam, kad LP rakstveidā darīs zināmu, par kādu tarifu šī organizācija gatava piegādāt mūsu laikrakstu sestdienās," piebilda Lūsēns.

LP Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa iepriekš aģentūrai BNS pastāstīja, ka līdz šim aptuveni puse reģionālo izdevēju interesējušies par iespēju presi nākamgad piegādāt arī sestdienās.

Viņa sacīja, ka noris sarunas ar ieinteresētajiem klientiem par piegādes nodrošināšanu, un piemetināja – par papildu pakalpojumu reģionālajiem izdevējiem tarifs par piegādi atšķirsies. "Tiks ņemts vērā gan attālums, gan izdevuma tirāža, gan abonementu skaits," viņa paskaidroja un minēja, ka tāpat tarifu noteikšanai LP skata tādu rādītāju kā apdzīvotās teritorijas blīvums.

Jau vēstīts, ka LP nākamgad ir gatavs nodrošināt preses piegādi sestdienās, taču par atšķirīgiem tarifiem. Vārpa iepriekš informēja, ka LP 2012.gadā pasta sūtījumus piegādās atbilstoši prasībām, ko izvirza Eiropas Savienības direktīvas un Latvijas normatīvie akti, kas nosaka obligātu universālā pasta pakalpojuma nodrošināšanu piecas darbdienas nedēļā. "Preses izdevumu piegādes tarifi 2012.gadam nemainīsies – optimizējot izdevumus, LP piegādes tarifus nodrošinās līdzšinējā līmenī," uzsvēra Vārpa un piebilda, ka tādējādi, neskatoties uz degvielas, elektroenerģijas un citu izmaksu kāpumu, LP saglabā nemainīgus tarifus jau kopš 2009.gada.

Savukārt piegāde sestdienās no LP būtu uzskatāma par atsevišķu papildu pakalpojumu, kura izmaksas līdz šim LP lielā mērā sedza no saviem iekšējiem resursiem, viņa paskaidroja.

Tāpat ziņots, ka LP 2010.gada oktobrī pieņēma lēmumu no 2011.gada 1.janvāra pārtraukt korespondences piegādi sestdienās, lai tādējādi gadā ietaupītu 500–800 tūkstošus latu, par ko varētu iegādāties LP darbinieku veselības apdrošināšanu. Vēlāk gan Satiksmes ministrija ar LP vienojās presi 2011.gadā tomēr piegādāt sešas dienas nedēļā, bet piecu dienu piegādi atlikt vēl par gadu.

LP uztur vairāk nekā 600 pasta nodaļu, kompānijā nodarbināti aptuveni pieci tūkstoši darbinieku.

LP sniedz pasta un filatēlijas, pārvadājumu un eksprespasta, finanšu, preses un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus, kā arī nodarbojas ar mazumtirdzniecību. Uzņēmums pilnībā pieder valstij.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais