Pašvaldībām plāno uzlikt par pienākumu glabāt arestēto mantu

Pašvaldībām plānots uzlikt pienākumu nodrošināt arestētās mantas glabāšanu, tomēr Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) bažījas, vai valsts atmaksās pašvaldību izdevumus, kas izlietoti šim mērķim.

Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātais noteikumu projekts, ko pirmdien skatīs Ministru kabineta komitejā, paredz regulējumu, kā rīkoties procesa virzītājam, ja viņam nav kam un kur glabāt arestēto mantu, piemēram, ja arestētās mantas īpašnieks vai lietotājs, vai viņa ģimenes locekļi atsakās pieņemt glabāšanā arestēto mantu.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka arestēto mantu glabās telpās, kas īpaši paredzētas lietisko pierādījumu glabāšanai, vai Nodrošinājuma valsts aģentūrā, ja mantu nevarēs glabāt šajās īpaši paredzētajās telpās. Ja arestēto mantu nebūs iespējams pārvietot, to glabās tās atrašanās vietā, par to paziņojot attiecīgajai pašvaldībai.

Savukārt, ja arests uzlikts nekustamajam īpašumam, to nodos attiecīgās pašvaldības aizsardzībā, nosakot, ka pašvaldībai ir pienākums nodrošināt arestētās mantas glabāšanu.

Ja arestēto mantu nevarēs ilgstoši uzglabāt vai ja tās uzglabāšana radīs zaudējumus valstij, Nodrošinājuma valsts aģentūra realizēs vai iznīcinās to tāpat kā lietiskos pierādījumus.

Noteikumu projekts paredz, ka izdevumus, kas saistīti ar arestētās mantas glabāšanu, pašvaldība segs no sava budžeta, bet, beidzot to aizsargāt, pašvaldība varēs vērsties valdībā ar lūgumu atmaksāt izdevumus no valsts budžeta. TM paskaidrojusi, ka izlietotos līdzekļus segs no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Latvijas Pašvaldību savienība izsaka bažas par to, ka reāli praksē līdzekļi, kas būs izlietoti arestētās mantas glabāšanai, netiks atlīdzināti no valsts budžeta līdzekļiem, ņemot vērā pēdējā laika negatīvo praksi, ka pašvaldībām, paredzot kādas funkcijas, netiek nodrošināts atbilstošs finansējums.

Tomēr TM noraida LPS bažas, jo noteikumu projektā ir paredzēts, ka pašvaldības katru gadu iesniedz informāciju par izdevumiem, kas radušies saistībā ar arestētās mantas glabāšanu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur tie tiek apkopoti un iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā.

Tieslietu ministrija informējusi, ka 2009. gadā Valsts policijā, Muitas kriminālpārvaldē un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā līdz šim nav konstatēti gadījumi, kad nebija kam nodot glabāšanā mantu, kurai uzlikts arests. Prokuratūras iestādēs laika posmā no 2007.gada 1.janvāra līdz 2008. gada 1. novembrim bijis viens šāds gadījums.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais