Galvenais ir līdzsvarota novada attīstība

© Ojārs Lūsis

Nepietiekami finanšu līdzekļi ir tā frāze, ko apstiprinot valsts un pašvaldības budžetus mēs dzirdam visbiežāk. Diemžēl tāda ir realitāte – naudas nepietiek, neatkarīgi vai tas ir mūsu privātais, pašvaldības vai valsts budžets.

Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs apliecina: „Budžetu šim gadam esam pieņēmuši par prioritāti izvirzot sociālo budžetu, protams, atstājot par prioritāti arī izglītības nozari. Runājot par citām sfērām, jāsaka, ka centāmies kaut nedaudz līdzekļu ieplānot visām vajadzībām, bet plānotie budžeta ieņēmumi sedz tikai pašu nepieciešamāko.”

- Ja atskatāties uz iepriekšējo gadu, kas ir labākais, kas noticis?

- Skatoties no pašvaldības viedokļa, vislielākais gandarījums ir tas, ka spējām nokārtot visas parādsaistības, kas pašvaldībām bija radušās vēl pirms apvienošanās, un teritoriālās reformas rezultātā novadam nācās pārņemt visas saistības. Kopumā tie bija vairāk nekā 600 tūkstoši latu. Atzīmēšu, ka, sastādot pagājušā gada budžetu, šis uzdevums tika izvirzīts par absolūtu prioritāti. Līdz ar to, šī gada budžeta sagatavošanai bija stabils sākumpunkts.

- Kāda ir šī gada prioritāte?

- Vispirms tā ir sociālā palīdzība, - šo budžeta sadaļu, attiecībā pret iepriekšējo gadu palielinājām par 10%. Mēs prognozējam, ka iedzīvotāju vajadzība pēc pabalstiem pieaugs, jo daudziem ir beidzies bezdarbnieku pabalsta saņemšanas termiņš un straujš ekonomikas uzplaukums nav gaidāms. Aizvadītajā gadā pabalstos kopumā izmaksājām 589 tūkstošus, bet šogad ieplānojām 790 tūkstošus latu. Uz pašvaldības saistošo noteikumu pamata bez valsts noteiktajiem pabalstiem, esam ieplānojuši pabalstus trūcīgajām un maznodrošinātajām ģimenēm, lai atvieglotu skolēnu vecākiem mācību gada uzsākšanu, un piešķirt brīvpusdienas skolēniem.

- Valdība un dažādi analītiķi sola, ka esam rokas stiepiena attālumā no ekonomiskās situācijas uzlabošanās...

- Es arī uz procesiem skatos cerīgi, vēl līdz vasaras otrai pusei būs smago pārbaudījumu laiks, bet tad jau situācijai vajadzētu mainīties uz labo pusi. Par to liecina jauno reģistrēto uzņēmumu skaita pieauguma dinamika, - 2010.gadā Talsu novadā ir reģistrēti 114 jauni uzņēmumi, kas ir turpat par 84% vairāk nekā 2009. gadā. Savukārt likvidēto uzņēmumu skaits sarucis par 6,5 %.

Pagaidām vēl būtisku iespaidu uz nodarbinātību jaundibinātie uzņēmumi nav atstājuši, jo bezdarbs vēl ir augsts – 13,6 %. Es domāju, ka lielākā daļa no jaundibinātajiem uzņēmumiem šogad uzsāks aktīvu darbību, vai paplašināsies, kā arī darba apjomu atjaunos jau esošie. Turklāt, Talsu novadā par teritoriju un telpu nomu interesējas vairāki investori. Atzīmēšu, ka interese tiek izrādīta par vairākām vietām visā novada teritorijā. Tas ir ļoti pozitīvs process, kas vairo manu pārliecību, ka būs labāk

- Viens no nodarbinātības veicinātājiem būvniecības nozarē ir ES fondu līdzfinansētie projekti.

- Jā, Talsos tiek realizēts vairākus miljonus vērts ūdenssaimniecības attīstības projekts, kā arī virkne citu projektu, tostarp, ielu rekonstrukcija, kas ir pakārtota ūdenssaimniecības attīstības projektam, proti, pēc ūdenssaimniecības projekta ietvaros veiktajiem rakšanas darbiem, turpināsies ielu rekonstrukcija. Novada dome kā vienu no uzdevumiem līdz 2013.gadam ir izvirzījusi īstenot ES līdzfinansētos ūdenssaimniecību attīstības projektus visās apdzīvotās vietās ar iedzīvotāju skaitu lielāku par 200.

Jau pagājušajā gadā uzsākām pirmskolas iestāžu renovācijas programmu, kas šogad turpināsies. 2010. gadā noslēdzās divi nozīmīgi sporta bāžu projekti, - Sabiles un Pastendes sporta centru izveidošana. Manuprāt, ļoti būtiski, ka projekti tiek realizēti praktiski visos novada pagastos un pilsētās, un vairumā šos projektus realizē vietējie uzņēmēji. Kā vienus no veiksmīgākajiem projektiem gribas atzīmēt Laidzes un Valdemārpils brīvā laika pavadīšanas centru, Vandzenes tautas nama rekonstrukcija, kā arī Valdgales tautas nama rekonstrukcija, kas tapa praktiski no jauna.

Savukārt Talsu pilsētā šogad pie vērienīgākajiem projektiem pieskaitāmi Talsu mūzikas skolas, Sauleskalna estrādes rekonstrukcijas un Radošās sētas izveides projekti. Kopumā Talsu novadā līdz 2013.gadam tiks pabeigti vēl vismaz 50 projekti vairāk kā 25 miljoni latu apmērā.

- Vai arī pagastu un pilsētas iedzīvotājiem ir iespēja izteikt viedokli kādus projektus un kad realizēt?

- Jau pagājušā gada beigās sākām organizēt regulāras tikšanās ar iedzīvotājiem. Tas ir ļoti rezultatīvs darbs, jo tikai vietējie iedzīvotāji vislabāk zina, kas tiem nepieciešams. Esam sākuši darbu pie novada attīstības plāna izstrādes 2014.-2020.gadam. Drīzumā attīstības programmu plānojam nodot apspriešanai iedzīvotājiem. Šogad atsāksim rīkot konkursu „Talsu novada sakoptākā pilsēta un pagasts”.

- Pēc teiktā noprotu, ka Talsu novads aug un ir gatavs lēcienveida attīstībai...

Nenoliedzami, šis gads ir svarīgs arī ar to, ka aprit 780 gadi, kopš Talsu vārds pirmo reizi minēts rakstos. Šajā sakarā mēs 2. un 3. jūlijā svinēsim pilsētas svētkus un ciemos aicināsim arī Talsu novada ārvalstu sadarbības partnerus. Šogad mēs tradicionālajā Dižmāras tirgū dižosimies ar visu, kas mums ir – ar lielākajām kāpostgalvām, Sabiles vīna svētkos degustēsim garšīgākos vīnus, bet citos svētkos leposimies ar skaistākajiem ezeriem un jaukākajiem cilvēkiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais