Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Talsos būs jauna slimnīca

© Ojārs Lūsis

2009. gadā ar valdības un Veselības ministrijas lēmumu Talsu slimnīcai tika piešķirts aprūpes slimnīcas statuss, kas neko labu nesolīja, un šķita, ka talseniekiem ir zudušas cerības uz kvalitatīvu veselības aprūpi savā pilsētā.

2010. gada maijā situācija radikāli mainījās, jo, apvienojoties Ventspils un Talsu slimnīcai, tika izveidota Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ar filiāli Talsos.

Apvienības valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece uzsver: «Faktiski mēs esam viena slimnīca ar reģionālās slimnīcas kritērijiem atbilstošiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Līdz ar to talsenieki ne tikai nav zaudējuši savu slimnīcu, bet gan ieguvuši iespēju saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību un plašāku pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem tuvāk savai dzīves vietai.» Reģionālais statuss slimnīcas Talsu filiālei dod iespēju nodrošināt diennakts neatliekamo palīdzību Talsu, Rojas, Dundagas un Mērsraga novada iedzīvotājiem. Talsos diennakti strādā terapijas, ķirurģijas un reanimācijas nodaļa, kā arī ir pieejami laboratorijas un diagnostikas izmeklējumi, kas bieži vien ir izšķiroši smagu traumu vai akūtu saslimšanu gadījumos. Lai pilnveidotu slimnīcas sniegtos pakalpojumus un iedzīvotājiem nodrošinātu plašākas diagnostikas iespējas, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiālei par ES finansējumu iegādātas jaunas medicīniskās tehnoloģijas – ultrasonogrāfijas iekārta un rentgens. Slimnīcas pārziņā tagad ir arī hemodialīzes nodaļa, ko vada pieredzējusī nefroloģe dr. Mičule.

Viens no jauninājumiem, kas pašlaik tiek praktizēts tikai dažās slimnīcās, ir valsts apmaksāta veselības aprūpe mājās. Tas nozīmē, ka slimnieks, kura veselības stāvoklis ir stabils, – injekcijas, sistēmas un brūču aprūpi pēcoperācijas periodā vai hronisku saslimšanu gadījumos, var saņemt savās mājās. Noteiktā laikā ierodas medicīnas māsa, kas novērtē izmaiņas pacienta stāvoklī un veic visas nepieciešamās medicīniskās manipulācijas. E. Siliniece atzīmē, ka šāds risinājums ir finansiāli daudz izdevīgāks slimnīcai, kā arī dod iespēju cilvēkam atrasties ierastajā vidē, vienlaikus saņemot medicīniskos pakalpojumus.

Talsu un Ventspils slimnīcu apvienība ir pastāvējusi nepilnu gadu, un tas pierādījis, ka pareizi koordinēta darbība un finanšu resursu izmantošana dod iespēju sniegt iedzīvotājiem augstas kvalitātes un ērti pieejamus veselības aprūpes pakalpojumus arī samazinātā budžeta apstākļos. Izvērtējot Talsu un Ventspils slimnīcu kapacitāti, pieejamos tehnoloģiskos risinājumus un nosakot prioritātes, tiek izstrādāta ilgtermiņa attīstības stratēģija, kurā iekļauta arī jaunas slimnīcas būvniecība Talsos. Jāatzīmē, ka pašreiz slimnīca izvietota simtgadīgā ēkā, kurā investīcijas tās tehniskā stāvokļa uzlabošanai nav lietderīgas. Jaunas slimnīcas būvniecības plāns Talsu domē tika izstrādāts jau 2006. gadā. Tagad tas aktualizēts, ņemot vērā ekonomikā, veselības aprūpē un sociālajā situācijā notikušās izmaiņas. E. Siliniece stāsta: «Ir skaidrs, ka arvien lielāka loma veselības aprūpē būs ambulatorajiem pakalpojumiem. Līdz ar jaunu ārstniecības metožu ieviešanu būtiski samazinās arī vidējais stacionārā pavadītais laiks. Tāpēc jaunais slimnīcas projekts būs kompaktāks un izmaksu ziņā efektīvāks par savulaik izstrādāto. Tajā ieplānotas 40 līdz 50 gultasvietas, ķirurģijas, terapijas un intensīvās terapijas nodaļas un telpas ambulatorajiem pakalpojumiem. Esam nolēmuši šobrīd neatjaunot dzemdību un bērnu nodaļas. Tajā pašā laikā aktivizēsim darbu, lai bērniem būtu pieejams dienas stacionārs un pediatrijas speciālisti. Faktiski jaunā slimnīca būs plaša spektra veselības aprūpes centrs ar pilnu pakalpojumu klāstu. Jauno objektu ekspluatācijā plānojam nodot līdz 2013. gada beigām.