Mežrozes – vieta, kur pilnveidoties un atpūsties

© Ojārs Lūsis

Vēl tikai pagājušā gada rudenī Laidzes iedzīvotāji svinēja brīvā laika pavadīšanas centra Mežrozes 1. kārtas atklāšanu, bet nu jau tā vadītājai Sigitai Līdakai un pagasta pārvaldes vadītājam Zigmundam Brunavam prātā doma, kā nosvinēt centra pilnīgo pabeigšanu, kas ieplānota līdz šā gada 29. aprīlim.

Pagasta pārvaldes vadītājs teic, ka būvnieki savu darbu ir paveikuši, tagad tikai jāsakārto dokumentācija iesniegšanai Lauku atbalsta dienestā. Tieši ar Lauku atbalsta dienesta starpniecību ir saņemts ES līdzfinansējums šī centra tapšanai. Kopumā objekta renovācijā, kas savulaik bija vietējās profesionālās vidusskolas dienesta viesnīca, ir investēti 153 tūkstoši latu. Ēka ir mainījusies līdz nepazīšanai, taču galvenais nav forma, bet gan saturs. Centra vadītāja atzīmē, ka būtībā tas ir nams ar kultūras nama funkcijām, papildus arī jauniešiem paredzētas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Jauniešus no pulksten četriem pēcpusdienā sagaida dežurants Jānis Šimkuns, kurš ir kļuvis gandrīz vai par centra dvēseli, – jaunieši ar viņu kopā arī muzicē un nododas citām radošām darbībām. Aprēķināts, ka vidēji dienā centrā iegriežas pa 70 apmeklētāju, bet dienās, kad notiek pašdarbības kolektīvu mēģinājumi, skaits dubultojas. Lielo apmeklētāju skaitu zināmā mērā var saistīt ar blakus esošo profesionālo vidusskolu, – pēc mācībām jauniešiem īsti nav ko pasākt, un te nu ir vieta, kur visi kopā var justies kā mājās. Bet pieaugošie jau zina, ja jaunajam cilvēkam te nepatiktu, tad ne ar kādu tanku viņu te neatvilktu. Tas, ka apmeklējums tiešām ir liels, pierāda, ka centra vadība ir spējusi radīt īpaši mājīgu gaisotni un saturīgu laika pavadīšanas iespēju. Tātad mērķis ir sasniegts!

Tagad ir renovēta visa 1300 kvadrātmetru ēka un tajā vietas pietiek daudziem. Te ir bibliotēka, izstāžu zāle, konferenču zālīte, aktieru garderobes, tērpu noliktava, mēģinājumu telpa ansamblim, trenažieru zāle, garderobe, mūzikas istaba, kā arī vieta audējām un rokdarbniecēm. Zigmunds Brunavs norāda, ka vēl tikai jāraksta projekti un jāmēģina piesaistīt līdzekļi attiecīgā aprīkojuma iegādei, bet tas jau ir laika jautājums. Visvairāk centram noderētu vēl kādas galda spēles, jo ir tikai galda teniss, novuss, dambrete, kā arī datori, lai jauniešiem, pensionāriem, bērniem un visiem citiem Laidzes iedzīvotājiem būtu vairāk iespēju izpausties un darboties.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais