Aglonā uzstādīs piemiņas zīmi Lietuvas karalim Mindaugam

Piemiņas zīmi Lietuvas karalim Mindaugam Aglonas bazilikas teritorijā plānots uzstādīt līdz 2013.gadam, projekta īstenošanai veidojot nodibinājumu un tā finansēšanu uzņemoties Lietuvai, aģentūru BNS informēja Latvijas Katoļu baznīcas Informācijas centra pārstāve Vita Briže.

Projektu paredzēts realizēt līdz 2013.gadam, un tā īstenošanai tiks veidots nodibinājums, kas arī tālāk lems par to, kādu tieši piemiņas zīmi veidot un kurā vietā to uzstādīt.

Iecerēts, ka projektu finansēs Lietuvas puse, bet piemiņas zīmes veidotāju izraudzīsies konkursa kārtībā starp Latvijas un Lietuvas mākslas akadēmijas studentiem. Piemiņas zīmes uzstādīšanu bazilikas teritorijā atbalsta arī Latgales diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Briže arī atgādināja, ka pastāv uzskats, ka karalis Mindaugs ir apbedīts bazilikas apakšējā baznīcā. Lietuvas pārstāvji plāno izpētīt šā fakta atbilstību patiesībai, un, ja tā izrādīsies patiesība, piemiņas zīme tiks uzstādīta bazilikas apakšējā baznīcā.

Jau vēstīts, ka Latvijas un Lietuvas mākslas un kultūras darbinieki vēstulē Valsts prezidentam, kultūras ministram, Lietuvas vēstniekam Latvijā un Latvijas Romas katoļu baznīcas vadībai pērn pavasarī ierosināja izveidot Aglonā piemiņas vietu pirmajam Lietuvas karalim Mindaugam un viņa sievai karalienei Martai, Madelānu pilskunga meitai.

Viens no idejas iniciatoriem Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors Osvalds Zvejsalnieks uzsvēra, ka Mindauga kapavietas iezīmēšana Aglonā un karalienes Martas piemiņas iemūžināšana būtu gadsimta notikums ar Eiropas skanējumu, tas būtu piemineklis vēsturiskajai baltu vienībai un cerīga zīme lietuvju-latvju tautu nākotnei.

Arī toreizējais kultūras ministrs Ints Dālderis atzinīgi vērtēja ieceri, vienlaikus gan atzīstot, ka finansiāli Kultūras ministrija to atbalstīt nevarēs.

Lietuvas dižkunigaitis Mindaugs (1200-1263) 13.gadsimtā apvienoja baltu zemes un lika pamatus Lietuvas lielvalstij. 1253.gada 6.jūlijā ar Romas pāvesta Innocenta IV svētību viņš tika kronēts par Lietuvas karali. Mindauga kronēšanas diena Lietuvā ir valsts svētki.