Rēzeknes novada pašvaldībā izsludināta ārkārtas situācija [papildināts]

Rēzeknes novada pašvaldībā ceturtdien izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar energoapgādes traucējumiem, aģentūrai BNS sacīja Rēzeknes novada pašvaldības priekšsēdētājs Monvīds Švarcs.

Saskaņā ar viņa teikto ceturtdien Rēzeknes novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisija lēma, ka novadā jāizsludina ārkārtas situācija un šis komisijas priekšlikums tika apstiprināts novada pašvaldības domes sēdē. "Patiesībā ārkārtas situācijas pasludināšana ir vien tāda sarkanās lampiņas iedegšana, jo jau līdz šim ir strādāts ārkārtas situācijas režīmā," paskaidroja Švarcs.

Rēzeknes novada pašvaldības priekšsēdētājs atzina, ka vēlas no atbildīgajām iestādēm un uzņēmumiem ātrāku situācijas atrisināšanu. "Nevar būt tā, ka neviena no atbildīgajām personām nevar pateikt laiku, kad aptuveni energoapgāde pilnībā varētu tikt atjaunota," viņš uzsvēra.

Švarcs pastāstīja, ka nesaprotams ir atbildīgo pārstāvju komunicēšanas veids, jo, lai atjaunotu energoapgādi un novērstu jaunus traucējumus, jānocērt koki, kas ir pārāk tuvu elektrolīnijām, bet tas netiek darīts, jo, pēc uzņēmuma "Sadales tīkls" pārstāvju teiktā, kokus nedrīkst cirst, jo tie atrodas citu īpašnieku mežos. Vienlaikus viņš piebilda, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars ir atzinis, ka dota atļauja problemātiskos kokus nocirst. "Kur problēma to izdarīt, vienkārši kāds baidās zaudēt savu amatu," sacīja pašvaldības priekšsēdētājs.

Viņš gan atzina, ka situācija ar energoapgādes traucējumiem mainās ik mirkli, vienā brīdī situācija uzlabojas, savukārt jau nākamajā energoapgāde pazūd citā vietā.

Aģentūra BNS jau iepriekš ziņoja, ka energoapgāde ceturtdien pulksten desmitos Latvijā vēl traucēta 14 tūkstošiem Latvijas energokompānijas "Latvenergo" klientu.

Austrumu reģionā ir būtiski samazinājies bez elektroenerģijas palikušo mājsaimniecību skaits, tostarp Rēzeknē traucēta energoapgāde vēl ir 2500 mājsaimniecībām, Ludzā - 1700, Krāslavā un Preiļos - 900, Daugavpilī - 100. Būtiski uzlabojumi elektroapgādē panākti arī Ziemeļaustrumu reģionā, kur bez elektroapgādes Jēkabpilī ir divi tūkstoši klientu, Aizkraukles pusē - 600, Balvos - 95 un Madonā - 380.

"Latvenergo" kopumā ir 1,04 miljoni klientu.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus

Svarīgākais