Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līvānieši savējiem cep Ziemassvētku maizi

Līvānu novadu līdz ar tikko ceptas maizes smaržu no mājas uz māju jau vairākas dienas pārstaigā omulība, sirsnība, uzmanība un līdzcietība, jo gandrīz 170 novada iedzīvotāju iesaistījušies biedrības Baltā māja organizētā pašpalīdzības akcijā Ziemassvētku cienasts savējiem un citu pēc cita cep maizes kukulīšus un kēksus, pīrāgus, ābolmaizes, piparkūkas, ko Ziemassvētku galdam saņem 300 līdzcilvēku un viņu ģimenes – novada sētnieki, pastnieki, pensionēti skolotāji, skursteņslauķi, daudzbērnu ģimenes un citi daudzkārt piemirsti ļaudis.

"Izvēlējāmies īstenot šādu sociālās palīdzības projektu, jo jūtam, ka cilvēkiem Līvānos un novadā klājas diezgan slikti. To redzam pēc iesniegumiem, ko cilvēki raksta, lai lūgtu pārtikas pakas. Palīdzību lūdz līvānieši, kuri nevar nopirkt zāles, kuriem mazi bērni, bez darba esoši jaunieši – cilvēki, kuriem nav trūcīgās personas statusa. Liela daļa pašceptās maizes saņēmēju ir strādājoši, kuru ikdienas darbs ir svarīgs citiem, bet kuriem klājas grūti," Neatkarīgajai uzsver biedrības Baltā māja direktore un projekta vadītāja Inguna Badune.

Kā stāsta biedrības Baltā māja projektu aktivitāšu koordinatore Lolita Beče, akcijai ideju devis izdevies iepriekšējais projekts Skroderdienas Līvānos, kura laikā līvāniešiem bijusi iespēja pusgadu izmantot šujmašīnas, lai remontētu savu apģērbu vai mācītos to darīt.

L. Beče bilst, ka projekts turpināsies Lieldienās, kad Līvānu pilsētā un novada pagastos par akcijas naudu tiks iegādātas šujmašīnas, ar kurām varēs uzšūt jebko gan sev, gan dāvanām. "Svarīgi cilvēkus izkustināt no mājām, iesaistīt un atbalstīt," teic L. Beče. Projekts noslēgsies 2011. gada jūnijā, kad tiks apkopoti rezultāti un nosprausti nākotnes mērķi. Akcijām noslēdzoties, gan krāsniņas, gan šujmašīnas paliks nevalstisko organizāciju rīcībā, lai īstenotu citas idejas.