LAD: Visnekoptākā lauksaimniecības zeme ir Pierīgā un Latgalē

Visnekoptākā lauksaimniecības zeme ir Pierīgā un Latgalē, savukārt ar koptākajiem laukiem var lepoties Zemgale, tā norāda Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Vītola-Helviga.

Viņa klāstīja, ka LAD vasaras beigās apsekoja Latvijā neizmantotās lauksaimniecības zemes, lai par nekoptu zemi varētu piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

"Tas trakākais, kas mums atklājas, ir tas, ka daudz aizaugušu un nekoptu vietu ir Pierīgā. Mēs jau domājām, ka Latgale izskatīsies katastrofāli. Jā, Latgale izskatās slikti, bet arī Pierīga izskatās slikti," teica Vītola-Helviga.

Viņa gan nezināja, kāpēc Pierīgas zemes ir tik sliktā stāvoklī, un piebilda, ka dati vēl tiks sīkāk pētīti, lai saprastu iemeslus. "Tie ir svaigi dati, ko esam saņēmuši, mēs vēl sīki neesam analizējuši iemeslus. Tas viss vēl priekšā. Tāpēc tagad uz šo jautājumu vēl atbildēt nevarēšu. Turklāt visus šos datus arī nosūtīsim pašvaldībām. Tiks nosūtīts ne tikai vietu saraksts ar nesakoptām teritorijām, bet arī digitālā karte. Lai viņi redz un paši paanalizē, kas ir tie iemesli," sacīja LAD direktore.

Par sakoptāko Latvijas reģionu viņa nodēvēja Zemgali. "Taču kopumā situācija Latvijā nav laba, ja mums tik lielas platības lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kuras katra valsts uzskata par savu nacionālo bagātību, tiek aizlaistas," atzina LAD vadītāja.

"Nodokļa palielināšanas mērķis ir veicināt, lai īpašnieks rūpētos par savu zemi. No vienas puses, mēs aizstāvam privātīpašumu, tomēr arī īpašniekam ir pienākums par savu īpašumu rūpēties - ja jau ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme, tad tā arī šādiem mērķiem būtu izmantojama. Lielāka nodokļa uzlikšana tiem, kas to nedara, ir pareizs lēmums, taču, manuprāt, šim nodoklim ir jābūt vēl lielākam. Tagad ir dubults apmērs, bet - ja līdz šim bija jāmaksā trīs, tad tagad būs jāmaksā seši lati par hektāru. Taču tā nav ļoti liela starpība," uzsvēra Vītola-Helviga.

Svarīgākais