Piedāvā bezmaksas konsultācijas, zobu higiēnu un ārstniecību

Lai arī valsts visos iespējamos veidos samazina budžetu,tomēr vēl joprojām darbojas valsts programma, kas attiecas uz bērnu mutes veselību.

Siguldā līgums ar Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūru (VOAVA) ir vairākiem zobārstniecības kabinetiem. Viens no tiem atrodas Rīgas reģiona Mutes veselības centrā (MVC), un šeit sadarbībā ar Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru papildus tiek veikts arī izglītojošais un profilaktiskais darbs.

MVC līdzīpašnieces, zobu higiēnistes Inta Bērze un Anita Zandberga par savu darbu saka: «Tas ir sirds darbs, un mēs noteikti darām vairāk, nekā to prasa līgumattiecības ar valsts aģentūrām un likums.» Jau dibinot šo centru, abas zobuhigiēnistes par prioritāti izvirzīja bērnu veselību. Mūsu valstī zobārstniecība tika nodalīta no veselības aprūpes, kas jau pēc definīcijas ir nepareizi, jo katram, kurš saistīts ar medicīnu, ir pilnīgi skaidrs – zobi un mutes veselība ir tiešā saistībā ar visu organismu un var izraisīt dažādas saslimšanas, arī sirds slimības. Lai izvairītos no šiem riskiem, ļoti svarīgi jau no agras bērnības rūpēties, lai visi zobiņi būtu veseli. Inta uzsver: «Ļoti skumji ir tad, ja mamma atved četrgadīgu bērniņu, kam visi zobiņi jau nodrupuši. Tādā situācijā mēs vairs nevaram palīdzēt. Savukārt liels prieks ir sagaidīt divgadīgu mazuli, kas atnāk kopā ar māmiņu, iepazīstas ar kabinetu, jūtas kā mājās un rotaļu veidā iemācās rūpēties par saviem zobiņiem. Gribu uzsvērt – šādas konsultācijas pie mums ir bez maksas, tas ir mūsu ieguldījums bērnu veselībā, ko par naudu nevar nopirkt.» Ja bērns jau kopš mazotnes pierod iet pie zobārsta, tas ne tikai pasargā viņu no smagām zobu un mutes saslimšanām, bet arī nerada stresu brīdī, kad zobus vajag labot.

Šogad Rīgas reģiona Mutes veselības centrs un tā vadītājas atzīmē desmit gadu darba jubileju. Vaicātas par rezultātiem, kas panākti šajos darba gados, abas ir vienisprātis: «Rezultāti ir redzami, un mums par to ir patiess prieks! Bērnu mutes un zobu veselība ir daudz labāka,mazāk ir ielaistu slimību un mazāk bojātu zobu.» Arī šogad MVC darbinieces dosies uz skolām un bērnudārziem, runās ar mazuļiem un pusaudžiem par viņu vecumam atbilstošām veselības profilakses tēmām, mācīs viņus rūpēties par saviem zobiem un organismu kopumā. Bērnudārzu audzēkņi tiek mudināti piedalīties zīmējumu konkursā Smaids, kas notiek sadarbībā ar Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru. Labākie zīmējumi tiks publicēti 2010. gada kalendārā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.