Citadele pakāpeniski atsāk kreditēšanu

© Ojārs Lūsis

Uzņēmējos un privātpersonās lielu interesi izraisījis bankas Citadele paziņojums, ka pakāpeniski tiek atsākta kreditēšana, individuāli izvērtējot kredītpieprasījuma iesniedzēja maksātspēju, reputāciju, iepriekšējās saistības, naudas plūsmu kontā un biznesa projekta ilgtspēju.

Par norisēm bankas Citadele Gulbenes filiālē vairāk stāsta filiāles pārvaldniece Indra Lāma.

– Vai arī Gulbenē vērojama interese par kredītu saņemšanu?

– Jā, interesentu ir ļoti daudz, un vairāki iesniegumi jau ir izskatīšanas procesā. Gulbenē vienas no aktīvākajām uzņēmējdarbības nozarēm ir kokapstrāde un lauksaimniecība. Pašreiz uzņēmumiem lielākoties nepieciešami kredītresursi apgrozāmajiem līdzekļiem, jaunu projektu uzsākšanai un ieviešanai.

– Vai mums nedraud nākamais nepārdomātās kreditēšanas etaps?

– Nekādā gadījumā! Pirmkārt, mēs individuāli izvērtējam katru kredītpieteikumu. Tiek izvērtēta uzņēmuma līdzšinējā darbība, tās rezultāti, taču tikpat būtisks ir uzņēmuma biznesa plāns – t.sk. tas, kā no bankas aizņemtos līdzekļus uzņēmums plāno atdot.

Otrkārt, arī paši uzņēmēji ir kļuvuši daudz piesardzīgāki un kopā ar bankas speciālistiem plāno, izvērtē un uzņemas tikai tās saistības, kuras nākotnē var atmaksāt.

– Cik šobrīd stabila ir banka Citadele un kā to vērtē ārvalstu eksperti?

– Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's bankai Citadele piešķīrusi sākotnējos reitingus ar stabilu attīstības prognozi. Tas ir starptautiski atzītu ekspertu pozitīvs vērtējums un signāls gan potenciālajiem investoriem, gan bankas klientiem. Turklāt ārvalstu eksperti veikuši pētījumu par labākajiem Centrālās un Austrumeiropas valstu fondiem, kurā par labāko 2010. gada sabalansēto fondu atzīts Citadele Austrumeiropas sabalansētais fonds. Tas uzrādījis visaugstāko ienesīgumu – 24,26%, kas nozīmē, ka banka strādā profesionāli.

– Parex banka, kas ir pamats tagadējai bankai Citadele, savulaik aktīvu darbu izvērsa pensiju 3. līmeņa pakalpojumam un solīja vislielāko ienesīgumu...

– Tie ir ne tikai solījumi. Bankas Citadele 3. līmeņa pensiju plāni ir ienesīgākie ilgtermiņa pensiju plāni starp lielākajiem pensiju fondiem kopš darbības sākuma. Pēdējā pusgada laikā bankas Citadele pensiju plānu ienesīgums ir pieaudzis, piemēram, Citadele Sabalansētais pensiju plāna ienesīgums uz jūlija beigām ir +12,79%, kas ir absolūti labākais rādītājs starp visiem 3. līmeņa sabalansētajiem pensiju plāniem Latvijā. Kaut arī tagad daudziem ienākumi ir būtiski samazinājušies un brīvu līdzekļu nav, gribētu vērst uzmanību šim uzkrājuma veidam, kas spēj nodrošināt lielāku pensiju, beidzot aktīvas darba gaitas. Īpaši gados jauniem cilvēkiem tā ir laba iespēja pakāpeniski palielināt savu pensijas kapitālu un saņemt likumdošanā noteiktos nodokļu atvieglojumus.

– Mēs vairāk runājam par nākotni, bet dzīvojam šodien. Kas, jūsuprāt, ir aktuālākie bankas Citadele produkti, ko izmantot jau tagad?

– Banka Citadele piedāvā plašu pakalpojumu klāstu un kompleksus risinājumus gan privātpersonām, gan uzņēmējiem. Daudzi Latvijas iedzīvotāji ir izvēlējušies uzkrāt savus brīvos līdzekļus Maxi kontā, kas ļauj veidot uzkrājumus, neierobežoti un regulāri papildinot kontu, un piekļūt saviem līdzekļiem jebkurā diennakts laikā, izmantojot maksājumu karti. Nav noteikta minimālā summa, ar kuru var sākt uzkrāt šos līdzekļus, līdz ar to katrs iedzīvotājs šo kontu var papildināt atbilstoši iespējām.

Īpaši gribu atzīmēt mūsu izplatītās American Express kredītkartes ar Selects programmu – mēneša piedāvājumiem un akcijām. Tā ir kredītkarte, kas piedāvā īpašas atlaides un izdevīgu piedāvājumu iespējas, norēķinoties ar šo karti. Piemēram, no šā gada 1. jūlija līdz 31. decembrim turpinās akcija Tavs ceļojums sākas ar American Express!, kuras laikā sadarbībā ar aviosabiedrību airBaltic American Express kredītkaršu īpašniekiem tiek piedāvāta iespēja saņemt dāvanu kartes lidojumiem.

Uzaicinu ikvienu ienākt bankas Gulbenes filiālē un kopā ar darbiniekiem atrast labāko risinājumu, iespējas un piedāvājumu, kā arī paldies mūsu esošajiem klientiem par uzticību!

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Svarīgākais