Esiet gaidīti Gulbenes novadā!

Ieskatoties Latvijas kartē, Gulbenes novads atrodas Latvijas ziemeļaustrumu daļā uz Vidzemes un Latgales robežas. Novada centrs ir 186 km attālumā no Rīgas.

Pēc teritoriālās reformas Gulbenes novads ir viens no lielākajiem novadiem Latvijā teritorijas ziņā. Novads ir bagāts ar kultūras un dabas objektiem, šeit notiek dažādi tradīcijām bagāti atpūtas, kultūras un sporta pasākumi.

Par visatpazīstamāko Gulbenes novada simbolu pēdējo gadu laikā kļuvis bānītis (Baltijas valstīs vienīgā vispārējas lietošanas šaursliežu dzelzceļa līnija), kas diendienā divas reizes mēro 33 km garo ceļu no Gulbenes uz Alūksni un atpakaļ. Savukārt septembra pirmajā sestdienā jau tradicionāli tiek atzīmēti Bānīša svētki, kas pulcē gan tuvus, gan tālus viesus.

Atpūtnieku iecienīta ir arī Stāmeriena, kas vilina ar savu krāšņo dabu, ezeriem, pili, baznīcu un vairākām mājīgām tūristu mītnēm. Sv. Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīca, kuras jumta krustus rotā kalnu kristāli, 2004. gadā sagaidīja savu simtgadi un nu ir pilnībā atjaunota. Savukārt romantiskajā Stāmerienas pilī tapis itāļu rakstnieka Dž. T. di Lampedūzas slavenais romāns Gepards. Skaistas ir arī Lizuma, Litenes, Beļavas, Druvienas muižas, kur šobrīd atrodas skolas, bet Jaungulbenes muižā saglabājušās daudz un dažādas arhitektūras formas.

Gulbenes pilsēta aug un attīstās. Tā kļūst tīrāka un sakoptāka. To, kā pilsēta laika gaitā attīstījusies, ir iespēja apskatīt Gulbenes Vēstures un mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Muzejā apskatāmas arī dažādas mainīgās izstādes. Savukārt Gulbenes vēsturiskais centrs – Vecgulbenes muiža – atgūst savu agrāko diženumu un spožumu. Muižas Baltā pils tikusi vaļā no vēstures gruvešiem, Pils parkā jūtama romantika, bet bijušajā zirgu manēžā iekārtota grezna viesnīca. Gulbenes pilsēta lepojas ar savu zaļo rotu – parkiem un skvēriem. Jaunatnes (jeb Gulbīšu) parkā apskatāmas un fotogrāfijās iemūžināmas gulbju skulptūras, savukārt Centrālajā skvērā naktī spožās krāsās tērpjas strūklaka Pakur, pakur....

Gulbenes novads ir bagāts arī ar dabas daudzveidību. Gleznainajā Lejasciemā ir vieta, kur apmaldījusies Gauja uzsāk pareizo tecējumu uz jūru. Dabas vērtības vērot var dabas liegumos Pededzes lejtece un Sitas un Pededzes paliene. Lai būtu tuvāk pie dabas, var doties laivu braucienā pa Pededzi, Gauju un Tirzu vai izbraukt ar velosipēdu. Novadā ir trīs marķēti velomaršruti, kas aptver septiņus novada pagastus, kā arī iekļauti Vidzemes un Dienvidigaunijas kopīgajā maršrutā.

Lizuma pagastā apskatāms arī vienīgais piemineklis Latvijā, kas veltīts velnam, kā arī šeit atrodas vienīgais Kāzu muzejs Latvijā, kas pilnībā veltīts kāzu tēmai.

Esot Lejasciemā, ir iespēja viesoties Zentas Mauriņas piemiņas istabā, savukārt Druvienā, Vecajā skolā – muzejā, vairāk ko uzzināt par Jāņa Poruka daiļradi un iejusties 19. gadsimta beigu/20. gadsimta sākuma lauku skolas atmosfērā. Turpat Druvienā ir arī estrāde un muzejs, kas tapis vienai teātra izrādei – Skroderdienām Silmačos –, savulaik ik gadu Līgo vakarā šī izrāde pulcēja un priecēja daudzus teātra un tās autora R. Blaumaņa mīļotājus.

Tirzā iespējams aplūkot vecāko dievnamu novadā – luterāņu baznīcu, savukārt Gulbenē – iespaidīgo katoļu baznīcu, kuras zvanu skaņas tiek kontrolētas elektroniski.

Gulbenes novadā aizvien vairāk tiek piedāvātas jaunas, savdabīgas izklaides un atpūtas iespējas – ogu, konfekšu degustēšana, briežu un citu neparastu savvaļas dzīvnieku vērošana, makšķerēšana, peintbola sacensības, pļavas golfa spēle utt. Savukārt īpaši automīļu vidū populāras ir valsts mēroga autorallija sacensības – Sarma februārī un Gulbis augustā.

Gulbenes novada tūristu mītņu piedāvājumā ir gan klusa, nesteidzīga atpūta mazam cilvēku skaitam tālu no pilsētas trokšņa, gan lielas un jautras sporta spēles uzņēmumiem. Piedāvājumu klāsts ir plašs un daudzveidīgs – pēc katra vēlmēm un iespējām.

Aicinām izbaudīt rudens noskaņu Gulbenes novadā!

Gulbenes novada tūrisma informācijas centrs: Gulbene, Ābeļu iela 2, LV-4401, tālr. +371 4497729, fakss +371 4497730, epasts: turists@gulbene.lv , www.gulbene.lv/tourism

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Svarīgākais