Vidi saudzējuša apbrīvošanās no atkritumiem – poligons Kaudzītes

© Ojārs Lūsis

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jau ir piemirsuši, kā tas bija, kad katras pilsētas vai apdzīvotas vietas tuvumā bija vismaz pa vienai atkritumu izgāztuvei, kur rosījās sociāli nelabvēlīgie un ķīvējās kaijas. Aizbraukt izgāztuvei garām nebija iespējams, jo par tās klātbūtni liecināja ne tikai kaiju klaigas, bet arī atkritumu smārds.

Minētie aspekti attiecas tikai uz to, ko acs var redzēt un deguns sajust, bet par to, kas šādu izgāztuvju ekspluatācijas rezultātā nonāca vidē un gruntsūdeņos, iedomājās tikai retais. Lai arī ES direktīvas, kas norādīja, ka kārtība jāievieš arī atkritumu apsaimniekošanas jomā, savulaik izraisīja lielas diskusijas: vai mums to vajag, vai tas nebūs pārāk dārgi, atkal Eiropa mums saka, kas jādara, tagad diezin vai kāds grib atgriezties pie vecajām smirdošajām izgāztuvēm. Noslēgumam tuvojas izstrādātā reģionālo atkritumu poligonu būvniecības stratēģija, kuru īstenojot Latvijā būs uzbūvēti desmit mūsdienīgi un videi draudzīgi atkritumu noglabāšanas poligoni. Viens no tiem kopš 2008. gada februāra ir atvērts Gulbenes novada Kaudzītēs.

Malienas reģiona sadzīves atkritumu apglabāšanas poligona Kaudzītes izveidei ir liela nozīme videi draudzīgas un ekonomiski stabilas Latvijas atkritumu apsaimniekošanas sistēmā. Projekta īstenošanā iesaistījušās piecas pašvaldības – Gulbenes, Alūksnes, Balvu, Lubānas un Cesvaines, kas izveidojušas SIA Alba 5.

Alba 5 valdes loceklis Aldis Amantovs norāda: "Atkritumu poligonā Kaudzītes šobrīd atrodas praktiski viss poligona funkcionēšanai nepieciešamais. Ir uzbūvēts atkritumu šķirošanas angārs, kurā atrodas atkritumu presēšanas iekārta, ir iegādāta tehnika poligona vajadzībām un izbūvēta atkritumu glabāšanas krātuve, kuras kopējā ietilpība ir 599 464 m3 un kurā varēs noglabāt atkritumus vismaz nākamos 20 gadus. Faktiski, spriežot pēc būtiski samazinātā atkritumu apjoma valstī kopumā un arī mūsu reģionā, poligona ekspluatācija būs ilgāka." Reģionā vērojama pozitīva tendence – iedzīvotāji rūpīgi šķiro atkritumus, kaut arī pie PET vai kartona atkritumiem reizēm ir piebērti sadzīves atkritumi. Tādējādi viss konteinera saturs ir sabojāts un jāšķiro no jauna. Taču fakts, ka cilvēki pamazām mācās un cenšas taupīt naudu un savu apkārtējo vidi, priecē gan atkritumu apsaimniekotājus, gan visus Latvijas iedzīvotājus.

Lai saglabātu tuvējās dabas teritorijas un nepieļautu gruntsūdeņu piesārņošanu, poligonā ir nodrošināta atkritumu slāņa izolēšana, piesārņotā infiltrāta (cauri atkritumu slānim izsūkušos nokrišņu) savākšana un attīrīšana. Iecerētajā poligona būvniecības 2. kārtā plānots izbūvēt arī lokālu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu.

Paralēli poligona būvniecībai Gulbenē, Alūksnē, Balvos, Lubānā un Cesvainē ierīkoti arī 115 dalītās atkritumu vākšanas laukumi. Kopējā būvdarbu līguma summa bija 4,811 miljoni eiro bez PVN, bet kopējās projekta izmaksas apmēram 7 miljoni latu.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais