Ko tu zini par zušiem un Zušu namu?

© F64

Gulbenes novada Stāmerienas pagasta atpūtas komplekss Zušu nams pazīstams ne tikai romantiķiem un skaistu vietu cienītājiem, – Zušu namu zina ikviens Latvijas rallija braucējs un ekstrēmu izjūtu cienītājs.

Šeit viesojies pat slavenais krievu sportists, kurš ir arī Putinam pietuvināta persona. Arī Latvijas politiķi un mākslinieki iecienījuši šo vienkāršo un draudzīgo vidi.

Ja jautāsiet, ar ko šī vieta īpaša, izsmeļošu atbildi diezin vai varēs sniegt paši saimnieki Inga un Andris Musājevi – tā ir ietvara un satura simbioze, kas vilina un neatstāj vienaldzīgus. Minētie auto un motosportisti, gan profesionāļi, gan amatieri, šo vietu izvēlas plašo iespēju dēļ doties ekstrēmos izbraucienos pa mežonīgu apvidu ar nomātiem vai līdzi paņemtiem bagijiem, kvadracikliem un krosa močiem, bet ziemā kārtīgs rallija treniņš sanāk uz speciāli sagatavotā ledus seguma uz ezera. Pēc sportiskām aktivitātēm labi noder pirts un pamatīga koka gulta ar mīkstu matraci un ieaijājošiem spilveniem.

Vasarā Ludzas ezers tiek izmantots dažādiem ūdens porta veidiem: vindsērfingam, izbraucieniem ar ūdensmotocikliem, motorlaivām, kuteriem.

Inga stāsta: "Mūsu teritorija ir plaša, un tagad arī uzbūvēta estrāde, kur rīkot koncertus un balles līdz rīta gaismai. Pērn uz Jāņiem sabrauca 3500 cilvēku! Labi šeit jūtas arī korporatīvo sporta spēļu dalībnieki un kāzu viesi. Pa laika rīkojam arī plašus pasākumus ar koncertiem un ballēm."

Bet nu par zušiem. Tos šeit var dabūt vienmēr – ja pašam neizdodas tos ezerā noķert, droši var cerēt uz saimnieka palīdzību, – kāds zutis krājumā viņam vienmēr. Zuti var gan cept, gan kūpināt, bet nenovērtējama ir Zušu nama zušu zupa, ko namamātes vadībā katrs var vārīt pats. Andris zušu populāciju ezerā regulāri papildina. Jāteic, ka zušu mazuļi ir ļoti dārgi – kilogramā ir ap 3500 zutēnu, bet brīvā dabā izdzīvo vien, maksimums, 10%. Tāpēc tagad saimnieks sarunājis ar Igaunijas zivju audzētavu, ka mazuļus trīs mēnešus vēl paaudzē un ezerā ielaiž jau 15 līdz 20 cm garus zutēnus. Paaugušies viņi kļūst arī izturīgāki un izdzīvo gandrīz 90 procentu.

Zušu namā sezona nebeidzas līdz ar rudens lietavām, jo katriem laika apstākļiem var atrast piemērotu nodarbi. Ja nekas cits neiet pie sirds, tad kamīns, vīns, pirts un laba kompānija lauku klusumā ir tieši tas, kas nepieciešams domu sakārtošanai un spēku atgūšanai.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais